Als je mijn blog al wat langer volgt, zal je vast niet zijn ontgaan dat ik dol ben op de smaak van Bounty’s. De heerlijke combinatie van kokos en chocolade heb ik al in verschillende recepten toegepast, zoals in mijn Bounty overnight oats, de Bountytaart en zelfgemaakte Bounty’s. Deze keer had ik zin in een verantwoord tussendoortje en daarom bedacht ik een recept voor gezondere Bounty balletjes. Deze gezonde(re) snack balletjes worden ook wel energy balls, bliss balls of dadelballetjes genoemd. Ik vind deze gezondere Bounty balletjes ook veel weg hebben van een bonbon.
Maar hoe je ze ook noemt, ze zijn de ideale verantwoorde snack voor als je trek of gewoon zin in iets lekkers hebt. Ze zijn zelfs zó lekker, dat je ze gerust ook kunt voorschotelen aan familie en vrienden bij de koffie of het dessert bijvoorbeeld. Of verras er iemand mee op Valentijnsdag. Niemand zal proeven dat ze low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij zijn. Je kunt ze zelfs vegan maken door vegan chocolade te gebruiken, of vervang de chocolade door cacaopoeder. Klik op de knop hierboven om direct naar het recept te gaan. Of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.
De ingrediënten
De balletjes worden gezoet met gedroogde dadels. Dadels zijn opnieuw getest en blijken toch low FODMAP te zijn. Je mag ze echter niet in hele grote hoeveelheden eten. Maar ‘no worries’, je kunt gerust 2 Bounty balletjes achter elkaar eten 😉! Je proeft de dadels niet echt, dus als je geen liefhebber van dadels bent is dat geen probleem. Ik gebruik dadels in dit recept omdat dit een stuk gezonder is dan suiker. Zowel verse als gedroogde dadels staan in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum omdat ze een bron zijn van vezels en kalium. Voor extra vezels, vitaminen en mineralen voegde ik ook nog havermout en noten toe. Net als dadels staan ook havermout en noten in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Voor de kokossmaak gebruikte ik gedroogde kokosrasp en kokosmelk. Kokosrasp bevat ook veel vezels en mineralen, maar omdat het net als kokosmelk veel verzadigd vet bevat staat het niet in de Schijf van Vijf. Daarom heb ik geprobeerd de hoeveelheid kokosrasp en kokosmelk laag te houden. Ook pure chocolade staat vanwege de hoeveelheid verzadigd vet en suiker niet in de Schijf van Vijf. Daarom heb ik ze ‘gezondere’ Bounty balletjes genoemd.
“Gezonder dan een Bounty door de hoeveelheid vezels, vitaminen en mineralen en door de lagere hoeveelheid suiker en verzadigd vet.”
Kan het wat jou betreft nóg iets gezonder? Dan kun je de Bounty balletjes ook door cacaopoeder rollen in plaats van chocolade. Cacaopoeder bevat geen toegevoegde suikers en minder verzadigd vet dan pure chocolade. Je kunt ook extra pure chocolade gebruiken als je minder suikers wilt. Maar extra pure chocolade bevat wel meer verzadigd vet dan gewone pure chocolade.
Meer gezonde(re) tussendoortjes
Ben je op zoek naar nog meer gezonde of verantwoorde tussendoortjes die low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij zijn? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
- Gezonde Snickers
- Krokante mueslirepen
- Gezonde brownies
- Gezonde blondies
- Gezondere kruidnoten
- Gezonde kwarktaart
Heb jij deze gezondere Bounty balletjes gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere recepten voor tussendoortjes.
Gezondere Bounty balletjes (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: Feestdagen, Tussendoortje, DessertDifficulty: Makkelijk±20
balletjes15
minuten35
minuten1
uurEen lekker en gezonder alternatief voor Bounty om verantwoord van te kunnen snoepen! Uiteraard met kokos en chocolade voor de Bountysmaak. Maar ook met havermout, noten en dadels voor extra vezels, vitaminen en mineralen. Mag het nóg ietsje gezonder? Rol dan de balletjes door cacaopoeder in plaats van chocolade. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Voor vegan balletjes kun je vegan chocolade of cacaopoeder gebruiken.
Ingrediënten
100 gram gedroogde ontpitte dadels (zie notities)
50 gram ongezouten noten (bv. AH ongezouten notenmix, zie notities)
50 gram havermout of havervlokken (zie notities)
50 gram kokosrasp (zie notities)
50 gram kokosmelk
175 gram pure chocolade, óf 2 eetlepels cacaopoeder (zie notities)
(optioneel: 20 cocktailprikkertjes om de balletjes makkelijker door de chocolade te kunnen halen)
Bereidingswijze
- Laat de gedroogde dadels minimaal 15 minuten wellen in een kommetje met heet of gekookt water. Laat ze daarna goed uitlekken of dep ze nog een beetje droog met wat keukenpapier. (Verse dadels hoeven niet te wellen, maar zorg wel dat je de pitten eruit haalt!).
- Doe de ontpitte dadels, noten, havermout, kokosrasp en kokosmelk in een keukenmachine of krachtige blender en maal fijn tot het een plakkerig samenhangend geheel wordt.
- Pak een snijplank of groot plat bord dat in de koelkast of diepvries past en leg hier een stuk bakpapier op. Rol met je handen 20 balletjes (± 15 gram per balletje) van het kokos-dadel mengsel en leg ze op de snijplank of het bord. Je kunt ervoor kiezen om er nog kleine cocktailprikkers in te steken zodat je ze straks makkelijker door de gesmolten chocolade kunt halen. Laat ze nu ongeveer 30 minuten in de diepvries of een uurtje in de koelkast opstijven.
- Gebruik je chocolade? Smelt de in stukjes gebroken chocolade au-bain-marie. Óf doe de stukjes chocolade in een kommetje in de magnetron en verwarm het met tussentijds roeren* ongeveer 2 minuten op 900 Watt. *Roer het elke 20 seconden om en stop zodra er nog maar een paar stukjes chocolade te zien zijn. Blijf dan nog even roeren tot alles gesmolten is.
- Haal de balletjes uit de koelkast of vriezer en haal ze één voor één door de gesmolten chocolade en leg ze weer op de met bakpapier beklede snijplank of bord. Dit wil het beste als je de balletjes optilt aan de cocktailprikker en de onderkant even in de chocolade doopt. Giet daarna met een lepeltje de chocolade van bovenaf over de rest van het balletje. Smeer eventuele ‘gaten’ nog even dicht met het lepeltje en laat even uitlekken. Als de chocolade weer uitgehard is, kun je de cocktailprikkers eruit trekken door met een vorkje het balletje tegen te houden. Geen cocktailprikkers? Doop dan de onderkant van een balletje in de chocolade. Leg daarna met de natte kant op een vork en giet met een lepeltje in je andere hand nog wat chocolade er over heen. Laat even uitlekken en schuif vervolgens voorzichtig op het bakpapier. Zet daarna de balletjes ongeveer 30 minuten in de koelkast om uit te harden.
- Gebruik je cacaopoeder? Pak dan een bord en doe hier ongeveer 2 eetlepels cacaopoeder in. Rol de balletjes 1 voor 1 door de cacao en zet weer even in de koelkast om op te stijven. Bewaar ze ook in de koelkast of diepvries (zie ‘bewaartips’ hieronder).
Notities
- FODMAP: Gedroogde dadels zijn low FODMAP tot 30 gram per portie. Medjoul dadels zijn low FODMAP tot 20 gram per portie. In dit recept kun je een mix van verschillende noten gebruiken (zoals die van AH). Gebruik echter geen pistache en cashewnoten, want die zijn niet low FODMAP. Havermout en havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Gedroogde kokosrasp is low FODMAP tot 30 gram. Kokosmelk is low FODMAP tot 60 gram per portie. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram, extra pure chocolade (85%) tot 20 gram, melkchocolade tot 20 gram en witte chocolade tot 25 gram per portie. Cacaopoeder is low FODMAP tot 8 gram (ongeveer 1 afgestreken eetlepel). Eet maximaal 2 balletjes per keer.
- Glutenvrij/lactosevrij: Dadels en kokosmelk zijn glutenvrij en lactosevrij. Ongezouten noten zijn vrijwel altijd gluten- en lactosevrij. Check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Havermout bevat van nature geen gluten maar kan tijdens het productieproces in aanraking komen met gluten van andere producten. Gebruik bij coeliakie daarom glutenvrij gecertificeerde havermout, zoals AH Glutenvrij volkoren havermout of Jumbo Lekker Vrij Van Gluten havermout. Kokosrasp kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. De kokosrasp van AH (niet de Bio!) of van Take One zijn glutenvrij en lactosevrij. Pure (of extra pure) chocolade kan soms toch nog lactose en gluten bevatten. Gebruik bij een ernstige lactose-intolerantie en coeliakie bijvoorbeeld de lactosevrije en glutenvrije pure chocolade van Bonvita. Bij coeliakie kun je ook de pure chocolade van bv. Delicata of AH Bio kopen. Ook cacaopoeder kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. De volgende 3 merken zijn gluten- en lactosevrij: Blooker, Droste en Australian.
- Vegan: Je kunt deze Bounty balletjes vegan maken door cacaopoeder te gebruiken óf vegan chocolade, zoals van het merk Bonvita. Deze reep is ook glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. De extra pure chocolade van het merk Lindt is ook vegan, glutenvrij en low FODMAP.
- Bewaartips: Je kunt de gezondere Bounty balletjes in een afgesloten bakje ongeveer maximaal een week in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.