Gele curry met kip, saus, wortel, broccoli, aardappel en sperziebonen (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Diner,  Recepten,  Rijstgerechten

Gele curry met kip (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

De afgelopen maanden hebben mijn vriend en ik al regelmatig deze milde gele curry met kip gegeten. Het recept is simpel, lekker en snel klaar. En je kunt er prima mee variëren. De warme kruidige smaken geven je bovendien het gevoel van echt ‘comfort food’. Daarom werd het nu hoog tijd om het recept met jullie te delen.

Gele curry is een mild Thais gerecht met kip, saus, groenten en kruiden zoals kerriepoeder. In Nederland wordt een gele curry met kip ook wel ‘kip kerrie’ genoemd. Voor een extra warme en kruidige smaak voeg ik ook nog wat kaneel toe en verse gember. De verse gember geeft het gerecht een beetje pit. Als je van wat meer pit houdt, voeg dan gewoon wat extra gember toe of een beetje sambal oelek.

Door kokosmelk toe te voegen aan de kruiden ontstaat er een romige gele currysaus (of kerriesaus) waarin je de kip nog even lekker laat sudderen. Naast groenten kun je zelf kiezen of je er aardappelen of rijst bij serveert. Ik kook de groenten altijd in één pan met de aardappel(blokjes) of de rijst. Lekker makkelijk! Meng tot slot de kip met currysaus erdoor. En klaar is deze heerlijke snelle curry!

Variatietips en bereidingstips

Gele curry met kip is een ideaal gerecht om mee te variëren. Kijk hieronder voor tips.

Kip of vega(n)

Als je net als ik kip erbij doet, kies dan bij voorkeur kipdijfilet omdat dit malser en smaakvoller is dan gewone kipfilet. Gewone kipfilet wordt al snel droog als je het te lang bakt. Als je liever vega of vegan eet, kun je ook vegan kipstukjes of stukjes tofu of tempeh gebruiken. Check bij coeliakie of een lactose-intolerantie wel de allergie-informatie op de verpakking. Kijk in de Monash app of hier voor geschikte varianten en portiegroottes voor het FODMAP dieet. Ongekruid vlees is altijd low FODMAP.

Gele curry met kip, saus, wortel, broccoli, aardappel en sperziebonen (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Kerriepoeder

Kerriepoeder is een mix van verschillende specerijen. De samenstelling van deze mix kan verschillen per merk. Let er bij het FODMAP dieet op dat er geen knoflookpoeder of uipoeder in zit. Geschikte merken zijn onder andere Verstegen en AH. Je kunt ook de Hot Curry van Verstegen gebruiken. Dit bevat dezelfde kruidenmix als de kerriepoeder van Verstegen, maar deze variant is iets pittiger doordat er wat meer peper aan toegevoegd is. De genoemde merken zijn ook glutenvrij en lactosevrij.

Gember

Verse gember zorgt voor een warme kruidige smaak en een beetje pit in deze gele curry. Als je van wat meer pit houdt, kun je wat meer gember toevoegen of nog een (half) theelepeltje sambal oelek. Heb je weinig tijd, of heb je gewoon geen zin om verse gember te raspen? Gebruik dan gehakte gember uit een potje van Go-Tan bijvoorbeeld (dit is iets anders dan stemgember of bakgember!). Net als verse gember zitten hier geen FODMAP’s, gluten of lactose in. Het heeft wel iets minder smaak en pit dan verse gember. Je kunt dan het beste een theelepel extra toevoegen. Verse gember is echter het allerlekkerst!

Kokosmelk

Kokosmelk geeft een volle en romige smaak aan de saus, vooral als je de volvette variant gebruikt. Je kunt deze meestal vinden in een pakje of blik in het Oosterse schap in de supermarkt. Omdat je bij het FODMAP dieet maar maximaal 60 gram volvette kokosmelk per persoon mag, heb ik nog een deel water toegevoegd. Als je niet het FODMAP dieet volgt kun je voor een nóg romigere saus het water vervangen door extra kokosmelk. Mag het van jou wel iets minder vet? Gebruik dan light kokosmelk. Light kokosmelk blijft bovendien laag in FODMAP’s tot een hoeveelheid van zelfs 500 gram.

Groenten

Wat groenten betreft kun je lekker variëren in dit gerecht. Ook ideaal als je nog restjes groenten hebt liggen. Ik gebruik meestal een combinatie van wortel, sperzieboontjes en broccoli. Deze combinatie is geschikt voor het FODMAP dieet. Maar je kunt ook groenten kiezen als paprika, spinazie, babymais (uit blik), bosui, zoete aardappel, courgette, paksoi of linzen (uit blik). Kijk bij het FODMAP dieet in de Monash app of hier voor geschikte portiegroottes, en kies bij voorkeur maximaal maar 1 groente uit de oranje lijst.

Houd wel rekening met de verschillen in bereidingswijze van andere groenten. Paprika en courgette kun je het beste meebakken met de kip. Voeg spinazie, babymais, bosui, paksoi en linzen pas de laatste 2 tot 3 minuten toe aan de kip curry. Zoete aardappel kun je net als wortel, broccoli en sperzieboontjes tegelijk gaar koken met de rijst of aardappelen.

