Er is eindelijk weer mooi zomerweer in aantocht. Dus tijd voor een lekker fris en zomers ontbijt zoals overnight oats. Deze keer bedacht ik een overnight oats die smaakt naar een Bounty. Wie wil dat nou niet, een Bounty overnight oats! Voor de kokossmaak gebruikte ik een beetje kokosrasp en kokosmelk (bij voorkeur de vette variant). Voor de chocoladesmaak voegde ik nog wat cacaopoeder toe. Doe hier nog wat lactosevrije kwark, havermout en een beetje zoetmiddel bij en laat het een nachtje opstijven in de koelkast.
De volgende ochtend heb je dan een heerlijke, gezonde en stevige chocoladepudding met Bountysmaak. Lekker dik en romig, en geen slijmerige structuur zoals bij havermoutpap vaak het geval is. Nog een voordeel van overnight oats is dat het een lekker snel ontbijt is. Je kunt het natuurlijk ook later op de dag eten als een gezond en voedzaam tussendoortje of als lunch. Serveer met je favoriete toppings zoals vers fruit, nog wat extra kwark, noten of pure chocoladeschaafsel. Wedden dat dit jouw nieuwe favoriete ontbijt wordt?
Meer lekkere zomerse ontbijtjes
Ben je op zoek naar nog meer lekkere frisse ontbijtjes? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
- Tropical overnight oats
- Kokos chiapudding met lemon curd en kwark
- Kokos chiapudding met pangranola
- Carrot cake overnight oats
Heb jij deze Bounty overnight oats gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere ontbijtrecepten.
Bounty overnight oats (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Course: Ontbijt, TussendoortjeDifficulty: Easy1
persoon5
minuten1
nachtje🥥BOUNTY OVERNIGHT OATS!🥥 Een snel en voedzaam havermout ontbijt dat smaakt naar Bounty! Wie wil dat nu niet? Het is een lekker koel en verfrissend ontbijt met kokos en chocoladesmaak dat je al de avond tevoren kunt bereiden. Na een nachtje in de koelkast verandert deze oats in een soort romige pudding. Serveer de volgende ochtend met je favoriete toppings en geniet! Low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij.
Ingrediënten
- Overnight oats:
100 gram lactosevrije kwark
50 gram kokosmelk (liever geen light)
2 theelepels ahornsiroop of (riet)suiker
30 gram havervlokken of havermout (zie notities)
5 gram kokosrasp (zie notities)
5 gram cacaopoeder (zie notities)
- Toppings (optioneel):
extra lactosevrije kwark of yoghurt
fruit (bv. kiwi, ananas, blauwe bessen, banaan, zie notities voor het FODMAP dieet)
1 eetlepel chiazaad of pompoenpitten (zie notities)
10 gram noten (geen pistache of cashew bij het FODMAP dieet)
chocolade, fijngehakt of geschaafd (zie notities)
stukjes verse kokosnoot of nog een beetje kokosrasp (zie notities)
Bereidingswijze
- Doe de ingrediënten voor de overnight oats in een pot of kom en roer tot het goed gemengd is. Dek af en zet een nachtje of minimaal 6 uur in de koelkast om op te stijven.
- Haal de overnight oats de volgende ochtend uit de koelkast, serveer met je favoriete toppings en geniet!
Notities
- FODMAP: Kokosmelk is low FODMAP tot 60 gram per portie. Havermout en havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Gedroogde kokosrasp is low FODMAP tot 30 gram. Cacaopoeder is low FODMAP tot 8 gram. Vers fruit dat je erbij kunt serveren is kiwi (tot 150 gram), verse ananas (tot 140 gram), ananas uit blik op sap (tot 90 gram), ananas uit blik op siroop (tot 65 gram), blauwe bessen (tot 125 gram), stevige niet te rijpe banaan (tot 100 gram), rijpe banaan met zwarte vlekjes (tot 35 gram), aardbeien (tot 65 gram), frambozen (tot 58 gram). Chiazaad is low FODMAP tot 24 gram en pompoenpitten tot 23 gram. Noten die je kunt kiezen, zijn: walnoten (tot 30 gram), pecannoten (tot 20 gram), paranoten (tot 40 gram), macadamianoten (tot 40 gram), hazelnoten (tot 15 gram) of amandelen (tot 12 gram). Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram, melkchocolade tot 20 gram en witte chocolade tot 25 gram. Als je nog wat extra kokosrasp of verse kokosnoot er bij wilt serveren, doe dit dan met mate, vooral als je erg gevoelig bent voor sorbitol (polyolen). Verse kokos is low FODMAP tot 64 gram, gedroogde kokosrasp tot 30 gram.
- Glutenvrij/lactosevrij: Kokosmelk is gluten- en lactosevrij. Havermout bevat van nature geen gluten maar kan tijdens het productieproces in aanraking komen met gluten van andere producten. Gebruik bij coeliakie daarom glutenvrij gecertificeerde havermout, zoals AH Glutenvrij volkoren havermout of Jumbo Lekker Vrij Van Gluten havermout. Ook kokosrasp kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. De kokosrasp van Take One en van AH (niet de Bio!) zijn gluten- en lactosevrij. Cacaopoeder kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. De volgende 3 merken zijn gluten- en lactosevrij: Blooker, Droste en Australian. Zaden en pitten kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten. Geschikte merken zijn o.a. AH Chiazaad, AH Bio Chiazaad en AH pompoenpitten (niet de Bio!). Ongezouten noten zijn vrijwel altijd gluten- en lactosevrij. Check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Als je ook nog wat fijngehakte chocolade erop wilt, houd er dan rekening mee dat zelfs pure chocolade soms lactose (en gluten) bevat. Gebruik bij een ernstige lactose-intolerantie (en coeliakie) bijvoorbeeld de lactosevrije en glutenvrije pure chocolade van Bonvita. Bij coeliakie kun je de pure chocolade van bv. Delicata of AH Bio kopen.