Seroendeng in een schaaltje (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Bijgerecht,  Recepten

Seroendeng (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Seroendeng is een bijgerecht uit de Indonesische keuken dat vaak over rijstgerechten zoals nasi wordt gestrooid. Het bestaat uit geroosterde kokosrasp, pinda’s en specerijen. Soms worden er ook gebakken uitjes aan toegevoegd. Omdat knoflook en ui zeer FODMAP-rijk zijn en ik geen seroendeng kon vinden zonder deze 2 ingrediënten erin, ben ik me er eens in gaan verdiepen om het zelf te maken. Uiteindelijk is daar dit recept uitgekomen, waar ik zelf best tevreden over ben.

Ik maak deze seroendeng nu vrij regelmatig en strooi het onder andere over mijn nasi goreng met pindasaus. Een erg lekkere combi, al zeg ik het zelf! Het recept is heel eenvoudig en je hebt het binnen 10 minuten gemaakt. Zelfgemaakte seroendeng is tot wel 4 weken houdbaar. Daarom is het recept voor een pot vol, zodat je er meerdere keren van kunt genieten. Dus waar wacht je nog op? Ga snel aan de slag of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten die ik heb gebruikt.

De ingrediënten

Kokos

Het hoofdbestanddeel van seroendeng is geraspte kokos. Om extra smaak te geven aan de seroendeng wordt de kokos geroosterd in een (wok)pan. De kokos krijgt hierdoor de kenmerkende lichtbruine kleur. Kokosrasp kan soms sporen van gluten of lactose bevatten, lees daarom altijd de allergie-informatie op het etiket. Kokosrasp is low FODMAP tot 30 gram per portie en bevat vanaf 45 gram een matige hoeveelheid sorbitol. Ik gebruik naar verhouding minder kokosrasp dan in de meeste recepten wordt gedaan. Zo krijg je niet zo snel te veel kokosrasp binnen.

Pinda’s

Ook de pinda’s voor seroendeng worden geroosterd. Pinda’s uit de supermarkt zijn vrijwel altijd al licht geroosterd of gebakken en hebben daardoor al vrij veel smaak. Maar toch rooster ik ze zelf ook nog even. Pinda’s zonder extra toevoegingen zijn low FODMAP, gluten- en lactosevrij.

Seroendeng in een pot en een schaal (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Specerijen

Seroendeng bevat vaak een mix van kruiden en specerijen die veel wordt gebruikt in de Indonesische keuken, zoals laos, ketoembar (koriander), djinten (komijn), koenjit (kurkuma), sereh (citroengras) en djahé (gember). Daarnaast wordt er vaak knoflookpoeder en/of uipoeder toegevoegd. Ik heb het zelf wat simpeler gehouden door maar 3 verschillende specerijen te gebruiken. Ik vond dit zelf voldoende. Maar wil je nog wat meer pit? Dan kun je mijn nasi kruidenmix gebruiken.

Knoflookolie

In het traditionele recept voor seroendeng wordt eerst fijngemalen knoflook (en vaak ook ui) gebakken in olie. Omdat knoflook zeer FODMAP-rijk is, heb ik dit vervangen door knoflookolie. Knoflookolie is low FODMAP omdat FODMAP’s niet oplossen in vet. Soms zitten er nog wel kleine stukjes knoflook in de olie. Je kunt de olie dan door een zeefje uitgieten. Als je liever gewone olie gebruikt, dan kan dat ook.

Citroen- of limoensap

Er wordt vaak ook verse of gemalen sereh (citroengras) toegevoegd. Ik heb dit vervangen door citroensap. Verse sereh is namelijk niet altijd even goed verkrijgbaar en citroensap vind ik wat frisser smaken dan gemalen sereh uit een potje. Je kunt ook limoensap gebruiken.

Waar kun je seroendeng bij serveren?

Seroendeng wordt meestal over rijst- en bamigerechten gestrooid. Het smaakt bijvoorbeeld erg goed bij gerechten waar ketjap, sojasaus, pindasaus of kerriesaus bij wordt gegeten. Of strooi het eens over een Oosterse soep. Het smaakt bijvoorbeeld erg lekker bij de onderstaande gerechten:

Heb jij deze seroendeng gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest.

Seroendeng (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: BijgerechtCuisine: IndonesischDifficulty: Makkelijk
Porties

20

eetlepels
Bereidingstijd

10

minuten

Seroendeng is een heerlijk Indonesisch bijgerecht op basis van geroosterde kokosrasp, pinda’s en specerijen. Je kunt het bij vele rijst- en bamigerechten eten of over een Oosterse soep strooien. Het recept is simpel en binnen 10 minuten gemaakt. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor 1 pot:
  • 1 eetlepel (knoflook)olie (zie notities)

  • 90 gram kokosrasp (zie notities)

  • 50 gram ongezouten pinda’s

  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker

  • ½ theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • ¼ theelepel gemalen komijnzaad (djinten)

  • ¼ theelepel gemalen laos

  • ¼ theelepel zout

  • paar kneepjes vers citroen- of limoensap

Bereidingswijze

  • Verhit de (knoflook)olie in een grote wokpan of koekenpan.
  • Meng ondertussen de kokosrasp, pinda’s, basterdsuiker en de specerijen en doe vervolgens in de wokpan.
  • Verhit het mengsel al omscheppend op middelhoog vuur tot de kokosrasp lichtbruin begint te kleuren. Haal dan van het vuur en blus af met het citroen- of limoensap.
  • Verspreid het mengsel dan over een groot bord of een bakplaat en laat afkoelen.
  • Als de seroendeng helemaal is afgekoeld, kun je het in een goed afgesloten pot ongeveer 4 weken bewaren op kamertemperatuur.

Notities

  • FODMAP: Knoflookolie is low FODMAP omdat FODMAP’s niet oplossen in vet. Gebruik eventueel een zeefje bij het uitgieten als er stukjes knoflook in de olie zitten. Kokosrasp is low FODMAP tot 30 gram per portie. Ik strooi zelf meestal 1 á 2 eetlepels seroendeng per persoon over een gerecht. Eén eetlepel seroendeng weegt ongeveer 8 gram. Zelfs als je 4 eetlepels seroendeng zou gebruiken, dan kom je nog niet op 30 gram kokosrasp.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Kokosrasp kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. Check daarom altijd de allergie-informatie op het etiket. De kokosrasp van Take One is gluten- en lactosevrij. De gebruikte specerijen kunnen heel soms sporen van gluten bevatten. De specerijen van het merk Verstegen zijn gluten- en lactosevrij.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *