Ik geef toe dat deze ovenschotel er niet super aantrekkelijk uitziet. Maar geloof me, het is echt ontzettend lekker! Het is een aardappel ovenschotel met broccoli, spinazie, oesterzwammen en gehakt, gemengd met lactosevrije roomkaas, geraspte kaas en kruiden. Dat klinkt goed toch?
Er staat al een tijdje een andere aardappel ovenschotel met gehakt op mijn blog. En ik kan aan de bezoekersaantallen zien dat die erg in trek is momenteel. Daarom leek het mij leuk om nog een variant hierop te maken. De ovenschotel die ik nu heb bedacht, vind ik zelfs nóg lekkerder door de roomkaas. Dit maakt de ovenschotel wel iets minder gezond natuurlijk. Maar zo nu en dan moet dat kunnen toch? En daarnaast zit er lekker veel groente in, wat natuurlijk wel heel gezond is!
Wij eten deze ovenschotel meestal met z’n tweeën. Maar je kunt deze ovenschotel ook met z’n drieën eten als je niet zulke grote eters hebt. Of serveer dan nog een licht soepje of een lekkere salade als voorafje, zoals mijn salade met sinaasappel-mosterddressing.
Wil je de ovenschotel voor 4 personen maken? Verdubbel dan de hoeveelheden, maar doe de helft van de aardappelschijfjes op de bodem in plaats van alles bovenop. Zo zorg je ervoor dat je genoeg ruimte hebt voor alle aardappelschijfjes.
Ik gebruik meestal voorgekookte aardappelschijfjes uit het koelvak van de supermarkt. Als je liever verse aardappelen gebruikt, kook de rauwe aardappelschijfjes dan nog 5 minuten voor. Wil je liever andere groente of vlees, of zoek je vegetarische of vegan opties? Kijk dan bij de variatietips onderaan het recept.
Meer lekkere ovenschotels
Heb je met dit gure herfstweer zin gekregen in nog meer lekkere warme ovenschotels? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
- Witlof ovenschotel met ham en kaas
- Lasagne bolognese met roomkaas
- Aardappel ovenschotel met gehakt
- Chili con carne met nacho’s
Heb jij deze ovenschotel met broccoli, spinazie en roomkaas gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere ovenschotels en diner recepten.
Ovenschotel met broccoli, spinazie en roomkaas (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Course: Diner, OvenschotelCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk2 tot 3
personen20
minuten30-35
minutenEen makkelijk recept voor een heerlijke aardappel ovenschotel met broccoli, spinazie, oesterzwammen en gehakt, gemengd met roomkaas, geraspte kaas en kruiden. Low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij, maar niemand die dat zal proeven! Wil je liever andere groenten of vlees, of zoek je vegan opties? Kijk hiervoor bij de variatietips onderaan het recept.
Ingrediënten
150 gram broccoliroosjes (zie notities)
200 gram spinazie (of diepvries bladspinazie)
150 gram oesterzwammen
12 gram verse bieslook (of 1 flinke eetlepel ge(vries)droogde bieslook)
250 gram gekruid rundergehakt (of kruid het zelf met wat peper en zout, of bv. de gehaktkruiden van Verstegen, zie notities)
100 gram lactosevrije roomkaas (of lactosevrije crème fraîche/haver fraîche)
35 gram geraspte kaas (zie notities)
1 theelepel Dijon mosterd
flinke snuf peper en zout (of ¼ theelepel van elk)
350 à 400 gram voorgekookte aardappelschijfjes
extra geraspte kaas (50 à 75 gram)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in met een beetje plantaardige margarine of olie.
- Was de broccoli en eventueel de spinazie (ik koop zelf meestal gewassen en gesneden spinazie uit de koeling), en laat de spinazie goed uitlekken in een vergiet. Snijd dan de broccoli in kleine roosjes of stukjes en snijd de bieslook fijn. Grove spinazie kun je eventueel nog iets kleiner snijden of verwijder alleen grote en dikke stelen. De oesterzwammen kun je schoonmaken met een borsteltje of een vochtig stukje keukenpapier. Maak ze niet schoon onder de kraan, want dan zuigen ze zich vol met water. Snijd eventueel grote harde steeltjes eraf en snijd of scheur de oesterzwammen in stukken/reepjes. Als je verse aardappelen gebruikt, schil en was ze, snijdt ze in schijfjes en kook ze nog 5 minuten voor.
- Verhit een wokpan of grote koekenpan zonder vet (of met een klein beetje olie) en bak het gekruide gehakt rul en gaar.
- Meng ondertussen 100 gram roomkaas in een schaaltje met 35 gram geraspte kaas, 1 theelepel mosterd en een flinke snuf peper en zout. Het wordt een dik mengsel, maar dat komt vanzelf goed in de oven als de kaas gaat smelten 😊.
- Als het gehakt gaar is, doe dan de broccoli en de oesterzwammen erbij en bak nog 4 à 5 minuten mee. (Als je diepvriesspinazie hebt gekocht, ontdooi deze dan in de tussentijd.)
- Doe daarna (in gedeeltes) de verse spinazie erbij tot deze wat geslonken is en zet vervolgens het vuur laag. Giet een eventueel te veel aan kookvocht af.
- Roer de bieslook en ongeveer 3⁄4 van het roomkaasmengsel door het groente-gehakt mengsel. (Houd ongeveer 2 eetlepels roomkaasmengsel apart.) En schep het daarna in de ovenschaal.
TIP: Als je het recept hebt verdubbeld voor 4 personen, dan kun je het beste eerst de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal verdelen, omdat je bovenop dan meestal niet genoeg ruimte hebt voor alle aardappelschijfjes. - Verdeel vervolgens de aardappelschijfjes over het groente-gehaktmengsel.
Doe hier en daar met een lepeltje kloddertjes resterend roomkaasmengsel op de aardappelschijfjes en strooi er tot slot nog wat extra geraspte kaas over. - Zet nu in de oven en laat in ongeveer 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar worden. Geniet ervan!
Notities
- FODMAP: Broccoliroosjes zijn low FODMAP tot 75 gram per portie. Aardappelen, spinazie, oesterzwammen en bieslook bevatten geen FODMAP’s. Let er op dat gekruid gehakt FODMAP’s kan bevatten zoals ui of knoflook. Het Fries rundergehakt van Jumbo bevat geen FODMAP’s. Of kruid het gehakt zelf met wat peper en zout of met bv. de gehaktkruiden van Verstegen. Geraspte kaas bevat meestal geen of zeer weinig lactose en is daarom low FODMAP. Dijon mosterd is ook low FODMAP.
- Glutenvrij/lactosevrij: Gekruid gehakt bevat meestal geen gluten of lactose, maar check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Je kunt het gehakt ook zelf kruiden met wat peper en zout of met de Verstegen kruidenmix voor gehakt, die is gluten- en lactosevrij. Geraspte kaas is meestal lactosevrij en glutenvrij, maar kijk voor de zekerheid altijd bij de allergie-informatie op het etiket. Als de suikers in de voedingswaardentabel op 0 gram staat, zit er geen melksuiker (lactose) in. Er zit vaak wel koolhydraten in geraspte kaas, maar die zijn afkomstig van het maiszetmeel dat aan geraspte kaas wordt toegevoegd. Ook mosterd bevat meestal geen gluten of lactose, maar check voor de zekerheid altijd de allergie-informatie op het etiket.
- Variatietips: Lactosevrije roomkaas kun je vervangen door lactosevrije crème fraîche, Violife Creamy Original of haver fraîche (sommige merken kunnen gluten bevatten!). Andere groenten die je kunt gebruiken in deze ovenschotel zijn: groene paprika (l.f. tot 75 gram p.p.), rode paprika (l.f. tot 43 gram p.p.), tomaten (l.f. tot 65 gram p.p.), cherrytomaatjes (l.f. tot 45 gram p.p.), champignons (alleen uit pot en goed afgespoeld met water zijn l.f. tot 75 gram p.p.), boerenkool, andijvie, sperziebonen (l.f. tot 75 gram p.p.), bosuitjes (alleen de groene delen zijn l.f. tot 75 gram p.p.) en witlof. Het gehakt zou je kunnen vervangen door kipblokjes, hamblokjes of spekjes. Let op dat sommige spekjes knoflook of ui kunnen bevatten. Kijk hier voor geschikte merken. Voor een vegetarische (of vegan) maaltijd kun je bij een gluten- en lactosevrij dieet bijvoorbeeld het vegan veldbonen gehakt van AH gebruiken. Bij het FODMAP dieet kun je het vegetarisch gehakt van Vivera gebruiken. Voor een vegan ovenschotel kun je naast deze vleesvervangers gebruik maken van haver fraîche of Violife Creamy Original i.p.v. roomkaas en plantaardige rasp van AH i.p.v. geraspte kaas.