Wanneer het van dit koude en gure weer is, krijg ik altijd zin in een lekkere warme stamppot. Hutspot was één van mijn favoriete stamppotten, maar de ui vormt een probleem tijdens het FODMAP dieet. Ui bevat namelijk veel fructanen en is daardoor zeer FODMAP-rijk. Gelukkig kun je ui in veel gerechten vervangen door de groene stengels van de bosui. Dit is de enige uisoort die geschikt is voor het FODMAP dieet. Ook verse of gedroogde bieslook kun je soms toevoegen in plaats van ui. Zo kun je zonder ui bijvoorbeeld toch genieten van heerlijke low FODMAP hutspot! Deze hutspot is ook gluten-, en lactosevrij.
De ingrediënten
Wortels en aardappelen bevatten geen FODMAP’s en kunnen onbeperkt gegeten worden. De ui in deze hutspot heb ik vervangen door bosui, ook wel lente-ui genoemd. Gebruik alleen de groene stengels van de bosui. Deze zijn low FODMAP tot 75 gram per portie. Je kunt ook nog wat verse of gedroogde bieslook toevoegen. Bieslook heeft namelijk net als bosui een ui-achtige smaak. Voeg de bosui en de bieslook rauw toe vlak voor het serveren. Als je het mee laat koken, gaat veel van de smaak verloren! Je kunt wel een deel van de bosui de laatste 2 à 3 minuten even meebakken met de saucijzenworstjes. Zelf heb ik daarnaast nog wat peterselie toegevoegd, omdat dit altijd goed smaakt in combinatie met wortel. Je kunt het echter ook weglaten.
In plaats van de standaard rookworst heb ik ervoor gekozen om er een rundersaucijsje bij te serveren. Vaak staat er op de verpakking niet vermeld welke kruiden en specerijen er worden gebruikt. Dit zou kunnen betekenen dat er ui of knoflook (beide FODMAP’s) in zit. Maar de saucijsjes waar het wel bij staat, worden niet gekruid met knoflook of ui. Ik vermoed dus dat de meest saucijsjes low FODMAP zijn. Ook zijn worsten bijna altijd gluten-, en lactosevrij. Vraag het bij twijfel aan jouw slager. Heb je toch liever een rookworst? Alle Unox rookworsten, behalve de vegetarische, zijn low FODMAP. Ook zijn deze worsten glutenvrij (behalve de kip en de vegetarische) en lactosevrij.
Ik houd zelf niet van vleesjus en dat komt goed uit, want de meeste juspoeders bevatten ui. Maar eet jij wel graag jus bij een stamppot? Wees niet getreurd! Ik heb voor jou uitgezocht of er misschien toch juspoeders zijn zonder ui. En laat ik er nu 2 gevonden hebben! De eerste is Maggi Juspoeder Rundvlees. Pas op dat je niet de pot of het flesje koopt, want daar zitten wel FODMAP’s in! Er kunnen wel sporen van gluten of lactose in zitten, maar dit is geen probleem voor het FODMAP dieet. De tweede is een kant-en-klare vleesjus van Remia. Deze jus kan sporen van gluten bevatten, maar is wel low FODMAP en lactosevrij. Kijk bij de notities voor andere opties.
Om het helemaal af te maken, breng je de stamppot nog op smaak met wat zout, witte peper en nootmuskaat. Voor de smeuïgheid voeg je nog wat lactosevrije melk en een klontje boter of margarine toe. En klaar is jouw heerlijke low FODMAP hutspot!
Ben je al benieuwd geworden hoe deze low FODMAP hutspot smaakt? Ga dan snel aan de slag met het recept! Laat je me weten of het lekker was? Dat zou ik erg op prijs stellen. Kijk ook bij de notities voor extra (variatie)tips!
Low FODMAP hutspot (glutenvrij, lactosevrij)
Course: Diner, StamppotCuisine: HollandsDifficulty: Makkelijk2
personen15
minuten20
minutenEen lekkere low FODMAP hutspot met bosui, bieslook en saucijs. Ook glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
450 gram aardappelen
400 gram wortels
2 (runder)saucijsjes of 1 rookworst (zie notities)
optioneel: vleesjus (zie notities)
3 à 4 bosuitjes (alleen de groene stengels zijn low FODMAP)
optioneel: verse of gedroogde bieslook
optioneel: verse of gedroogde peterselie
snuf zout, witte peper en nootmuskaat
flinke klont boter of margarine/halvarine (zie notities)
flinke scheut lactosevrije melk
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen en schraap de wortels schoon en was ze.
- Snijd de aardappelen en de wortels in stukken.
- Breng de aardappelen en wortels in een grote pan met water aan de kook en laat in ongeveer 20 minuten gaar koken.
- Als je saucijsjes erbij doet, verhit dan een beetje olie in een koekenpan. Bak de saucijsjes onder regelmatig keren in ongeveer 15 minuten gaar en bruin. Of bereid een rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Was ondertussen de bosui en eventueel de verse bieslook en/of verse peterselie. Dep droog en snijd de groene stengels van de bosui in kleine ringetjes en snijd de bieslook en peterselie fijn.
TIP: Je kunt eventueel de helft van de bosuitjes de laatste 2 à 3 minuten mee laten bakken met de saucijsjes. - Als je vleesjus gebruikt, bereid deze dan nu volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Giet de aardappelen en wortels af als ze gaar zijn. Zet de pan weer op een laag vuur en stamp het fijn met een klont boter of margarine/halvarine en een flinke scheut lactosevrije melk tot het lekker smeuïg is. Voeg nog een snuf zout, witte peper en nootmuskaat naar smaak toe en meng goed. Meng als laatste de rauwe bosui (en evt. gebakken bosuitjes), de verse of gedroogde bieslook en/of peterselie erdoor.
- Serveer met de worst en eventueel de jus en geniet!
Notities
- FODMAP: Kijk op de verpakking van saucijsjes of er ook knoflook of ui in zit. Vraag bij twijfel aan de slager. Geschikte saucijsjes zijn bv. de Friese rundersaucijsjes en Friese varkenssaucijsjes van de Jumbo. Kijk hier voor meer opties. Alle UNOX rookworsten, behalve de vegetarische, zijn low FODMAP. Vleesjus bevat vaak ui. Maggi juspoeder rundvlees en de kant-en-klare schenkjus van Remia zijn low FODMAP. Roomboter is low FODMAP. Of kijk hieronder voor een geschikte lactosevrije margarine en halvarine.
- Glutenvrij/lactosevrij: Worsten zijn bijna altijd gluten-, en lactosevrij. Vraag bij twijfel aan de slager. Alle UNOX rookworsten zijn lactosevrij, en behalve de kip en vegetarische, ook glutenvrij. Wil je een gluten-, en lactosevrije vleesjus gebruiken? Koop dan Consenza juspoeder of AH kant-en-klare jus met uitjes (allebei niet low FODMAP). Eet jij volledig lactosevrij? Doe dan een klontje lactosevrije margarine of halvarine door de stamppot.
- Variatietips: Eet je er liever spekreepjes bij? Kies dan bv. de gerookte spekreepjes of ongerookte spekreepjes van Jumbo. Deze zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Of vervang een deel van de wortel eens door pastinaak. Het is ook lekker om champignons (uit pot) of oesterzwammen erbij te doen. Bak ze ongeveer 10 minuten mee met de saucijsjes of spekjes. Alleen champignons uit een pot of blik zijn low FODMAP. De FODMAP’s lossen op in het vocht, spoel ze dus goed af. Oesterzwammen zijn ook low FODMAP.
4 reacties
Pingback:
Pingback:
M.heijstek@upcmail.nl
Hi, Bedankt voor dit recept.
Het was erg lekker, smaakte echt naar hutspot door de rauwe lente-ui.
Mijn dochter heeft haar bord leeg gegeten zonder enig gezeur, dus een succes.
Henriëtte
Wat fijn om te horen!