Rabarbercompote (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Basis,  Bijgerecht,  Recepten

Rabarbercompote (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)

Rabarber is weer in het seizoen! Al een tijdje overigens, want rabarber is meestal verkrijgbaar van april t/m juli, met mei als topmaand. Zo jammer dat deze groente niet het jaarrond verkrijgbaar is. Je zou misschien zeggen dat rabarber vanwege zijn friszure smaak een fruitsoort is, maar het is echt een groente. Toch gebruik je het vaak in plaats van fruit, bijvoorbeeld in een cake of taart. Maar het is ook erg lekker bij het ontbijt of in desserts. Meestal maak ik er dan eerst een rabarbercompote van.

Rabarbercompote is erg lekker met wat yoghurt of kwark, maar je kunt het ook als bijgerecht serveren bij de warme maaltijd. Ik vind het zelf goed smaken bij een varkenshaasje met brie en gebakken aardappeltjes. Of verwerk het eens in een cheesecake, ook erg lekker! Laatst maakte ik nog een heerlijke rabarbercake met yoghurtroom waar ik ook wat rabarbercompote bij serveerde. Redenen genoeg dus om aan de slag te gaan met dit heerlijke en simpele recept voor rabarbercompote! Kijk bij de serveertips onderaan het recept voor nog meer ideeën.

Rabarbercompote (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Hoe krijg je de mooiste én lekkerste compote?

Rabarber kan nog wel eens variëren in kleur en smaak. Hoe later in het seizoen, hoe zuurder de rabarber. Dunne, rode stelen zijn vaak het lekkerst en het zoetst. Ook bepaalt dit de uiteindelijke kleur van de compote. Hoe meer rode stelen er in zijn verwerkt, hoe mooier rood de compote wordt. Wil je graag een mooie kleur rood maar is jouw rabarber te groen? Dan kun je ook een paar frambozen of aardbeien toevoegen. Niet alleen krijg je dan een mooiere kleur, maar dit smaakt ook nog eens heel lekker.

Je hoeft de stelen van de rabarber trouwens niet te schillen. Als je dit wel doet, wordt de compote meer groen van kleur. Als de stelen niet zo stevig meer zijn en makkelijk buigen, dan is de rabarber al iets minder vers. Je kunt er dan nog wel prima rabarbercompote van maken. Rabarber bevat overigens geen FODMAP’s en kan dus onbeperkt gegeten worden tijdens het FODMAP dieet.

Heb jij deze rabarbercompote gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest.

Rabarbercompote (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Basis, BijgerechtDifficulty: Makkelijk
Voorbereidingstijd

5

minuten
Kooktijd

10-15

minuten

Een heerlijke, friszoete rabarbercompote met een vleugje vanille. Eet het bijvoorbeeld met yoghurt of kwark bij het ontbijt of in een dessert. Ook lekker als topping op cakes en taarten, of als bijgerecht bij het diner. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • 500 gram rabarber (kijk ook bij de variatietips)

  • 3 à 4 eetlepels water

  • 50 gram (riet)suiker

  • optioneel: 1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille-extract

  • optioneel: beetje citroensap

Bereidingswijze

  • Was de rabarber, snijd een stukje van de uiteinden af en snijd dan de stelen in kleine stukjes.
  • Zet de rabarber met het water in een (niet te grote) kookpan op het vuur. De bodem moet net helemaal bedekt zijn met water. Doe er een deksel op en breng aan de kook (dit gaat heel snel!).
  • Zet het vuur laag zodra het kookt en laat 10 tot 15 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Roer het zo nu en dan door. Kijk na 10 minuten even hoe zacht de rabarber al is. Wil je hem zachter en zonder stukjes, kook dan nog ongeveer 5 minuten langer.
  • Haal dan van het vuur en voeg de suiker en eventueel de vanillesuiker en/of een kneepje citroensap toe. Proef voorzichtig of je het zoet genoeg vindt. De ene rabarber is zuurder dan de andere en smaken verschillen natuurlijk! Voeg eventueel nog een beetje suiker toe.
  • Laat dan afkoelen en schenk het over in een grote pot of 2 jampotjes en bewaar in de koelkast.

Notities

  • FODMAP: Rabarber bevat geen FODMAP’s en kan dus onbeperkt gegeten worden tijdens het dieet.
  • Variatietips: Je kunt een gedeelte van de rabarber ook vervangen door aardbeien (l.f. tot 65 gram) en/of frambozen (l.f. tot 60 gram). De compote wordt dan ook mooier van kleur. Vooral handig als de rabarber erg groen is. De vanille kun je vervangen door kaneel.
  • Serveertips: Rabarbercompote smaakt goed bij yoghurt of kwark. Of serveer het eens bij mijn gezonde pancakes of havermout taartjes. Ook smaakt het erg lekker als topping op taarten en cakes of verwerkt in een cheesecake. Gebruik het bijvoorbeeld eens als vulling in mijn kruimelrepen of serveer het bij mijn rabarbercake met yoghurtroom. Daarnaast wordt rabarbercompote ook wel als bijgerecht geserveerd bij de warme maaltijd. Het smaakt bijvoorbeeld erg lekker bij varkenshaas. Zelfs bij het dessert smaakt het goed. Eigenlijk kan rabarbercompote gewoon overal bij!
  • Bewaartips: Je kunt de compote ongeveer 4 dagen bewaren in de koelkast. Je schijnt het ook in te kunnen vriezen, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd.

3 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *