Kip kerrie sandwich met sla en tomaat (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Brood,  Lunch,  Recepten

Kip kerrie sandwich (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Vind jij glutenvrij brood ook zo droog en smakeloos? Probeer dan deze kip kerrie sandwich eens. Doordat je het brood eerst roostert en het vervolgens besmeert met kerriemayonaise wordt glutenvrij brood een stuk smakelijker. Je kunt ook eerst een kip kerrie salade maken en dan op brood serveren. Maar ik had geen zin in gedoe en dus bedacht ik deze hele simpele kip kerrie sandwich. Met wat glutenvrij brood, gerookte kip, krokant uitgebakken spek, sla, tomaat en zelfgemaakte kerriemayonaise tover je een heerlijke en eenvoudige lunch op tafel!

Het recept is voor 1 persoon zodat je de ingrediënten gemakkelijk kunt vermenigvuldigen met het aantal personen voor wie je dit wilt maken. Voor de mensen die niet glutenvrij hoeven te eten, kun je dan uiteraard gewoon brood gebruiken. Heb je al zin gekregen in deze heerlijke kip kerrie sandwich? Ga dan lekker aan de slag met het recept. Of lees eerst nog iets meer over welke producten ik heb gebruikt en hoe je sommige ingrediënten kunt vervangen om de sandwich iets gezonder te maken.

De ingrediënten

Glutenvrij brood kan nog wel FODMAP’s bevatten. Ik heb deze sandwich al een paar keer gemaakt met 2 verschillende broden van Schär. Deze broden zijn getest op FODMAP’s en worden ook in de Monash app genoemd. Je zult ze misschien niet meteen herkennen vanwege de Engelse benamingen. Om het nog verwarrender te maken, in Nederland worden zowel de Franse als de Duitse benamingen gebruikt. Ik gebruikte Schär Landbrot Mehrkorn, ook wel Pain Campagnard aux Graines genoemd. In de app heet dit brood Schär Deli Style Seeded.

Het andere brood dat ik al eens voor deze sandwich heb gebruikt, is Schär Pain Campagnard dat in de app volgens mij Schär Deli Style Sourdough wordt genoemd. Ik vond ze allebei niet geweldig smaken, maar als je ze gebruikt voor deze kip kerrie sandwich proef je daar niks meer van! Ik bestel ook wel eens glutenvrij licht multizaden brood van Happy Bakers. Dat is tot nu toe het lekkerste glutenvrije brood dat ik heb gehad. Kijk bij de notities voor nog meer glutenvrij brood dat low FODMAP is.

Kip kerrie sandwich met sla en tomaat (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Gerookte kipfilet is bijna altijd glutenvrij en lactosevrij, maar kan nog wel FODMAP’s bevatten. Vaak is dit in de vorm van specerijen of specerijenextract. Als er niet op het etiket wordt vermeld welke specerijen er zijn gebruikt dan kan er knoflook en/of ui in zitten. Gelukkig heb ik toch twee producten gevonden zonder FODMAP’s, gluten en lactose. Ik gebruikte voor deze kip kerrie sandwich de gerookte kipfilet van Zandvliet. Je kunt ook de biologisch gerookte kipfilet van AH gebruiken.

Ontbijtspek zorgt voor wat extra smaak en een lekker krokantje. Ontbijtspek is glutenvrij en lactosevrij, maar kan wel FODMAP’s zoals niet gespecificeerde specerijen bevatten. Het biologische gerookte ontbijtspek van AH, AH bacon, gerookt ontbijtspek van Jumbo, en het biologische ontbijtspek van Jumbo zijn voorbeelden van spek dat geen FODMAP’s bevat. Je kunt ook kant-en-klaar uitgebakken spek kopen, zoals AH uitgebakken ontbijtspek (let op, er is ook spek met dezelfde naam dat specerijenextract bevat, klik op de link voor de juiste). Zelf het spek uitbakken is uiteraard het lekkerst. Spek bevat wel veel vet. Je kunt het ook weglaten voor een gezondere sandwich. Ik heb het zelf ook zonder spek gegeten en dan is de sandwich ook heel lekker.

Mayonaise is vrijwel altijd glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. Kerriemayonaise kun je kant-en-klaar kopen van het merk Zaanse, maar deze is alleen geschikt als je een glutenvrij of lactosevrij dieet volgt. Deze kerriemayonaise bevat namelijk wel FODMAP’s zoals ui. Gelukkig is het heel simpel om zelf te maken. Je mengt gewoon wat kerriepoeder met mayonaise en een snufje zout. Zo simpel is het! Om het iets gezonder te maken, verving ik een gedeelte van de mayonaise door lactosevrije yoghurt. Je kunt ook halfvolle mayonaise gebruiken. Ik gebruikte Zaanse mayonaise.

Kerriepoeder is voor zover ik weet altijd glutenvrij en lactosevrij maar kan soms wel knoflook of ui bevatten. Kerriepoeder van o.a. Verstegen en AH zijn low FODMAP. Ik gebruikte kerriepoeder van Verstegen. De kerriepoeder van AH heeft een andere samenstelling en smaakt daardoor iets anders. Ik vind zelf Verstegen het lekkerst.

Sla is low FODMAP. Tomaten zijn in 2022 opnieuw getest en zijn nu low FODMAP tot 65 gram per portie. Dit komt ongeveer overeen met 1 kleine tomaat of een halve grote. Je kunt ook cherrytomaatjes gebruiken, maar die zijn nu slechts low FODMAP tot 45 gram per portie. Je kunt ook wat plakjes augurk of komkommer tussen de sandwich doen. Augurken zijn low FODMAP tot 75 gram (3 stuks) per portie. Pas wel op dat bij veel augurken ook stukjes ui zijn toegevoegd aan het vocht. Kies daarom bij voorkeur augurken waar geen ui aan toegevoegd is, zoals die van Kesbeke.

Meer lekkere lunches

Wil je zo nu en dan wat afwisseling in jouw lunches? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze kip kerrie sandwich gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere lunch recepten.

Kip kerrie sandwich (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Brood, LunchDifficulty: Makkelijk
Porties

1

persoon
Bereidingstijd

15

minuten

Een heerlijke kip kerrie sandwich met gerookte kip, krokant uitgebakken spek, tomaat, sla en zelfgemaakte kerriemayonaise. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • Rooster het brood in een broodrooster of in een koekenpan. En laat dan afkoelen op een bordje.
  • Bak het spek aan beide zijden krokant in een koekenpan zonder vet en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Meng de mayonaise, yoghurt, kerriepoeder en het zout in een klein schaaltje. Gebruik bij voorkeur maatlepels.
  • Snijd de kipfilet en de tomaat in plakjes.
  • Besmeer nu het brood met de kerriemayonaise, maar zorg dat je nog wat overhoudt. Beleg dan 1 boterham met de sla en de gerookte kipfilet. Verdeel de resterende kerriemayonaise over de kip en beleg verder met het spek en de tomaat. Leg de andere boterham erop en snijd doormidden. Eet smakelijk!

Notities

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *