Pastasalade met basilicum pesto in schaal (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Diner,  Lunch,  Pasta,  Recepten,  Salade

Pastasalade met pesto (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Tot nu toe had ik nog geen recepten op mijn blog staan met pesto, terwijl ik best vaak gerechten met pesto eet zoals pasta. Daar moest natuurlijk verandering in komen. Deze zomer hebben mijn vriend en ik al een paar keer ontzettend genoten van een pastasalade met pesto. En aangezien het nog steeds mooi weer is, vond ik dat ik deze maaltijdsalade nog best kon plaatsen. De pesto maak ik altijd zelf, omdat pestosaus uit de winkel eigenlijk altijd FODMAP’s bevat zoals knoflook, cashewnoten of lactose. En eigenlijk vind ik deze zelfgemaakte, verse pesto ook nog veel lekkerder. De knoflook mis je helemaal niet als je verse basilicum, echte Parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten gebruikt. En het is ook nog eens supersimpel om zelf te maken.

Ik voegde ook nog cherrytomaatjes, rucola en parmaham toe aan deze heerlijke pastasalade met pesto. Je kunt deze maaltijdsalade eten als lunch of als avondeten. Voor de lunch kun je ervoor kiezen om de parmaham weg te laten. Ik eet zelf deze pastasalade graag ‘s avonds als het erg warm is of als ik geen zin heb om uitgebreid te koken. Deze salade is namelijk lekker snel klaar. Ook ideaal dus als je eens wat minder tijd hebt om te koken. Spreken bepaalde ingrediënten jou niet aan of vind je sommige ingrediënten te duur? Kijk dan bij de variatietips onderaan het recept of lees hierna eerst nog iets meer over de ingrediënten. Kun je niet wachten om deze superlekkere pastasalade met pesto te maken? Klik dan op de knop hierboven en ga direct naar het recept.

De ingrediënten

Basilicum

Voor groene pesto wordt oorspronkelijk verse basilicum gebruikt. Ik koop zelf altijd een basilicumplant omdat je een plant meerdere keren kunt gebruiken. De blaadjes groeien vanzelf weer aan (als je tenminste water geeft!). Na een paar keer gebruik wordt dit wel steeds minder en koop ik weer een nieuwe. Een basilicumplant is daardoor een stuk duurzamer en goedkoper dan verse basilicum uit de koeling. Andere goedkope alternatieven voor basilicum zijn verse spinazie, rucola of peterselie. Maar pesto met basilicum blijft wat mij betreft wel de lekkerste variant! Al deze kruiden en groenten zijn low FODMAP.

Zelfgemaakte pesto in glazen pot (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Parmezaanse kaas

Een ander belangrijk ingrediënt van pesto is Parmezaanse kaas. Echte Parmezaanse kaas wordt Parmigiano Reggiano genoemd en is door het lange rijpingsproces lekker pittig van smaak. Een ander voordeel van dit lange rijpingsproces is dat er meestal geen lactose meer in zit. Dit kun je checken aan de hand van de voedingswaardentabel op het etiket. Als de koolhydraten en suikers op 0 gram staan, betekent dit dat er geen lactose in zit. Lactose is immers een suiker. Een goedkoper alternatief is Grana Padano. Deze kaas lijkt heel erg op Parmezaanse kaas maar heeft een kortere rijpingstijd en is daardoor een stuk milder van smaak. Ik gebruik deze zelf ook wel eens, maar omdat deze kaas minder pittig van smaak is, heb je er ook meer van nodig. Hierdoor valt het uiteindelijk niet echt goedkoper uit dan het gebruik van echte Parmezaanse kaas.

Pijnboompitten

Ook pijnboompitten zijn een belangrijk ingrediënt van pesto. Voor extra smaak worden de pitjes eerst geroosterd. Pijnboompitten zijn low FODMAP tot 14 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Pijnboompitten kunnen heel soms sporen van gluten of lactose bevatten, dus check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Pijnboompitten zijn erg prijzig. Er worden vaak meerdere bakjes of zakjes verkocht in de supermarkt. De grote verpakkingen zijn vaak in verhouding goedkoper dan de kleine verpakkingen. Een goedkoper alternatief voor pijnboompitten zijn bijvoorbeeld walnoten.

