Amandelspijs maken (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)
Basis,  Recepten

Amandelspijs maken (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)

Zelf amandelspijs maken is een fluitje van een cent. Je kunt het natuurlijk ook kant-en-klaar kopen, maar zelfgemaakte amandelspijs is wel wat lekkerder! Het enige waar je even om moet denken, is dat amandelspijs een paar dagen nodig heeft om op smaak te komen. Dit heet ‘rijpen’. Hoe langer je de spijs laat rijpen, hoe beter de smaak zich kan ontwikkelen. Je zou het al na 1 á 2 dagen kunnen gebruiken, maar na 4 dagen is de smaak pas optimaal. Daarna kun je het gebruiken in bijvoorbeeld een heerlijk gevuld speculaas, in een taart of in een kerst-/paasstol.

Amandelspijs maken (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)

Als je een glutenintolerantie (coeliakie) hebt, kun je ook het beste zelf amandelspijs maken, want spijs uit de fabriek kan sporen van gluten (en melk) bevatten. Gebruik dan wel glutenvrij amandelmeel (ook lactosevrij), of maal zelf blanke amandelen fijn tot meel. Volg je het FODMAP dieet? Houd er dan rekening mee dat amandelmeel low fodmap is tot 24 gram per portie. Amandelspijs is een gestandaardiseerd recept en bestaat altijd voor de helft uit suiker en de helft uit amandelmeel. Amandelspijs is dus low fodmap tot 48 gram per portie.

Ga snel aan de slag met dit makkelijke basisrecept voor amandelspijs en laat het minimaal 2 dagen tot maximaal een week rijpen in de koelkast of vries het in. En maak er daarna bijvoorbeeld een lekker gevuld speculaas mee of gebruik het in een kerst-/paasstol.

Amandelspijs maken (low fodmap, glutenvrij en lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: BasisDifficulty: Makkelijk
Bereidingstijd

5

minuten
Rusttijd

2 tot 4

dagen

Een makkelijk basisrecept voor zelfgemaakte amandelspijs. Low fodmap, glutenvrij en lactosevrij. Heerlijk in bijvoorbeeld gevuld speculaas, gevulde koeken of in een kerst-/paasstol.

Ingrediënten

  • 125 gram amandelmeel of blanke amandelen (zie notities)

  • 125 gram kristalsuiker

  • ½ geklutst ei (M)

  • beetje citroenrasp (optioneel)

Bereidingswijze

  • Pak een kom en meng met een (pol)lepel of spatel het amandelmeel, de suiker en eventueel een beetje citroenrasp door elkaar. Gebruik je blanke amandelen? Doe dan alles (behalve het ei) in de keukenmachine/foodprocessor en maal alles fijn.
  • Voeg een half geklutst ei toe (ongeveer 25 gram) en kneed met de hand (of in de foodprocessor) tot een samenhangend geheel.
  • Maak er een bal van en verpak het in vershoudfolie. Leg het nu in de koelkast en laat het bij voorkeur minimaal 2 dagen rusten, zodat de smaak zich goed kan ontwikkelen. Heb je de tijd? Laat de amandelspijs dan nog wat langer ‘rijpen’. Na 4 dagen is de smaak nog beter.

Notities

  • Extra informatie: Amandelspijs moet een paar dagen ‘rijpen’ om op smaak te komen. Sommige mensen zijn bang dat het rauwe ei dat erin zit dan gaat bederven. Maar amandelspijs bestaat voor de helft uit suiker, dat een conserverende werking heeft. Hierdoor zal het ei niet bederven. De spijs moet uiteraard wel in de koelkast worden bewaard en het is niet aan te bevelen om er veel van te ‘snoepen’. Het ei bederft misschien niet door de suiker, maar rauw ei kan wel besmet zijn met de Salmonella bacterie. Door verhitting in de oven, bij de verdere verwerking in bijvoorbeeld een taart, wordt de bacterie onschadelijk gemaakt.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Eet jij volledig glutenvrij of lactosevrij? Gebruik dan gluten- en lactosevrij amandelmeel of gluten- en lactosevrije amandelen.
  • FODMAP: Amandelmeel is low fodmap tot 24 gram per portie. Amandelspijs bestaat voor ongeveer de helft uit amandelmeel en is dus low fodmap tot 48 gram per portie.
  • Bewaartips: Je kunt amandelspijs ongeveer een week in de koelkast bewaren of vries het in.
  • Serveertips: Gebruik de amandelspijs bijvoorbeeld in een heerlijk gevuld speculaas.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *