Appel kaneel muffins (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)
Muffins,  Recepten,  Tussendoortje

Appel kaneel muffins (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)

Als je het FODMAP dieet volgt, dan kun je helaas niet meer een lekker stuk appeltaart eten. Appels bevatten namelijk 2 verschillende soorten fodmaps in de vorm van fructose en sorbitol. In een appeltaart gaat al gauw een kilo appels, ongeveer 6 stuks. Snijd je vervolgens de taart in 12 punten, dan krijg je dus een halve appel binnen per stukje. Maar gelukkig heeft de Monash University, de bedenker van het FODMAP dieet, appels opnieuw getest. En wat blijkt? Bij de appelsoort Pink Lady is 20 gram low fodmap. En bij Granny Smith is dit 25 gram. Dit komt ongeveer neer op een achtste stukje appel. Dat lijkt misschien weinig, en je kunt er geen appeltaart mee maken. Maar voor deze appel kaneel muffins is het meer dan genoeg!

Om er zeker van te zijn dat je niet meer dan 20 gram per muffin binnen krijgt, heb ik 100 gram appel gebruikt voor 6 muffins. Dit komt neer op ongeveer 16,7 gram appel per muffin. Omdat de appel niet precies evenredig over de muffins verdeeld zal worden, heb ik deze ‘veiligheidsmarge’ aangehouden. Maar ook zonder het FODMAP dieet zou ik dit meer dan genoeg appel vinden. Dus wees niet bang dat je om de appel moet zoeken!

Appel kaneel muffins

De muffins zijn door mijn ‘testteam’ helemaal goedgekeurd. Zelfs mijn neefje, die bijna niks lust, vond de muffins heerlijk! Hij vond ze naar appeltaart smaken! Dat ze ook nog glutenvrij zijn, heb ik niemand over gehoord. En mijn testers eten normaal gesproken allemaal gluten. Deze appel kaneel muffins zijn dus voor iedereen geschikt! De muffins zijn heerlijk zoet met een vleugje kaneel en een warme vanillesmaak. Je kunt eventueel iets minder suiker toevoegen als je wilt. Verder zijn de muffins vetarm door het gebruik van (lactosevrije) yoghurt. Maar toch smaken ze romig/smeuïg door het toevoegen van een klein beetje roomboter.

Ik ben benieuwd of jij ze net zo lekker vindt als mijn testers en ik! Laat je het me weten in een reactie hieronder? Dat zou ik erg leuk vinden!

Appel kaneel muffins (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Porties

6

stuks
Bereidingstijd

15

minuten
Baktijd

25

minuten

Heerlijke, zoete en vetarme muffins met appel, kaneel en een vleugje vanille. Low fodmap, glutenvrij en lactosevrij.

IngrediËnten

  • 100 gram AH Vrij van Gluten zelfrijzend bakmeel (zie notities)

  • 75 gram (riet)suiker

  • snuf zout

  • ½ theelepel kaneel

  • ½ zakje (4 gram) vanillesuiker, of ½ theelepel vanille-extract

  • 40 gram gesmolten roomboter (of margarine, zie notities)

  • 125 gram lactosevrije yoghurt, op kamertemperatuur

  • 1 ei (M), op kamertemperatuur

  • 100 gram Pink Lady appel (gewogen na schillen, zie notities)

  • Topping
  • 10 gram havervlokken (zie notities)

  • 5 gram (riet)suiker

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Verdeel 6 papieren muffinvormpjes over een muffinbakblik.
  • Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje op middellaag vuur, en zet even aan de kant.
  • Doe het meel, de (riet)suiker, het zout, de kaneel en de vanillesuiker in een kom en meng goed. (Gebruik je vanille-extract i.p.v. vanillesuiker, meng dit dan door de ‘natte’ ingrediënten in de volgende stap).
  • Meng met een pollepel of spatel de gesmolten boter, het ei en de yoghurt tot een egaal mengsel in een andere kom.
  • Schil nu de appel, verwijder het klokhuis en weeg 100 gram af. Snijd de appel in kleine stukjes.
  • Roer nu kort de ‘droge’ ingrediënten door de ‘natte’ ingrediënten.
  • Spatel de appelstukjes erdoor.
  • Verdeel het beslag met behulp van 2 lepels of een ijstang over de vormpjes.
  • Meng de havervlokken en de (riet)suiker in een klein bakje en verdeel over de bovenkant van de muffins. Druk voorzichtig een klein beetje aan.
  • Bak de muffins in ongeveer 25 minuten licht goudbruin. Prik met een satéprikker in een muffin om te kijken of ze gaar zijn. Blijft er (bijna) niks aan de prikker hangen, dan zijn ze klaar.
  • Haal de muffins na 5 minuten uit het bakblik en laat verder afkoelen op een rooster.

Notities

  • Baktip: In plaats van glutenvrij zelfrijzend bakmeel kun je ook kiezen voor glutenvrij meel zoals AH Vrij van Gluten Meelmix. Voeg dan ook nog een ½ theelepel xanthaangom (hoeft niet als er al xanthaangom of een ander verdikkingsmiddel in het meel zit) en 1 theelepel bakpoeder toe.
  • FODMAP: Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low fodmap. Appel (Pink Lady) is low fodmap tot 20 gram per portie, eet daarom niet meer dan 1 muffin per keer.
  • Lactosevrij: Roomboter bevat zeer weinig lactose en wordt door de meeste mensen met een lactose-intolerantie goed verdragen. Eet jij echter volledig lactosevrij? Kies dan voor lactosevrije margarine.
  • Glutenvrij: Havervlokken zijn van nature glutenvrij, maar door het productieproces kunnen er onbedoeld toch sporen van gluten in komen. Eet jij volledig glutenvrij? Koop dan glutenvrije havervlokken.
  • Bewaartip: Bewaar de muffins maximaal 2 dagen goed luchtdicht verpakt op kamertemperatuur, of vries ze in. Vers zijn ze uiteraard het lekkerst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *