Ovenschotels zijn makkelijk om te maken en bijna iedereen houdt er van. Het is ook een ideaal gerecht om te maken als er gasten komen eten. Je kunt de ovenschotel al van te voren bereiden en in de oven zetten. En je hebt er maar één pan voor nodig. Zo maakte ik een tijdje geleden deze aardappel ovenschotel met gehakt toen een vriendin bleef eten. Ze vond het een heerlijke ovenschotel en mijn vriend eet het ook graag. Je kunt deze ovenschotel dus ook gerust voorschotelen aan mensen die geen speciaal dieet hoeven te volgen.
Ik dacht eerst dat het moeilijk zou zijn om een ovenschotel te maken zonder pakjes en zakjes. Maar het blijkt juist veel makkelijker en lekkerder te zijn! Dus wees niet getreurd dat je deze producten niet meer kunt gebruiken vanwege de gluten, lactose of FODMAP’s die erin zitten. Want je maakt het gewoon heel makkelijk zelf! Deze aardappel ovenschotel met gehakt is tevens een ideaal basisrecept om mee te variëren. Ik voeg regelmatig andere groenten toe of ik vervang het gehakt soms door kip of hamblokjes. Mijn favoriete combinatie is met broccoli, paprika, spinazie en gehakt. Wil je liever andere groenten of vlees gebruiken? Kijk dan bij de ingrediënten die ik hieronder bespreek of ga naar de variatietips onderaan het recept. Al trek gekregen? Klik dan op de knop hierboven om direct naar het recept te gaan.
De ingrediënten
Hieronder bespreek ik de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze aardappel ovenschotel. En ik geef tips over hoe je ze eventueel zou kunnen vervangen.
Aardappelen
Ik gebruik meestal aardappelschijfjes uit het koelschap van de supermarkt. Deze zijn al voorgekookt en daarom ideaal om te gebruiken in een ovenschotel. Gebruik je liever verse aardappelen? Houd er dan wel rekening mee dat dit wat meer tijd kost. Je zult dan eerst nog de aardappelen moeten schillen, wassen en in schijfjes moeten snijden. Kook de rauwe aardappelschijfjes dan nog ongeveer 5 minuten voor. Wil je deze ovenschotel graag voor 4 in plaats van 2 personen maken, maar heb je niet een hele grote ovenschaal? Verdubbel dan de hoeveelheden, maar doe de helft van de aardappelschijfjes op de bodem in plaats van alles bovenop. Aardappelen bevatten geen FODMAP’s en kunnen dus onbeperkt gegeten worden.
Groente
Zoals ik eerder al aangaf, kun je iedere keer weer een andere ovenschotel op tafel zetten door te variëren met de groente. Mijn favoriete groenten in dit gerecht zijn broccoli, paprika en spinazie. Ook voeg ik soms nog wat champignons (alleen uit pot zijn low FODMAP) of oesterzwammen toe. Andere groenten die je zou kunnen gebruiken, zijn bijvoorbeeld (cherry)tomaten, boerenkool, andijvie, sperziebonen, bosui (alleen het groene deel is low FODMAP) of witlof. Kijk bij de variatietips onderaan het recept voor de low FODMAP portiegroottes.
Gehakt of ander/vegetarisch vlees
Ik vind rundergehakt het lekkerst in deze ovenschotel. Maar ik heb ook wel eens kip of hamblokjes toegevoegd. Dit smaakte ook lekker en bevat allebei minder vet dan rundergehakt of zelfs mager rundergehakt. Ik denk dat spekjes er ook lekker bij zullen smaken, maar dit heb ik zelf nog niet geprobeerd. Je kunt ook vegetarisch gehakt kiezen, al ben ik er qua smaak zelf niet zo’n liefhebber van. Voor een vegetarische maaltijd kun je bij een gluten- en lactosevrij dieet bijvoorbeeld het vegan veldbonen gehakt van AH gebruiken. Bij het FODMAP dieet kun je het vegetarisch gehakt van Vivera gebruiken.
Kruiden en specerijen
Om deze aardappelovenschotel op smaak te brengen, gebruikte ik kerriepoeder, verse bieslook en wat peper en zout. Heel eenvoudig, maar erg lekker! Kerriepoeder bevat geen gluten of lactose, maar kan soms wel knoflook of ui bevatten. Kerriepoeder van o.a. Verstegen en AH zijn low FODMAP. Omdat ook ui altijd lekker veel smaak geeft aan ovenschotels maar niet low FODMAP is, heb ik de ui vervangen door verse bieslook. Verse bieslook heeft een verfijnde, lichte uiensmaak die heel goed past bij deze aardappel ovenschotel. Bieslook bevat bovendien geen FODMAP’s.
Room
Traditioneel wordt dit type ovenschotel altijd gemaakt met kookroom. Je kunt hiervoor de lactosevrije kookroom van MinusL gebruiken. Er was eerst ook een lactosevrije kookroom van Blue Band, maar die is inmiddels niet meer verkrijgbaar. Denk erom dat de plantaardige kookroom van Blue Band waarschijnlijk niet geschikt is voor het FODMAP dieet omdat deze linzen bevat. Deze is wel geschikt als je alleen een gluten- en/of lactosevrij dieet volgt. Als je het FODMAP dieet volgt en je wilt toch graag plantaardige kookroom gebruiken, dan kun je nog kiezen voor Oatly Haver Cuisine. Omdat de haver nog wel sporen van gluten kan bevatten, is deze niet geschikt bij een glutenintolerantie. Ik gebruik zelf trouwens meestal lactosevrije volle melk of lactosevrije slagroom. Lactosevrije melk heb ik altijd wel in huis en in deze ovenschotel proef je bijna niet het verschil. Om het te binden, kun je nog wat maizena gebruiken.
Kaas
Bij een ovenschotel hoort ook kaas vind ik. Voor een lekker krokant en goudbruin kaaskorstje gebruik ik altijd de geraspte kaas voor ovengratin van AH. Deze kaas is glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. Je kunt uiteraard ook andere geraspte kaas gebruiken. Geraspte kaas is meestal lactosevrij en glutenvrij, maar kijk voor de zekerheid altijd bij de allergie-informatie op het etiket. Als de suikers in de voedingswaardentabel op 0 gram staat, zit er geen melksuiker (lactose) in. Er zit vaak wel koolhydraten in geraspte kaas, maar die zijn afkomstig van het maiszetmeel dat aan geraspte kaas wordt toegevoegd. Dit is echter geen probleem voor het FODMAP dieet of een glutenvrij of lactosevrij dieet.
Heb jij deze aardappel ovenschotel met gehakt gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere diner recepten.
Aardappel ovenschotel met gehakt
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: Diner, OvenschotelCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk2
personen25
minuten30-35
minutenEen makkelijke en heerlijke Hollandse ovenschotel met aardappelen, gehakt, broccoli, paprika, spinazie en kaas. Een gerecht dat bij iedereen in de smaak zal vallen! En je hebt er maar één pan voor nodig. Probeer het ook eens met andere groenten of vlees. Kijk hiervoor bij de variatietips onderaan het recept. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
150 gram broccoliroosjes (zie notities)
1 paprika (zie notities)
200 gram spinazie
12 gram verse bieslook (of 1 flinke eetlepel ge(vries)droogde bieslook)
250 gram gekruid rundergehakt (of kruid het zelf met wat peper en zout, of bv. de gehaktkruiden van Verstegen, zie ook de notities)
35 gram geraspte kaas (zie notities)
1 theelepel kerriepoeder (zie notities)
flinke snuf peper en zout
350 à 400 gram voorgekookte aardappelschijfjes
50 ml lactosevrije (half)volle melk, lactosevrije slagroom of lactosevrije kookroom
2 eidooiers (of 1 ei, voeg dan ook de maizena toe)
optioneel: 1 theelepel maizena (bij melk en/of vochtige groente)
50 à 75 gram geraspte kaas (bv. AH geraspte kaas voor ovengratin)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in met een beetje margarine of olie.
- Was de groenten en laat de spinazie uitlekken in een vergiet. Snijd dan de broccoli in kleine roosjes of kleinere stukjes. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd ook deze in stukjes. Snijd tot slot de bieslook fijn.
- Verhit een wokpan of grote koekenpan zonder vet en bak het gehakt rul en gaar.
- Doe de broccoli en de paprika erbij en bak ongeveer 3 minuten mee.
- Ondertussen kun je de spinazie eventueel nog iets kleiner snijden of verwijder alleen erg grote of dikke stelen.
- Doe vervolgens de spinazie in gedeeltes bij de rest zodat de spinazie kan slinken.
- Haal dan van het vuur en giet een eventueel te veel aan kookvocht af.
- Meng de 35 gram kaas, de kerriepoeder, de bieslook en een flinke snuf peper en zout door het groente-gehaktmengsel en doe het mengsel dan in de ingevette ovenschaal. (TIP: Als je het recept hebt verdubbeld voor 4 personen, dan kun je het beste eerst de helft van de aardappelschijfjes over de bodem van de ovenschaal verdelen omdat je bovenop dan meestal niet genoeg ruimte hebt voor alle aardappelschijfjes.)
- Verdeel vervolgens de aardappelschijfjes over het groente-gehaktmengsel. Kluts de eidooiers (of het ei) los met de lactosevrije melk, slagroom of kookroom en meng er eventueel nog een theelepel maizena door. Giet dit over de aardappelschijfjes heen en strooi er nog wat geraspte kaas over.
- Zet nu in de oven en laat in ongeveer 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar worden. Geniet ervan!
Notities
- FODMAP: Update: Paprika’s zijn in 2022 opnieuw getest waarbij rode paprika’s toch FODMAP’s blijken te bevatten. Ik gebruikte eerst 1 rode paprika in dit recept. Maar om klachten te voorkomen (vooral als je erg gevoelig bent voor fructose) kun je het beste een groene paprika gebruiken, of dit vervangen door bv. wortel. Rode paprika is low FODMAP tot 43 gram en bevat vanaf 57 gram een matige hoeveelheid fructose. Groene paprika is low FODMAP tot 75 gram per portie en bevat vanaf 250 gram een matige hoeveelheid fructanen. Broccoliroosjes zijn low FODMAP tot 75 gram per portie maar bevatten pas vanaf 240 gram een matige hoeveelheid fructose. Aardappelen, spinazie en bieslook bevatten geen FODMAP’s. Let er op dat gekruid gehakt FODMAP’s kan bevatten zoals ui of knoflook. Het Fries rundergehakt van Jumbo bevat geen FODMAP’s. Of kruid het gehakt zelf met wat peper en zout of met bv. de gehaktkruiden van Verstegen. Geraspte kaas bevat meestal geen of zeer weinig lactose en is daarom low FODMAP. Kerriepoeder is een mix van specerijen en kan daarom soms knoflook of ui bevatten. Kerriepoeder van o.a. Verstegen en AH zijn low FODMAP.
- Glutenvrij/lactosevrij: Gekruid gehakt bevat meestal geen gluten of lactose, maar check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Je kunt het gehakt ook zelf kruiden met wat peper en zout of met de Verstegen kruidenmix voor gehakt, die is gluten- en lactosevrij. Geraspte kaas is meestal lactosevrij en glutenvrij, maar kijk voor de zekerheid altijd bij de allergie-informatie op het etiket. Als de suikers in de voedingswaardentabel op 0 gram staat, zit er geen melksuiker (lactose) in. Er zit vaak wel koolhydraten in geraspte kaas, maar die zijn afkomstig van het maiszetmeel dat aan geraspte kaas wordt toegevoegd. Voor een krokant goudbruin kaaskorstje gebruik ik zelf altijd de geraspte kaas voor ovengratin van AH. Deze kaas is glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP. Maizena kan soms sporen van gluten of melk bevatten. Maizena van het merk Duryea is gluten- en lactosevrij.
- Variatietips: Andere groenten die je kunt gebruiken in deze ovenschotel zijn: tomaten (l.f. tot 65 gram p.p.), cherrytomaatjes (l.f. tot 45 gram p.p.), champignons (alleen uit pot en goed afgespoeld met water zijn l.f. tot 75 gram p.p.), oesterzwammen, boerenkool, andijvie, sperziebonen (l.f. tot 75 gram p.p.), bosuitjes (alleen de groene delen zijn l.f.) en witlof. Het gehakt zou je kunnen vervangen door kipblokjes, hamblokjes of spekjes. Let op dat sommige spekjes knoflook of ui kunnen bevatten. Kijk hier voor geschikte merken. Voor een vegetarische maaltijd kun je bij een gluten- en lactosevrij dieet bijvoorbeeld het vegan veldbonen gehakt van AH gebruiken. Bij het FODMAP dieet kun je het vegetarisch gehakt van Vivera gebruiken.
6 reacties
Myrke Vrugtman
Ik zou dit gezonde recept heel graag uitproberen. Voedzaam en lekker voor t hele gezin
Henriëtte
Leuk Myrke! Laat je nog eens weten wat jullie ervan vonden?
Diego mechelse
Dit is echt een heerlijk recept. Wij maken het graag op werkdagen dan bereid ik smorgens alles voor en hoeft het smiddqgs alleen even de oven in. Ideaal als je gewerkt hebt en om 18 uur wil eten (En honger hebt en moe bent) je hebt dan toch lekkere gezonde maaltijd.
Dank je wel hiervoor
Henriëtte
Wat een goed idee Diego! En wat fijn dat het zo goed gesmaakt heeft!
Gert Lijftogt
Zojuist dit heerlijke recept klaar gemaakt en gegeten. Wat een lekker en gezond recept. Vooral de kaas over de aardappels gaf een heerlijke smaak die ik nog niet eerder geproefd had. We gaan zeker meer van deze recepten uitproberen.
Henriëtte
Wat fijn om te horen Gert!