Olijfolie

Voor het maken van pesto wordt meestal extra vierge olijfolie gebruikt. Dit is olijfolie die verkregen is uit de eerste, koude persing en heeft daardoor nog een karakteristieke fruitige smaak. Ik gebruik zelf ook vaak Monini extra vierge olijfolie met pesto. Dit is olijfolie waar nog wat basilicum, pijnboompitten en aroma aan toegevoegd is. Dit geeft wat extra smaak aan de pesto. Deze olijfolie is wel een stuk duurder dan de gewone extra vierge olijfolie. Zou je echt graag nog wat knoflooksmaak willen? Dan kun je ook nog een halve theelepel knoflookolie toevoegen. Knoflookolie is in tegenstelling tot knoflook wel low FODMAP omdat FODMAP’s niet oplossen in vet. Ik vind het zelf echter niet nodig om toe te voegen omdat de andere ingrediënten al zo veel smaak hebben.

Pastasalade met basilicum pesto in schaal (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Glutenvrije pasta

Glutenvrije pasta kun je tegenwoordig bijna overal wel kopen. Voor deze pastasalade kun je het beste Penne of Fusilli gebruiken. Mijn favoriete merken zijn Grand’ Italia, Barilla Senza Glutine en Schär omdat alledrie gebruik maken van een mix van verschillende glutenvrije meelsoorten. Ik vind de smaak hiervan beter dan van pasta die alleen van maismeel is gemaakt. De eerste twee merken zijn o.a. verkrijgbaar bij Albert Heijn en de pasta van Schär kun je o.a. kopen bij Holland & Barrett. Bij Jumbo verkopen ze ook nog Penne van het merk Rummo. Van deze 4 merken is de pasta van Schär het goedkoopst. Als je echt goedkoop wilt, ga dan voor de glutenvrije huismerken van bijvoorbeeld AH en Jumbo. Omdat deze merken pasta alleen van maismeel zijn gemaakt, vind ik ze zelf iets minder lekker.

Groente

Ik voegde nog rucola en cherrytomaatjes toe omdat ik deze allebei erg goed vind smaken in een pastasalade met pesto. Rucola bevat geen FODMAP’s en kun je dus onbeperkt eten. In plaats van rucola zou je ook verse spinazie of veldsla kunnen gebruiken. Of voeg bijvoorbeeld eens komkommer of olijven toe (maar let op dat er geen knoflook is toegevoegd aan het vocht). De cherrytomaatjes zou je ook kunnen vervangen door gewone tomaten.

Update: Cherrytomaatjes en gewone tomaten zijn in 2022 opnieuw getest. Cherrytomaatjes blijken vaak toch meer fructose te bevatten en zijn nu slechts low FODMAP tot 45 gram per portie. Vanaf 60 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructose. Als je erg gevoelig bent voor fructose of als je nog in de eliminatiefase van het dieet zit, gebruik dan maximaal 90 gram cherrytomaatjes voor 2 personen. Ben je niet heel erg gevoelig voor fructose dan kun je ook 120 gram voor 2 personen proberen. Gewone tomaten zijn low FODMAP tot 65 gram per portie en bevatten vanaf 75 gram een matige hoeveelheid fructose. Hier kun je dus iets meer van gebruiken.

Parmaham

Ook parmaham vind ik altijd erg lekker smaken in een pastasalade, vooral in combinatie met pesto. Wil je liever wat anders? Probeer dan eens gerookte kip (kijk onderaan het recept voor geschikte varianten), gerookte zalm of tonijn. Je kunt deze salade natuurlijk ook zonder vlees of vis eten en er eventueel nog wat pijnboompitten of walnoten bij doen. Of strooi er nog wat extra geraspte (Parmezaanse) kaas over.

Meer lekkere salades

Wil je nog meer lekkere salades eten? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze pastasalade met pesto gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere diner en salade recepten.

Pastasalade met pesto
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Diner, Lunch, Pasta, SaladeCuisine: ItaliaansDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Bereidingstijd

20

minuten

Een simpel en snel recept voor een heerlijke pastasalade met verse pesto, cherrytomaatjes, rucola en parmaham. Lekker als maaltijdsalade in plaats van de warme maaltijd of als lunch. Kijk ook eens bij de variatietips onderaan het recept. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Pastasalade:
  • 150 gram glutenvrije pasta (bv. Grand’ Italia, Barilla Senza Glutine, Schär)

  • 90 tot 120 gram cherrytomaatjes of gewone tomaten (zie notities)

  • 80 gram parmaham/Prosciutto di Parma

  • 85 gram rucola

  • Pesto:
  • 15 gram pijnboompitten (zie notities)

  • 25 gram Parmezaanse kaas/Parmigiano Reggiano (zie notities)

  • 15 gram basilicumblaadjes

  • optioneel: een kneepje vers citroensap

  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge of Monini olijfolie met pesto

