Laatst vroeg iemand op Facebook of ik eens een bijgerechtje met aardappel kon verzinnen. Toen bedacht ik mij dat ik nog eens rösti rondjes wilde maken. Omdat ik dit echt een gerechtje vond voor de Kerst, dacht ik dat het nu wel leuk zou zijn om dit recept eens te maken. De rösti rondjes die ik in de supermarkten zag liggen, bevatten allemaal uienpoeder en zijn daarom niet geschikt voor het FODMAP dieet. Maar het is echt heel makkelijk om ze zelf te maken en ook nog veel lekkerder!
Dus wil je eens wat anders dan frietjes of aardappelen? Maak dan deze rösti rondjes eens! Van binnen zijn ze zacht en smeuïg en van buiten lekker krokant. Ik voegde er nog verse bieslook aan toe voor wat extra smaak. Ook een heerlijk bijgerechtje voor bij mijn varkenshaas met cranberry compote! Klik op de knop hierboven om direct naar het recept te gaan of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.
De ingrediënten
Ben je benieuwd naar de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze rösti rondjes? Of wil je weten of je sommige ingrediënten kunt vervangen? Lees dan verder.
Aardappelen
Ik gebruikte kruimige aardappelen voor dit recept. De rösti rondjes blijven dan zacht van binnen met een krokante buitenkant. Gebruik vastkokende aardappelen als je meer van een stevige binnenkant houdt. Mijn favoriet is met kruimige aardappelen! Aardappelen bevatten geen FODMAP’s.
Bieslook
Ik gebruikte verse bieslook om de rösti rondjes extra smaak te geven. Bieslook heeft een wat ui-achtige smaak en past daardoor perfect bij dit gerecht. In kant-en-klare rösti rondjes wordt altijd uienpoeder toegevoegd, maar ik denk dat ik dit toch een veel lekkerder alternatief vind! Je kunt de bieslook ook vervangen door andere verse kruiden, zoals rozemarijn of peterselie. Al deze kruiden bevatten geen FODMAP’s.
Ei
Ik gebruikte nog wat ei voor extra binding, maar dit kun je ook weglaten. Het ei zorgt ervoor dat de rösti rondjes wat minder snel uit elkaar vallen.
Roomboter of margarine
Wees niet te zuinig met de boter, want rösti hoor je ruim in de boter te bakken. Dit zorgt voor een lekkere krokante buitenkant. Roomboter bevat nauwelijks lactose en is daarom low FODMAP. Als je helemaal lactosevrij wilt eten, kun je ook lactosevrije margarine of plantaardige olie gebruiken.
Meer lekkere bijgerechten:
Zoek je nog meer lekkere en soortgelijke bijgerechten? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
Heb jij deze rösti rondjes gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere recepten voor bijgerechten en de feestdagen.
Rösti rondjes
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: Bijgerecht, Feestdagen, KerstCuisine: ZwitsersDifficulty: Makkelijk4
personen10
minuten20
minutenZelfgemaakte rösti rondjes met verse bieslook! Heerlijk zacht van binnen en krokant van buiten. Een makkelijk bijgerecht voor bijvoorbeeld de feestdagen. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
- Voor 20 tot 24 stuks:
15 gram verse bieslook
800 gram aardappelen (zie bereidingstips)
optioneel: 1 geklutst ei (zorgt voor extra binding)
peper en zout
roomboter of (lactosevrije) margarine (zie notities)
Bereidingswijze
- Snijd de bieslook fijn. Schil en was de aardappelen en rasp ze op een grove rasp. Dit gaat het snelst in een keukenmachine met raspschijf. LET OP: laat de geraspte aardappel niet te lang liggen, want dan wordt het bruin! Kijk ook bij de bereidingstips.
- Meng de geraspte aardappel dan met het geklutste ei (als je die gebruikt), de fijngesneden bieslook en een flinke snuf peper en zout.
- Verhit 1 of 2 grote koekenpannen en laat er een flinke klont boter of margarine in smelten. Als je maar 1 grote koekenpan gebruikt, heb je kans dat de rösti rondjes aan elkaar vast bakken. Gebruik dus bij voorkeur 2 koekenpannen.
- Schep dan met een lepel 10 à 12 hoopjes aardappel (ongeveer de helft) in de pan. (Als je 2 koekenpannen gebruikt, is dit dus 5 à 6 stuks per pan). Druk ze wat platter met een spatel. Zorg ervoor dat er nog een beetje ruimte tussen de rondjes zit. Bak de rösti rondjes vervolgens op middelhoog vuur goudbruin in ongeveer 4 tot 6 minuten per kant.
- Laat daarna uitlekken op keukenpapier en ga verder met de andere helft. Laat eerst wel opnieuw wat boter of margarine in de pan smelten. Je kunt de rösti rondjes die al klaar zijn eventueel warm houden in een oven op 120 °C.
- Serveer de rösti rondjes bij het diner en geniet!
Notities
- Bereidingstips: Gebruik kruimige aardappelen voor een zachte binnenkant en een krokante buitenkant (mijn favoriet!) of vastkokende aardappelen voor een stevigere binnenkant. Laat de geraspte aardappel niet te lang liggen, want dat wordt het bruin en komt er vocht vrij! Je kunt het wel in 2 gedeeltes bakken, maar als de helft niet in 1 koekenpan past, gebruik dan 2 koekenpannen tegelijk of rasp eerst maar de helft. Denk er dan wel aan dat je ook de helft van de andere ingrediënten toevoegt. Je kunt de rösti rondjes die al klaar zijn eventueel warm houden in een oven op 120°C. Je kunt de rösti rondjes ook al eerder op de dag bakken en ze later weer opwarmen in een oven op 200°C gedurende 8 à 10 minuten.
- FODMAP: Alle ingrediënten zijn low FODMAP.
- Glutenvrij/lactosevrij: Roomboter bevat heel weinig lactose en wordt daarom door de meeste mensen met een lactose-intolerantie goed verdragen. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije margarine of plantaardige olie gebruiken om in te bakken. Alle overige ingrediënten zijn glutenvrij en lactosevrij.
- Serveertip: Serveer de rösti rondjes eens bij de gevulde varkenshaas met cranberry compote.
- Variatietips: Je kunt de bieslook ook vervangen door andere verse kruiden zoals rozemarijn, tijm of peterselie. Of voeg eens geraspte kaas of spekjes toe.
Eén reactie
Pingback: