Rabarbercake met yoghurtroom en rabarbercompote (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Cake,  Recepten,  Taarten

Rabarbercake met yoghurtroom (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)

Zodra rabarber weer in het seizoen is, haal ik het altijd wel een paar keer in huis voor mijn baksels. Ik vind rabarber namelijk zó lekker in cakes en taarten! Het friszure van rabarber combineert gewoon erg goed met het zoete van bijvoorbeeld een cake. Daarom maakte ik voorheen altijd graag een rabarbercake. Maar het was me nog nooit echt gelukt om een lekkere glutenvrije rabarbercake te maken. Maar na verschillende pogingen ben ik nu eindelijk tevreden met het eindresultaat.

Het is een heerlijke, smeuïge en luchtige cake geworden, waarvan je echt niet proeft dat het glutenvrij is. Ik heb deze rabarbercake gebakken in een ronde taartvorm en serveerde er ook nog wat verse rabarbercompote en yoghurtroom bij. Zo lijkt het eigenlijk nog meer op een taart dan op een cake. Dat klinkt toch goed, niet waar? Mijn vriend en ik hebben er in ieder geval van zitten smullen! Je kunt de cake ook zonder de compote en de yoghurtroom serveren. Maar mét de toppings is het wel erg lekker! Ben je al benieuwd geworden naar het recept? Kijk dan snel verder of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Rabarber is een ideale groente om mee te bakken (ja echt, het is een groente!). Rabarber bevat ten eerste helemaal geen FODMAP’s. En ten tweede past het met zijn friszure smaak uitstekend bij zoete baksels zoals cake. Bovendien is het lekker snel klaar voor gebruik. Je hoeft de stelen alleen maar even te wassen en in stukjes te snijden. Schillen is niet nodig. Let bij de aankoop van rabarber op de kleur, de dikte en de stevigheid van de stelen. Hoe roder, dunner en steviger de stelen zijn, hoe lekkerder de rabarber is. Kun je geen rabarber vinden of vind je het niet lekker? Kijk dan bij de variatietips onderaan het recept hoe je het kunt vervangen.

Na een paar bakpogingen kwam ik er achter dat de combinatie van een glutenvrije bakmix met amandelmeel de beste resultaten geeft voor deze cake. Door de combinatie met amandelmeel is de cake smeuïger en niet droog, zoals vaak het geval is bij glutenvrije cake. Ook zorgt het amandelmeel voor een hele aangename smaak. Omdat amandelmeel duur is en low FODMAP tot 24 gram per portie, heb ik de hoeveelheid laag gehouden. Amandelmeel kan sporen van gluten bevatten. Koop bij een glutenintolerantie glutenvrij amandelmeel.

Rabarbercake met yoghurtroom en rabarbercompote (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Omdat een overmaat aan vet en suiker de darmen kan prikkelen, heb ik geprobeerd de hoeveelheid roomboter en suiker zo laag mogelijk te houden. In een traditionele cake wordt meestal 200 gram roomboter gebruikt. Ik heb maar 80 gram roomboter gebruikt en heb lactosevrije yoghurt toegevoegd om de cake toch smeuïg te krijgen. Amandelmeel bevat bovendien ook vet en zorgt daardoor ook al voor extra smeuïgheid. Roomboter is low FODMAP en glutenvrij maar bevat nog wel een heel klein beetje lactose. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije margarine gebruiken.

Ik serveerde nog zelfgemaakte rabarbercompote en yoghurtroom erbij. Het maken van de rabarbercompote is heel erg simpel. Maar heb je geen zin of tijd om het zelf te maken? Dan kun je het ook in de winkel kopen. De kleur is dan niet zo mooi als van zelfgemaakte compote. Let er bij het FODMAP dieet op dat er soms appel aan toegevoegd wordt. De rabarbercompote van Hak is low FODMAP. De yoghurtroom heb ik gemaakt door wat lactosevrije yoghurt door de lactosevrije slagroom te spatelen. Dit maakt de slagroom wat frisser en minder zwaar. Heb je ook geen zin of tijd om yoghurtroom te maken? Dan kun je er ook alleen (gezoete) lactosevrije yoghurt of kwark bij serveren, of het gewoon weglaten.

Heb jij deze rabarbercake met yoghurtroom gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere cake en taart recepten.

Rabarbercake met yoghurtroom (low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Cake, TaartDifficulty: Makkelijk
Porties

10

stukjes
Bereidingstijd

20+20+5

minuten
Baktijd

50

minuten

Een simpel recept voor een heerlijke, smeuïge en luchtige rabarbercake met een vleugje vanille en een topping van yoghurtroom en rabarbercompote. Deze cake is echt om te smullen! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor een ronde springvorm van 20 cm doorsnee
  • Cake:
  • 200 gram rabarber

  • 165 gram AH Glutenvrij zelfrijzende bakmix

  • 80 gram amandelmeel (zie notities)

  • 175 gram (riet)suiker

  • 1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille-extract

  • ½ theelepel zout

  • 1 theelepel bakpoeder (4 gram)

  • 80 gram gesmolten roomboter of margarine (zie notities)

  • 175 gram lactosevrije yoghurt, op kamertemperatuur (bv. Arla)

  • 3 eieren (M), op kamertemperatuur

  • Rabarbercompote:
  • ½ x recept rabarbercompote (of het hele recept, dan houd je nog lekker wat over!)

  • Yoghurtroom:
  • 200 ml lactosevrije slagroom (minimaal 4 uur koelen, inclusief kom en kloppers/garde!)

  • 1½ zakje Klopfix

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 15 gram poedersuiker

  • 100 gram lactosevrije yoghurt

Bereidingswijze

  • Cake:
  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een springvorm van 20 cm doorsnee in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Smelt de boter in de magnetron of in een steelpannetje op middellaag vuur, en zet aan de kant.
  • Snijd een stukje van de uiteinden van de rabarber af. Was de rabarber, dep droog en snijd in kleine stukjes.
  • Meng de ‘droge’ ingrediënten (bakmix, amandelmeel, rietsuiker, vanillesuiker, zout en bakpoeder) met een lepel of spatel goed door elkaar in een kom.
  • Meng in een andere kom de ‘natte’ ingrediënten (gesmolten boter, yoghurt en eieren) tot het goed gemengd is.
  • Spatel dan het natte mengsel door het droge mengsel en neem hierbij ook goed de bodem mee. Zodra het een egaal mengsel is (een paar kleine klontjes zijn niet erg), kun je stoppen.
  • Spatel de stukjes rabarber erdoor en doe het beslag in de springvorm en strijk glad.
  • Zet de cake nu in de oven en bak in ongeveer 50 minuten gaar. (Tip: je kunt nu ondertussen de rabarbercompote maken).
  • Check na ongeveer 40 minuten of de cake niet te bruin wordt. Dit gebeurt gauw bij glutenvrij meel. Dek de cake dan af met aluminiumfolie of bakpapier (door los op de cake te leggen). Doe de oven het eerste half uur niet open, want dan kan de cake inzakken!
  • Als je denkt dat de cake gaar is, prik dan met een satéprikker in het midden van de cake. Blijft er nog beslag aan de prikker hangen, bak de cake dan nog 5 tot 10 minuten langer.
  • Laat de cake na het bakken 10 minuten afkoelen in de springvorm. Verwijder daarna de springvorm en laat verder afkoelen op een rooster. Leg er na een half uur een schone theedoek over om te voorkomen dat de cake droog wordt.
  • Rabarbercompote:
  • Terwijl de cake in de oven staat, kun je de rabarbercompote maken volgens dit recept. De helft van het recept is genoeg. Maar je kunt natuurlijk ook het hele recept maken. Dan houd je nog genoeg over voor andere recepten of gerechten.
  • Yoghurtroom:
  • Klop de slagroom met een mixer op de laagste stand en voeg zodra het een beetje luchtig begint te worden de poedersuiker, vanillesuiker en Klopfix toe. Voer nu de snelheid op en klop tot de slagroom stijf is.
  • Spatel dan voorzichtig de yoghurt erdoor en zet in de koelkast tot het moment van serveren.

Notities

  • FODMAP: Rabarber bevat geen FODMAP’s en kan dus onbeperkt gegeten worden. Amandelmeel is low FODMAP tot 24 gram. Als je de cake in 8 stukken zou snijden (en dat zijn flinke stukken), dan blijf je hier nog ruim onder. Roomboter is low FODMAP.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Amandelmeel kan sporen van gluten bevatten. Bij een glutenintolerantie kun je glutenvrij amandelmeel kopen. Roomboter bevat nauwelijks lactose, maar bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije margarine gebruiken.
  • Variatietips: Rabarber kun je bijvoorbeeld vervangen door blauwe bessen (l.f. tot 125 gram), frambozen (l.f. tot 60 gram) of aardbeien (l.f. tot 65 gram). Rabarbercompote kun je ook in de winkel kopen. Maar let op bij het FODMAP dieet, want er wordt soms appel aan toegevoegd. De rabarbercompote van Hak is low FODMAP. Zelfgemaakte rabarbercompote is natuurlijk het lekkerst!
  • Serveertip: Breng de toppings pas vlak voor het serveren aan.
  • Bewaartips: De cake kan het beste zonder toppings goed afgedekt op kamertemperatuur bewaard worden. De cake blijft dan ongeveer 3 dagen goed. Misschien nog wel langer, maar na 3 dagen is de cake bij ons al op! Je kunt de cake zonder toppings ook invriezen. De yoghurtroom kan 2 á 3 dagen in de koelkast worden bewaard. De rabarbercompote kan ongeveer 4 dagen in de koelkast worden bewaard.

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *