Gnocchi, officieel ‘gnocchi di patate’, is een Italiaanse pastasoort die hoofdzakelijk gemaakt wordt van aardappel. Een ideale pastasoort dus als je glutenvrij moet (of wilt) eten. Dat zou je denken tenminste. Maar helaas wordt er vaak ook nog een beetje tarwebloem aan toegevoegd. Voor het FODMAP dieet hoeft dit trouwens geen probleem te zijn, want 75 gram gekookte pasta van 100% tarwe is nog laag in FODMAP’s. Maar wees niet getreurd als je coeliakie hebt of slecht tegen tarwe kunt, want er bestaat gelukkig ook glutenvrije gnocchi. Het leek mij daarom leuk om hier eens een recept mee te maken.
Ik moet echter eerlijk bekennen dat ik niet meteen wild enthousiast was toen ik voor het eerst gekookte gnocchi proefde. Ik vond de iets glibberige en plakkerige structuur niet geweldig. Maar toen ik erachter kwam dat je gnocchi ook kunt bakken werd ik er al een stuk blijer van! Gebakken gnocchi kost net iets meer tijd, maar heeft een stevigere en iets krokante structuur. In combinatie met lactosevrije roomkaas, spinazie, verse zalm en een paar cherrytomaatjes vind ik het een feestje om te eten! Ben je ook benieuwd hoe dit smaakt? Ga dan meteen aan de slag met het recept! Geen gnocchi in huis? Vervang het dan door andere glutenvrije pasta. Kijk bij de notities onderaan het recept voor nog meer variatietips.
Meer lekkere pasta recepten
Ben jij ook zo dol op pasta? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
Heb jij deze romige gnocchi met spinazie en zalm gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere pasta recepten en diner recepten.
Romige gnocchi met spinazie en zalm (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: Diner, PastaCuisine: ItalianDifficulty: Easy2
personen10
minuten10
minutenEen makkelijk en snel recept voor heerlijke gebakken gnocchi met roomkaas, spinazie, verse zalm en cherrytomaatjes. Een feestje om te zien én om te proeven! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Kijk ook eens bij de variatietips onderaan het recept.
Ingrediënten
250 gram (koel)verse spinazie
90 tot 120 gram cherrytomaatjes (zie notities)
3 à 4 bosuitjes (alleen de groene stengels zijn low FODMAP)
2 zalmfilets
100 gram lactosevrije roomkaas (bv. Arla Lactofree)
peper en zout
gedroogde (of verse) dille
1 à 2 theelepels gedroogde (of verse) tijm
Bereidingswijze
- Was de cherrytomaatjes, de groene stengels van de bosuitjes en eventueel de spinazie (ik gebruikte gewassen spinazie uit het koelvak). Laat de spinazie (indien nodig) goed uitlekken en snijd of scheur desgewenst nog iets kleiner. Halveer de cherrytomaatjes en snijd de bosui in kleine ringetjes.
- Verhit een klontje boter, lactosevrije margarine of olie in een wokpan of grote koekenpan en bak de gnocchi in 8 tot 10 minuten licht goudbruin. Schep ze zo nu en dan om.
- Verhit ondertussen nog een klontje boter, margarine of olie in een andere koekenpan. Dep de zalmfilets droog met een stukje keukenpapier en bestrooi beide kanten met zout, peper en dille. Bak de zalmfilets in ongeveer 8 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar. Keer ze halverwege om.
- Voeg de laatste 2 à 3 minuten de spinazie (in gedeeltes), de cherrytomaatjes en ongeveer tweederde van de bosuitjes toe aan de gnocchi. Laat even mee bakken tot de spinazie geslonken is en voeg dan de roomkaas, een flinke snuf peper en zout en 1 flinke theelepel tijm toe. Roer goed door en proef of het op smaak is. Voeg zo nodig nog wat extra peper, zout of tijm toe.
- Verdeel de romige gnocchi met groenten over 2 borden en leg de zalmfilets er bovenop. Garneer met de resterende bosuitjes en geniet!
Notities
- FODMAP: Cherrytomaatjes zijn low FODMAP tot 45 gram per portie. Vanaf 60 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructose. Als je erg gevoelig bent voor fructose of als je nog in de eliminatiefase van het dieet zit, gebruik dan maximaal 90 gram cherrytomaatjes voor 2 personen. Ben je niet heel erg gevoelig voor fructose dan kun je ook 120 gram cherrytomaatjes voor 2 personen proberen. De groene stengels van de bosui zijn low FODMAP tot 75 gram per portie maar bevatten pas vanaf 265 gram een matige hoeveelheid fructose (dat zijn bijna 2 bosjes!). Alle overige ingrediënten zijn volledig low FODMAP.
- Glutenvrij/lactosevrij: Alle genoemde ingrediënten in dit recept zijn glutenvrij en lactosevrij.
- Variatietips: Glutenvrije gnocchi kun je vervangen door glutenvrije gekookte pasta. Lactosevrije roomkaas kun je vervangen door lactosevrije crème fraîche of haver fraîche (sommige merken kunnen gluten bevatten!). Zalmfilet kun je o.a. vervangen door kabeljauwfilet, (blokjes) kipfilet (zelf kruiden met peper, zout en bv. rozemarijn of tijm), parmaham of spekjes (kunnen FODMAP’s bevatten in de vorm van niet-gespecificeerde specerijen, de gerookte spekreepjes van de Jumbo, AH bacon reepjes en de magere kalkoen spekreepjes van AH zijn low FODMAP). De spinazie kun je vervangen door boerenkool, andijvie of rucola. De cherrytomaatjes kun je vervangen door gewone tomaten (l.f. tot 65 gram p.p.) of romatomaten (l.f. tot 48 gram p.p.).