Ken je die rauwkostsalades van Bieze uit de supermarkt? Ik had daar laatst zo’n zin in, vooral de coleslaw en de farmer variant leken mij erg lekker. Maar helaas bevatten alle rauwkostsalades FODMAP’s, zoals lactose en ui. Daarom bedacht ik zelf een recept voor een heerlijke rauwkostsalade met wortel, ananas, augurken en radijs. De frisse, romige dressing maakte ik met mayonaise, lactosevrije kwark en mosterd.
De smaak van deze rauwkostsalade lijkt op een combinatie van een farmer salade en een Amerikaanse coleslaw (koolsalade). Precies zoals ik hem in gedachten had! Lekker als bijgerecht bij de barbecue of bij een (glutenvrij) broodje hamburger en patat.
Wil je er liever meer een coleslaw of koolsalade van maken, dan kun je de radijs ook vervangen door witte kool. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn sommige koolsoorten namelijk toch geschikt tijdens het FODMAP dieet. Witte kool is low FODMAP tot 75 gram per portie. Dit is misschien niet veel, maar wel genoeg om te verwerken in gerechten zoals deze rauwkostsalade. Restjes gesneden kool kun je heel goed invriezen.
Als je voor gemak gaat dan kun je een zakje gesneden witte kool uit het koelvak kopen. De rest kun je dan per 100 gram invriezen in diepvrieszakjes voor een volgende keer. Na het ontdooien wel even een beetje droogdeppen met keukenpapier. Wortels rasp ik altijd liever zelf omdat verse wortels meer smaak hebben.
Ik heb beide varianten al een paar keer gegeten en mijn favoriet is denk ik toch die met witte kool. Maar met radijs smaakt ook heel lekker. Aan jou de keus! De dressing kun je ook maken met halfvolle mayonaise of fritessaus (let op FODMAP’s, lactose, en/of gluten). En de lactosevrije kwark kun je eventueel vervangen door lactosevrije (half)volle of Griekse yoghurt. Met (half)volle yoghurt wordt de dressing wel iets vochtiger. Gebruik dus bij voorkeur lactosevrije kwark of lactosevrije Griekse yoghurt.
Wanneer ga jij hem maken?
Meer lekkere salades
Ben je op zoek naar nog meer lekkere salades die je als bijgerecht kunt eten? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
- Salade met blauwe bessen en druiven
- Andijviesalade met zoete aardappelpuree
- Polentafriet met zalm en spinaziesalade
- Tonijnsalade
- Salade met sinaasappel-mosterddressing
Heb jij deze rauwkostsalade met wortel en ananas gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere salades en bijgerechten.
Rauwkostsalade met wortel en ananas (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Course: Bijgerecht, SaladeDifficulty: Easy2
personen15
minutenEen makkelijk recept voor een frisse rauwkostsalade met wortel, ananas, radijs en augurk. Of vervang de radijs eens door witte kool voor een coleslaw. Met een heerlijke frisromige dressing. Lekker bij de barbecue of bij een broodje hamburger, patat of gebakken aardappeltjes. Low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij.
Ingrediënten
100 gram wortel
100 gram radijs of (gesneden) witte kool (zie notities)
2 à 3 (80 gram) augurken (zie notities)
1 klein blikje ananas stukjes op sap (zie notities)
3 eetlepels lactosevrije kwark of lactosevrije (Griekse) yoghurt
2 eetlepels mayonaise (bv. Zaanse of Hellmann’s)
1 theelepel Dijon mosterd
snufje peper en zout
Bereidingswijze
- Schraap de wortel en was de wortel en de radijsjes schoon onder de kraan.
- Pak een slakom en rasp de wortel erboven (ik houd van grof geraspt voor iets meer ‘bite’). Snijd de radijsjes in dunne plakjes of reepjes. Als je witte kool i.p.v. radijs wilt, dan kun je gewassen en gesneden witte kool uit het koelvak gebruiken. Als je verse kool gebruikt, dan zal je het zelf eerst nog even moeten wassen en in dunne reepjes snijden.
- Snijd de augurken in kleine stukjes of blokjes.
- Laat de ananas stukjes even uitlekken (een beetje sappig nog is niet erg want dit maakt de dressing juist nog lekkerder!) en doe daarna bij de wortel in de kom. Doe ook de radijs (of de witte kool) en de augurk erbij en ga verder met de dressing.
- Pak een kopje en meng hierin de kwark (of yoghurt) met de mayonaise, de mosterd en een snufje peper en zout. Meng dit door de rauwkostsalade en proef of het op smaak is. Voeg zo nodig nog wat extra peper of zout toe. Zet dan afgedekt in de koelkast en laat bij voorkeur nog 20 tot 30 minuten intrekken.
Notities
- FODMAP: Wortels en radijsjes blijven zelfs in grote hoeveelheden laag in FODMAP’s. Witte kool is low FODMAP tot 75 gram per portie en kan in dit recept dus ook gebruikt worden. Eén portie bevat dan 50 gram witte kool. Augurken zijn low FODMAP tot 75 gram per portie. Eén portie salade bevat 40 gram. Let op dat er geen ui is toegevoegd aan het vocht van de augurken. Ananas op sap is low FODMAP tot 90 gram per portie. Een klein blikje bevat na uitlekken 140 gram ananas. Eén portie rauwkostsalade bevat dus 70 gram ananas. Gewone mayonaise bevat geen FODMAP’s. Als je liever light of halfvolle mayonaise of fritessaus gebruikt, let dan wel op FODMAP’s. Dijon mosterd bevat pas vanaf 230 gram een matige hoeveelheid FODMAP’s en geeft in de normale portiegrootte dus geen problemen.
- Glutenvrij/lactosevrij: Mayonaise en mosterd bevatten meestal geen gluten of lactose, maar check voor de zekerheid altijd de allergie-informatie op het etiket. Ananas uit blik en augurken bevatten vrijwel nooit gluten of lactose.