Ik heb nu toch zo’n ontzettend lekker recept voor jullie! In deze speculaas kruimel cheesecake heb ik mijn twee meest favoriete taarten gecombineerd, namelijk een cheesecake en een kruimeltaart. De knapperige, brosse bodem en kruimels smaken naar speculaas en doen mij ook wel denken aan kruidnoten. In de romige cheesecake vulling proef je een vleugje sinaasappel met partjes mandarijn er bovenop. Een heerlijke combinatie van smaken waardoor dit ook een perfect taartje voor Sinterklaas is. Maar als je deze speculaas kruimel cheesecake eenmaal hebt geproefd, weet ik zeker dat je deze taart ook na Sinterklaas nog wel een paar keer wilt maken!
Ik heb het recept heel erg simpel gehouden, zodat ook mensen met weinig bakervaring deze speculaas kruimel cheesecake tot een succes kunnen maken. Niemand zal proeven dat het low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij is. Dus je kunt deze taart ook gerust serveren aan gasten. Ik heb zelf een kleine bakvorm gebruikt. Wil je een grotere bakvorm gebruiken? Kijk dan bij de baktips onderaan het recept hoe je dit kunt omrekenen. Dus ga lekker aan de slag. Je zult er geen spijt van krijgen! Klik op de knop hierboven om direct naar het recept te gaan of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.
De ingrediënten
Ben je benieuwd naar de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze speculaas kruimel cheesecake? Of wil je weten of je sommige ingrediënten kunt vervangen? Lees dan verder.
Glutenvrij meel
Bij het bakken met glutenvrij meel is bekend dat je de beste bakresulaten krijgt met een mix van verschillende meelsoorten. Dit komt omdat elke glutenvrije meelsoort weer andere bakeigenschappen heeft. Om niet een hele kast vol met verschillende meelsoorten te hoeven hebben, kun je het beste een kant-en-klare glutenvrije meelmix kopen. Glutenvrije meelmixen bevatten vaak hele goede bakeigenschappen door een ideale mix van meelsoorten en ook door de toevoeging van zetmelen (bv. aardappel, mais, tapioca) en verdikkingsmiddelen (bv. xanthaangom, johannesbroodpitmeel). Zetmelen zorgen net als verdikkingsmiddelen voor wat meer binding om zo het gebrek aan gluten op te vangen. Ik gebruik tegenwoordig meestal het glutenvrije meel van Doves Farm Freee, maar je kunt bijvoorbeeld ook Schär Mix it Universal gebruiken. Beide meelmixen zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Havervlokken of havermout
Een nadeel van kant-en-klare glutenvrije meelmixen is dat ze vaak een wat ‘zanderig’ mondgevoel geven aan baksels. Dit komt waarschijnlijk door de zetmelen die er meestal in zijn verwerkt. Daarom combineer ik deze meelmixen altijd graag met een beetje havermeel of boekweitmeel. Bij de juiste verhouding krijg je zo een betere smaak en houd je nog genoeg binding in het baksel. In dit recept heb ik een glutenvrije meelmix gecombineerd met havervlokken. De havervlokken geven een lekkere smaak en ‘bite’. Havervlokken kunnen sporen van gluten of melk bevatten. Kies daarom bij een glutenintolerantie of een ernstige lactose-intolerantie gluten- en lactosevrije havervlokken of havermout. Dit is voor het FODMAP dieet geen probleem. Havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Je kunt de havervlokken ook vervangen door extra glutenvrij meel te gebruiken, maar dan is het resultaat dus wel iets ‘zanderiger’.
Speculaaskruiden
Door het toevoegen van speculaaskruiden aan het deeg voor de bodem en de kruimels krijg je een heerlijke speculaasmaak. Het doet mij denken aan de smaak van kruidnoten. En laat ik daar nou heel erg dol op zijn! Er zijn verschillende merken speculaaskruiden te koop, bijvoorbeeld van Verstegen en Euroma Jonnie Boer. Deze merken zijn allebei low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Ik gebruik zelf altijd de speculaaskruiden van Verstegen.
Roomboter of margarine
Ik gebruik in deze taart roomboter, omdat dit de lekkerste smaak geeft. Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low FODMAP. Roomboter bevat tussen de 0,5 en 1 gram lactose per 100 gram. De meeste mensen met een lactose-intolerantie kunnen nog tot 1 gram lactose per portie verdragen (velen zelfs nog meer). Bij 1 stukje cheesecake krijg je maximaal slechts 0,19 gram lactose binnen. Dat is dus heel weinig. Krijg jij zelfs al klachten bij deze kleine hoeveelheden lactose? Gebruik dan lactosevrije margarine zoals de plantenmargarine van AH (bevat lupinebloem, en is dus niet geschikt voor het FODMAP dieet) of de margarine van Jumbo.
Basterdsuiker
Bij het FODMAP dieet draait het om niet of slecht verteerbare koolhydraten. Gelukkig horen ‘gewone’ suikers zoals kristalsuiker, rietsuiker en basterdsuiker hier niet bij. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat suikers goed voor je zijn. We weten allemaal dat de gemiddelde suikerconsumptie in Nederland nog flink naar beneden kan. En bovendien kan een overmaat aan suikers (en vet) ook prikkelend werken in de darmen. Neem suiker daarom met mate. Maar een klein stukje taart moet zo nu en dan kunnen. Ik gebruik dan ook gewoon basterdsuiker in deze taart.
Roomkaas en kwark
Voor de cheesecake vulling gebruik ik lactosevrije roomkaas en lactosevrije kwark. Je kunt ook alleen lactosevrije roomkaas gebruiken, maar de kwark maakt het net iets frisser en minder machtig.
Eieren
In een cheesecake worden ook altijd eieren gebruikt om de vulling wat luchtiger te maken. Zorg er voor dat de eieren net als de roomkaas en kwark op kamertemperatuur zijn. Dit voorkomt dat het mengsel bij het mengen kan gaan schiften. Eieren bevatten geen FODMAP’s en kunnen dus onbeperkt gegeten worden.
Maizena
Om de cheesecake vulling nog wat steviger te maken, voeg ik altijd nog een beetje maizena of maiszetmeel toe. Maiszetmeel is van nature glutenvrij maar kan door het productieproces soms sporen van gluten of melk bevatten. Maizena van het merk Duryea is gluten- en lactosevrij. Voor het FODMAP dieet zijn ‘sporen van’ nooit een probleem.
Sinaasappel
Met wat sinaasappelrasp en een klein beetje sap voeg je een fris vleugje sinaasappelsmaak toe aan de cheesecake vulling. Sinaasappels bevatten geen FODMAP’s, maar vers sinaasappelsap bevat vanaf 160 ml een matige hoeveelheid fructose. Ik voeg echter maar 1 eetlepel sap toe aan een hele taart. Hier zul je dus niks van merken. Je kunt de sinaasappel ook vervangen door citroen, maar ik vind zelf de smaak van sinaasappel goed combineren met de smaak van speculaas.
Mandarijntjes
Bovenop de cheesecake vulling gaan nog een paar lekkere frisse partjes mandarijn. Ik gebruik mandarijn uit blik omdat hier geen taaie vliesjes meer op zitten. Let bij de aankoop van mandarijntjes uit blik op de ingrediënten. Mandarijnen zelf bevatten geen FODMAP’s, maar sommige blikjes bevatten perensap. Deze zijn niet geschikt voor het FODMAP dieet. Mandarijntjes op siroop of eigen sap zijn wel geschikt. Voor zover ik weet zitten er nooit gluten of lactose in mandarijntjes uit blik. Je kunt natuurlijk ook proberen of het lukt met verse mandarijnen. Ik heb dit zelf nog niet getest. Probeer dan in ieder geval zo goed mogelijk de vliesjes eraf te halen.
Andere lekkere cheesecakes
Ben jij ook zo dol op cheesecakes? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
- Strawberry cheesecake
- After Eight cheesecake
- Koffie cheesecake met chocolade
- Ananas cheesecake in een glaasje
Heb jij deze speculaas kruimel cheesecake gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere taart recepten.
Speculaas kruimel cheesecake
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: Feestdagen, Taarten, Cheesecakes, SinterklaasDifficulty: Makkelijk8
stukjes25
minuten55-65
minuten4
uurSpeculaas kruimel cheesecake, een cheesecake en kruimeltaart gecombineerd in één taart! Met een romige vulling, een vleugje sinaasappel, partjes mandarijn en krokante, brosse kruimels en bodem met de smaak van speculaas. Een heerlijke taart voor iedereen. Ook leuk voor Sinterklaasavond! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
- Voor een springvorm van 18 of 20 cm doorsnee*
- Bodem en kruimels:
150 gram roomboter of margarine, op kamertemperatuur (zie notities)
125 gram donkere basterdsuiker
150 gram glutenvrije meelmix (bv. Doves Farm Freee plain white flour of Schär Mix It Universal)
100 gram havervlokken of havermout (zie notities)
1 eetlepel speculaaskruiden (bv. Verstegen)
¼ theelepel zout
- Vulling:
1 blik mandarijntjes, 175 gram uitlekgewicht (zie notities)
1 sinaasappel
200 gram lactosevrije roomkaas, op kamertemperatuur (bv. Arla Lactofree)
100 gram lactosevrije kwark, op kamertemperatuur (bv. Arla Lactofree of AH)
75 gram witte basterdsuiker
1 theelepel vanille-extract
snufje zout
1 theelepel speculaaskruiden, gezeefd
15 gram +1 theelepel maizena, gezeefd (zie notities)
2 geklutste eieren (M), op kamertemperatuur
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een ronde springvorm van 18 of 20 cm lichtjes in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Laat de mandarijntjes even uitlekken in een zeef of vergiet en leg ze daarna tussen een paar velletjes keukenpapier.
- Pak een kom en snijd de boter of margarine in blokjes. Doe de basterdsuiker erbij en mix tot de boter zacht is.
- Voeg dan de meelmix, de havervlokken, de speculaaskruiden en het zout toe en meng met een lepel of deeghaken tot kruimels. Mix of meng niet te lang, want dan worden de kruimels te groot.
- Doe ongeveer de helft (± 250 gram) van het kruimeldeeg op de bodem van de springvorm en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel of met de hand tot het één geheel is. Zet de kom met de rest van de kruimels in de koelkast.
- Bak de bodem nu ongeveer 15 (bij een bakvorm van 20 cm) tot 20 minuten (bij een bakvorm van 18 cm) in de voorverwarmde oven. Ga ondertussen verder met de vulling.
- Was en boen de sinaasappel schoon en dep droog. Rasp de schil (bij een grote sinaasappel is de helft genoeg) boven een kom en doe er nog 1 eetlepel sinaasappelsap bij.
- Doe hier de roomkaas, kwark, basterdsuiker, het vanille-extract, en een snufje zout bij en mix op de laagste stand of met een handgarde kort tot een egaal mengsel. Zeef dan de maizena en de speculaaskruiden er boven en meng met een spatel of lepel erdoor.
- Spatel als laatste rustig de geklutste eieren erdoor en meng tot het weer een egaal mengsel is.
- Haal dan de kruimels uit de koelkast en prik er nog even een aantal keer met een vork in om de kruimels weer wat losser/kleiner te maken.
- Giet de cheesecake vulling nu op de inmiddels iets afgekoelde bodem. Meng een theelepel maizena door de mandarijntjes en leg ze dan voorzichtig één voor één op de cheesecake vulling. Verdeel hier vervolgens de kruimels over en bak de taart nu in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar.
- Haal de taart dan uit de oven en laat volledig afkoelen in de vorm. Zet de taart daarna nog ongeveer 2 tot 3 uur in de koelkast om op te stijven. En dan kun je eindelijk aanvallen! Geniet ervan!
Notities
- *Bakvorm: Wil je liever een taart maken in een springvorm van 22 tot 24 cm doorsnee? Vermenigvuldig dan alle ingrediënten met 1,5 behalve de sinaasappel. Gebruik dan de rasp van 1 sinaasappel en 1 flinke eetlepel sap. De baktijden blijven gelijk.
- FODMAP: Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low FODMAP. Als je toch graag margarine wilt gebruiken, koop dan bijvoorbeeld de margarine van Jumbo. Deze margarine bevat geen FODMAP’s. Havervlokken en havermout zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Mandarijntjes uit blik bevatten soms perensap. Deze zijn niet geschikt voor het FODMAP dieet. Mandarijntjes op siroop of eigen sap zijn wel geschikt, zoals de mandarijntjes op siroop van Jumbo.
- Glutenvrij/lactosevrij: Roomboter bevat slechts tussen de 0,5 en 1 gram lactose per 100 gram. In 1 stukje taart zit dan maximaal 0,19 gram lactose. De meeste mensen met een lactose-intolerantie verdragen nog maximaal 1 gram lactose per portie en kunnen daarom gewoon roomboter eten. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije margarine gebruiken, bijvoorbeeld de plantenmargarine van AH (bevat lupine). Dit merk bevat ook geen gluten. Havervlokken en havermout kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten. Gluten- en lactosevrije havervlokken zijn onder andere AH Glutenvrij volkoren havervlokken, AH Glutenvrij volkoren havermout of Jumbo Lekker Vrij Van Gluten havermout. Maizena is van nature glutenvrij maar kan soms sporen van gluten of melk bevatten. Maizena van het merk Duryea is gluten- en lactosevrij.
- Bewaartips: Je kunt de speculaas kruimel cheesecake goed afgedekt in de koelkast zeker 3 dagen bewaren. Misschien nog wel langer, maar dan is de taart bij ons altijd al op!
18 reacties
Eefke Jetten
Wow, wat een lekker recept! Mijn zoon, die glutenvrij moet eten, is gek op taartjes! Deze ga ik zeker een keer maken! Misschien een mooi toetje met de kerstdagen?! Top!
Henriëtte
Dankje Eefke! Ik ben zelf ook dol op taarten en vooral op deze!
Marianne van de Klok (m_arian_ne)
Ik ben zo blij met dit recept. Ik heb veel receptenboeken voor glutenvolle taarten maar die kun je niet zomaar omzetten naar glutenvrij. Deze ziet er zo superlekker uit. Ik heb hem opgeslagen en ga hem dit weekend maken, dank je wel!
Ruth Maes
Speculaas kruimel cheesecake, kan niet anders dan een topper te zijn met Kerst! Deze ga ik zeker proberen.
Farisha
Heerlijk recept! Zo fijn dat er ook goed uitgelegd wordt wat alternatieven zijn. Gluten en lactose vrij
Henriëtte
Dankje Farisha! Ik probeer altijd zo volledig mogelijk te zijn in mijn recepten.
Henriëtte
Leuk Ruth! Ik vind hem zelf heel lekker!
Henriëtte
Hoi Marianne, mooi dat ik jou blij kan maken met dit recept. Laat je nog eens weten wat je ervan vond?
Vanessa
Oooo deze lijkt me lekker !
Henriëtte
Dankje Vanessa!
Saskia
Jammmm….. leuk voor sinterklaasavond? Zeker, maar volgens mij kan deze heerlijke taart bij elke gelegenheid gegeten worden. Deze ga ik beslist een keer maken! Zou helemaal top zijn als ik de ingrediënten uit het fantastische boodschappenpakket hiervoor kan gebruiken. Wordt gluten-en lactosevrij dan toch nog genieten??
Henriëtte
Vind ik ook Saskia, deze taart kan altijd! En je kunt echt nog wel genieten als je gluten- en lactosevrij moet eten. Het kost soms alleen wat meer tijd en geld helaas, maar dan heb je ook wat!
Daphne
Oh, wat lijkt me dit lekker 😋 Snel de ingrediënten halen en hopelijk het weekend lekker aan de slag 🤗
Henriëtte
Leuk Daphne! Ben benieuwd of hij gesmaakt heeft!
Marleen
Dit lijkt mij een heerlijk recept om te maken. Dit weekend maar eens uitproberen:p
Henriëtte
Leuk Marleen! Laat je nog even weten of het gesmaakt heeft?
Anita te Gussinklo
Afgelopen Sinterklaas heb ik deze gemaakt, was heerlijk.
Henriëtte
Wat leuk Anita! Fijn dat het zo goed gesmaakt heeft!