Gele curry met kip, saus, wortel, broccoli, aardappel en sperziebonen (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Aardappelen of rijst

Je kunt zelf kiezen of je deze gele curry met aardappelen of rijst serveert. Als ik aardappel gebruik dan snijd ik deze in kleine blokjes, dat is lekkerder in een curry. Bovendien zijn ze dan sneller gaar en kun je ze tegelijk gaar koken met de sperzieboontjes, wortel en broccoli. Als je liever rijst erbij eet, dan kun je deze ook tegelijk gaar koken met de groenten. Houd er qua kooktijd rekening mee dat rijst ook nog een paar minuten moet nagaren. De groente gaart dan ook nog even mee. Als je geen snelkookrijst gebruikt (vind ik zelf altijd lekkerder), voeg de groenten dan pas de laatste 8 minuten toe tijdens het koken van de rijst.

Meer Oosterse (rijst)gerechten

Ben je op zoek naar nog meer lekkere Oosterse (rijst)gerechten die binnen jouw dieet passen? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze gele curry met kip gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere rijstgerechten en diner recepten.

Gele curry met kip (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, RijstgerechtenCuisine: Thais, Aziatisch, OostersDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

15

minuten
Bereidingstijd

10

minuten

Een snel, makkelijk en gezond recept voor een heerlijke milde gele curry met kip, een romige saus, lekker veel groenten en warme kruidige smaken zoals kerrie en verse gember. Met de groenten kun je volop variëren. En kies zelf of je aardappelen of rijst bij deze curry wilt. Zo kun je iedere keer weer wat anders op tafel zetten! Kijk ook bij de variatietips en bereidingstips hierboven in de blog. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Ook vegan opties.

Ingrediënten

  • 400 gram aardappelen óf 125 gram (zilvervlies)rijst

  • 150 à 175 gram wortel

  • 150 gram broccoliroosjes (zie notities)

  • 150 gram sperziebonen (zie notities)

  • 200 à 250 gram kipdijfilet(reepjes)

  • scheutje (knoflook)olie

  • 2 theelepels (of 20 gram) geraspte verse gember

  • 1 flinke theelepel kerriepoeder of hot curry van bv. Verstegen (zie notities)

  • ¼ theelepel kaneel

  • 120 gram volvette kokosmelk + 50 ml water óf 170 gram light kokosmelk (zie notities)

  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen (als je geen rijst kiest) en schraap de wortels schoon. Was de aardappelen en groenten en snijd ze in stukken: aardappelen in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm en wortels in iets kleinere blokjes of in dunne plakjes snijden, broccoli in kleine roosjes snijden (de stronken gebruik je niet) en sperziebonen doppen en halveren (dikke of grote bonen in drieën snijden).
  • Doe de aardappelen (of rijst) en de groenten in 1 grote kookpan met voldoende water en kook in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar. (Gebruik je gewone rijst in plaats van voorgekookte snelkookrijst? Kook dan de groenten pas de laatste 8 minuten mee, giet af en laat daarna samen met de rijst nog een paar minuten nagaren)
  • Snijd ondertussen de kipdijfilet in blokjes of reepjes en strooi er wat peper en zout over. Verhit een beetje (knoflook)olie in een wokpan of koekenpan en bak de kip rondom bruin en gaar in ± 5 minuten.
  • Schil ondertussen de gember, was schoon en rasp de gember fijn boven een kommetje.
  • Als de kip gaar is, voeg dan de gember, een flinke (maat)theelepel kerrie (of hot curry) en een ¼ (maat)theelepel kaneel toe en bak dit nog even 1 à 2 minuten mee.
  • Voeg daarna de kokosmelk en water (of light kokosmelk) toe en roer goed door. Laat het geheel nog ongeveer 4 à 5 minuten sudderen.
  • Als de groenten en aardappelen (of rijst) gaar zijn, giet deze dan af. Eventueel nog een paar minuten laten nagaren (bij rijst) en voeg het dan toe aan de gele curry met kip. Breng op smaak met nog een flinke snuf peper en zout en roer het nog even door. Verdeel de curry over 2 (diepe) borden en geniet!

Notities

  • FODMAP: Sperziebonen en broccoliroosjes zijn low FODMAP tot 75 gram per portie. Wortels, aardappelen en rijst blijven tot 500 gram laag in FODMAP’s. Als je liever andere groenten toevoegt, kijk dan voor tips in de blog boven dit recept. Knoflookolie is in tegenstelling tot verse of gedroogde knoflook wel low FODMAP omdat FODMAP’s niet oplossen in vet. Als er stukjes knoflook in de olie zitten, houd er dan een zeefje onder bij het uitgieten. Je kunt ook wokolie gebruiken zoals Conimex Wokolie of AH Wokolie, of gewone plantaardige olie zoals zonnebloemolie of arachide-olie. Let er op dat je kerriepoeder koopt zonder knoflook- en uipoeder, zoals kerriepoeder van Verstegen en AH of de Hot Curry van Verstegen. Volvette kokosmelk (17 à 18% vet) uit een pakje of blik is low FODMAP tot 60 gram per portie. Light kokosmelk (6% vet) blijft tot 500 gram laag in FODMAP’s.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Alle ingrediënten en genoemde merken zijn glutenvrij en lactosevrij.
  • Vegan: Voor een vegan of vega maaltijd kun je de kip vervangen door vegan kipstukjes of stukjes tofu of tempeh. Check bij coeliakie of een lactose-intolerantie wel de allergie-informatie op de verpakking. Kijk in de Monash app of hier voor geschikte varianten en portiegroottes voor het FODMAP dieet.
  • Variatietips: Kijk voor variatietips in de blog boven dit recept.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *