Ben jij een echte pindakaas ‘lover’ én een echte ‘chocoholic’? Dan is dit pindakaasbrood met chocolade hét ideale tussendoortje voor jou! Dit pindakaasbrood is niet alleen lekker, maar ook nog verantwoord. Het is eiwitrijk en bevat goede vetten. De pindakaas vervangt de bloem en boter die meestal worden gebruikt. Daarnaast zorgen yoghurt en bananen voor een extra smeuïg brood dat niet droog wordt. Mocht je niet van bananen houden dan is dat geen probleem, want je proeft ze namelijk niet. De bananen zorgen ook voor een beetje natuurlijke zoetheid.
Als echte zoetekauw kon ik het niet laten om nog 2 eetlepels zoetmiddel toe te voegen. Maar dit kun je ook gerust weglaten. Als je graag een koolhydraatarm tussendoortje wilt, kun je de chocolade ook nog weglaten. Zo krijg je meer een hartig brood. Je kunt het pindakaasbrood dan ook bij het ontbijt of de lunch eten met een likje boter en een plakje kaas. Ik vind het zelf erg lekker om de variant met chocolade bij het ontbijt te eten met wat lactosevrije kwark en een paar plakjes banaan. Maar ook zonder toppings is het erg smakelijk. Kijk onderaan het recept voor meer serveer- en variatietips. Heb je al zin gekregen in dit heerlijke pindakaasbrood? Ga dan met de knop hierboven direct naar het recept of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.
De ingrediënten
Ben je benieuwd naar de ingrediënten die ik heb gebruikt voor dit pindakaasbrood met chocolade? Of wil je weten of je sommige ingrediënten kunt vervangen? Lees dan verder.
Pindakaas
Het hoofdingrediënt van dit pindakaasbrood is (hoe verrassend!) pindakaas. Wist je dat pindakaas in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum staat? Het gaat dan wel om de 100% pindakaasvariant zonder toevoegingen. Pindakaas bevat veel vet, maar dit zijn voornamelijk onverzadigde vetten oftewel ‘goede vetten’. Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat pindakaas veel eiwitten, B-vitamines, vitamine E, linolzuur en vezels. Pindakaas zonder extra toevoegingen is koolhydraatarm, glutenvrij, lactosevrij en low FODMAP tot 50 gram per portie.
Chocolade
Omdat ik de combinatie van chocolade en pindakaas heerlijk vind, deed ik nog wat pure chocolate chips door het beslag. Je kunt ook een reep pure chocolade in stukjes hakken. Ik gebruikte de pure chocolate chips van Dr. Oetker. Deze zijn glutenvrij, maar kunnen nog wel sporen van melk bevatten. Voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie zal dit geen probleem zijn. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije chocolade gebruiken. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram per portie. Als je liever een koolhydraatarm pindakaasbrood wilt of gewoon liever geen chocolade gebruikt, kun je dit natuurlijk ook weglaten. Maar je zou het bijvoorbeeld ook kunnen vervangen door pinda’s, noten of een beetje sesamzaad.
Banaan
Om het pindakaasbrood extra smeuïg en een beetje zoeter te maken, gebruikte ik banaan. De banaan proef je verder niet. Je kunt voor dit recept het beste rijpe bananen gebruiken. Omdat rijpe bananen maar low FODMAP zijn tot 35 gram, gebruikte ik slechts 2 kleine bananen. Zo bevat 1 plakje pindakaasbrood maar 12,5 gram banaan (bij 12 plakjes). Ik heb nog geen vervangers voor banaan getest in dit recept, maar je zou het kunnen proberen met extra yoghurt. Je mist dan wel het beetje zoetheid dat de banaan toevoegt.
Lactosevrije yoghurt
Yoghurt is één van mijn favoriete ingrediënten bij glutenvrij bakken. Het zorgt ervoor dat baksels minder snel droog worden zonder dat je extra vet hoeft toe te voegen. Daarnaast zorgt het zure in yoghurt ervoor dat het bakpoeder extra geactiveerd wordt, waardoor je een extra luchtig baksel krijgt. Je kunt het denk ik ook vervangen door 125 ml lactosevrije of plantaardige melk met 2 theelepels citroensap of (appel)azijn. Houd er wel rekening mee dat het beslag dan dunner wordt en de chocolade makkelijker naar beneden zal zakken tijdens het bakken.
Eieren
De eieren zorgen voor extra binding en een lekker luchtig pindakaasbrood. Eieren bevatten veel eiwitten, net als pindakaas en yoghurt, en vormen tezamen een eiwitrijk tussendoortje (of eiwitrijk ontbijt). Ook ideaal dus voor mensen die aan krachttraining of duursport doen. Ik heb dit recept nog nooit gemaakt met eivervangers, dus kan ik helaas geen vegan opties aanbevelen.
Zoetmiddel
Ik voegde nog 2 eetlepels stroop toe omdat ik een echte zoetekauw ben. Het brood wordt dan licht zoet. Je kunt ook ahornsiroop of suiker gebruiken. Maar je kunt dit ook gerust weglaten. De bananen en de chocolade zorgen al voor wat zoetheid. Wil je liever een hartig brood? Laat dan het zoetmiddel en de chocolade weg. De banaan kun je niet weg laten, want die zorgt voor een extra smeuïg brood. Het maakt het pindakaasbrood ook niet erg zoet. Als je de banaan toch graag wilt vervangen, zou je het kunnen proberen met extra yoghurt. Ik heb dit zelf echter nog niet getest.
Tussendoortjes met pindakaas en chocolade
Ben jij ook zo dol op de combinatie van pindakaas en chocolade? Kijk dan ook eens bij deze 2 recepten:
Heb jij dit pindakaasbrood met chocolade gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of op mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere tussendoortjes, brood en ontbijt recepten.
Pindakaasbrood met chocolade (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: Brood, Cake, Ontbijt, TussendoortjeDifficulty: Makkelijk12-14
plakjes10
minuten40-45
minutenEen supersimpel recept voor een heerlijk pindakaasbrood met chocolade! Een eiwitrijk en verantwoord tussendoortje met gezonde vetten. Of eet het eens bij het ontbijt met lactosevrije kwark en plakjes banaan. Zonder bloem en met koolhydraatarme opties (zie notities). Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
- Voor een cakevorm van 25 cm
300 gram pindakaas 100%, op kamertemperatuur
150 gram rijpe banaan (zie notities)
3 eieren (M), op kamertemperatuur
150 gram lactosevrije yoghurt, op kamertemperatuur
optioneel: 2 à 3 eetlepels ahornsiroop, stroop, rijstsiroop of (riet)suiker
1 eetlepel (6 gram) speculaaskruiden
¼ theelepel zout
1 eetlepel (12 gram) bakpoeder
100 gram pure chocolate chips of stukjes pure chocolade (zie notities)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een cakevorm van 25 cm met bakpapier.
- Doe alle ingrediënten behalve de chocolade in een blender of keukenmachine, of maal alles fijn in een kom met de staafmixer. Je kunt ook de banaan fijnprakken met een vork en dan alles mixen tot een egaal mengsel. Neem ook de bodem goed mee, want daar wil de pindakaas wel eens blijven plakken.
- Spatel dan de chocolate chips door het beslag. Je kunt eventueel een handje chocolate chips apart houden voor de bovenkant.
- Doe het beslag in de cakevorm en strijk glad. Strooi hier eventueel nog de rest van de chocolate chips over en bak het pindakaasbrood in ongeveer 40 tot 45 minuten gaar. Als het brood te donker wordt, kun je het na 30 à 35 minuten afdekken met aluminiumfolie of bakpapier.
- Het pindakaasbrood is gaar als een satéprikker die je in het midden prikt er schoon uitkomt. Er mogen wel een paar kruimeltjes aan zitten, als er maar geen nat beslag aan zit (niet te verwarren met gesmolten chocolade!). Laat het pindakaasbrood 15 tot 20 minuten afkoelen in de vorm. Haal daarna uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Geniet ervan!
Notities
- FODMAP: Pindakaas is low FODMAP tot 50 gram per portie. Rijpe bananen zijn low FODMAP tot 35 gram per portie (onrijpe bananen tot 100 gram). Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram per portie. Maximaal 2 plakjes pindakaasbrood per portie is low FODMAP.
- Glutenvrij/lactosevrij: Pindakaas zonder toevoegingen (100%) is glutenvrij en lactosevrij. De rest van de ingrediënten zijn ook allemaal glutenvrij en lactosevrij. Alleen pure chocolade kan soms (sporen van) gluten of lactose bevatten. De pure chocolate chips van Dr. Oetker en AH Puur Chocoladedruppels zijn glutenvrij, maar kunnen nog wel sporen van melk bevatten. Voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie zal dit geen probleem zijn. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije chocolade gebruiken zoals van het merk Bonvita. Deze chocoladereep is ook glutenvrij. Of gebruik cacaonibs, zoals van AH of Jumbo.
- Koolhydraatarm: Als je het pindakaasbrood koolhydraatarm wilt maken, laat dan het zoetmiddel en de chocolate chips weg. Het pindakaasbrood bevat dan 5,5 gram (bij 14 plakjes) tot 6,5 gram (bij 12 plakjes) koolhydraten per plakje. Als je ook graag de banaan weg wilt laten, dan zou je dit misschien kunnen vervangen door 150 gram extra yoghurt. Ik heb dit zelf echter nog niet getest. Het pindakaasbrood zou dan 3,8 gram (bij 14 plakjes) tot 4,5 gram (bij 12 plakjes) koolhydraten per plakje bevatten. Kijk bij de variatietips voor koolhydraatarme opties om de chocolade te vervangen.
- Variatietips: Als je liever een hartig of koolhydraatarm pindakaasbrood wilt, kijk dan hierboven bij ‘koolhydraatarm’. De chocolate chips kun je vervangen door cacaonibs voor een koolhydraatarme optie. Andere koolhydraatarme opties zijn: noten (geen cashew en pistache bij het FODMAP dieet, rest l.f. tussen 12 en 40 gram per portie), pinda’s, sesamzaad (l.f. tot 11 gram per portie).
- Serveertips: Lekker bij het ontbijt met een klodder lactosevrije kwark en een paar plakjes banaan. Of smeer er wat boter, margarine, halvarine, pure chocoladepasta (let op gluten/lactose) of pindakaas op! Ook lekker als tussendoortje zonder toppings. Als je de hartige/koolhydraatarme variant hebt gemaakt (zie hierboven) dan is het ook lekker met een beetje boter of margarine/halvarine en een plakje kaas.
- Bewaartips: Bewaar het pindakaasbrood goed verpakt op kamertemperatuur. Zo blijft het ongeveer 4 dagen goed. Je kunt het ook per plakje invriezen.