  • snufje peper en zout

  • Toppings (optioneel):
  • pijnboompitten (max. 10 gram) of walnoten

  • geraspte (Parmezaanse) kaas

Bereidingswijze

  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Ga ondertussen verder met de pesto.
  • Verhit een koekenpan zonder vet en rooster de pijnboompitjes (+eventueel een paar extra voor de garnering) een paar minuten tot ze een beetje bruin worden. Blijf er bij want pijnboompitjes kunnen snel verbranden! Laat ze daarna even afkoelen op een bordje.
  • Als je een stuk Parmezaanse kaas hebt gekocht, rasp deze dan eerst nog of snijd in kleine stukjes.
  • Doe nu de 15 gram pijnboompitjes, de basilicumblaadjes, de Parmezaanse kaas en eventueel een kneepje citroensap in de keukenmachine of het hakmolentje van de staafmixer en maal fijn. Giet daarna de olijfolie in gedeeltes erbij tot het een mooie smeuïge massa is. Er zullen nog stukjes zichtbaar zijn, maar dat hoort zo. Proef en breng het op smaak met nog een beetje zout en peper en zet dan in de koelkast tot gebruik.
  • Als de pasta gaar is, giet deze dan af en spoel om met koud water en laat goed uitlekken.
  • Was en halveer de cherrytomaatjes of snijd de tomaat in stukjes. Scheur ook de parmaham in stukjes.
  • Doe nu de pasta, (cherry)tomaatjes, rucola en parmaham in een grote kom en meng de pesto erdoor. Strooi er daarna eventueel nog wat geraspte kaas en pijnboompitjes of walnoten over en geniet!

Notities

  • FODMAP: Pijnboompitten zijn low FODMAP tot 14 gram per portie. Als je ook nog wat pijnboompitjes voor de garnering wilt, gebruik dan niet meer dan 10 gram. Parmezaanse kaas is low FODMAP omdat deze door het lange rijpingsproces geen of zeer weinig lactose bevat. Update: Cherrytomaatjes en gewone tomaten zijn in 2022 opnieuw getest. Cherrytomaatjes zijn nu slechts low FODMAP tot 45 gram per portie. Vanaf 60 gram bevatten ze een matige hoeveelheid fructose. Gewone tomaten zijn low FODMAP tot 65 gram per portie en bevatten vanaf 75 gram een matige hoeveelheid fructose. Als je erg gevoelig bent voor fructose of als je nog in de eliminatiefase van het dieet zit, gebruik dan maximaal 90 gram cherrytomaatjes of 130 gram gewone tomaat voor 2 personen. Ben je niet heel erg gevoelig voor fructose dan kun je ook 120 gram cherrytomaatjes of 150 gram gewone tomaten voor 2 personen proberen.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Parmaham en olijfolie bevatten geen gluten of lactose. Pijnboompitten zijn meestal gluten- en lactosevrij, maar check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket. Parmezaanse kaas is glutenvrij en bevat door het lange rijpingsproces meestal ook geen lactose meer. Je kunt dit checken in de voedingswaardentabel op het etiket. Als de koolhydraten en suikers op 0 gram staan, zit er geen lactose in.
  • Variatietips: De cherrytomaatjes kun je ook vervangen door gewone tomaten. De rucola kun je vervangen door o.a. verse spinazie of veldsla. Extra groente die je nog toe zou kunnen voegen zijn olijven of komkommer. Deze groenten bevatten allemaal geen gluten, lactose of FODMAP’s. Parmaham kun je vervangen door gerookte kip, gerookte zalm of tonijn. Let er op dat gerookte kip knoflook of ui kan bevatten. Geschikte producten zijn: Zandvliet, AH kipfiletreepjes en AH Biologisch gerookte kipfilet. De basilicum in de pesto kun je vervangen door rucola, spinazie of peterselie. De pijnboompitten kun je vervangen door walnoten. De Parmezaanse kaas zou je kunnen vervangen door Grana Padano. Maar omdat deze kaas minder pittig van smaak is, zul je iets meer toe moeten voegen om de pesto op smaak te krijgen. Gebruik dan ongeveer 35 gram.
  • Bewaartips: Je kunt de pastasalade met pesto maximaal 2 dagen goed afgedekt in de koelkast bewaren. Ik maak zelf soms de dubbele hoeveelheid pesto zodat ik het ook nog voor andere gerechten kan gebruiken. Doe de overgebleven pesto dan in een potje en giet er een klein laagje olie op. Dit voorkomt oxidatie van de basilicumblaadjes en zorgt voor een langere houdbaarheid. Zo kun je de pesto ongeveer 1 week in de koelkast bewaren.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *