Kokos chia pudding met lemon curd, kwark, blauwe bessen en frambozen (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Dessert,  Ontbijt,  Recepten

Kokos chia pudding met lemon curd en kwark (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Laatst bleef een vriendin bij ons eten. Als toetje serveerde ik deze kokos chia pudding met lemon curd en kwark. Toen ik haar vertelde wat de ingrediënten waren, keek ze mij een beetje raar aan. Ze had nog nooit een chia pudding gegeten, en aan haar blik kon ik zien dat ze hier haar bedenkingen bij had. Ook had ze nog nooit lemon curd gehad, omdat ze dacht dat het te zuur zou zijn. Maar na een paar happen zag ik haar bedenkelijke blik gelukkig verdwijnen. Ze vond het lekker! De combinatie van verschillende smaken en texturen vond ze zelfs erg goed bij elkaar passen. Ik vind het zelf ook een heerlijk fris dessert en daarom wil ik dit recept graag delen.

De magere kwark, de chiazaadjes en het fruit maken dit dessert ook nog een beetje gezond. Je zou het daarom zelfs als ontbijt kunnen eten. Bedenk wel dat er nog redelijk veel suiker en vet in de lemon curd en de kokosmelk zit. Ik maakte de lemon curd zelf omdat ik dit het lekkerst vind. Je kunt het echter ook in de winkel kopen. Houd er wel rekening mee dat de chia pudding een paar uurtjes moet opstijven. Je kunt het ook een dag eerder maken. Houd je echt niet van chia pudding of heb je weinig tijd? Dan kun je de chia pudding vervangen door kokosyoghurt. Kijk hiervoor bij de variatietips onderaan het recept. Hierna vertel ik eerst nog iets meer over de ingrediënten die ik heb gebruikt.

De ingrediënten

Chiazaad

Met chiazaad kun je op een makkelijke en gezonde manier pudding maken. De zaadjes zwellen op door het vocht dat in melk en yoghurt zit, waardoor je een soort pudding-achtige structuur krijgt. Houd er wel rekening mee dat het een paar uurtjes duurt voordat dit effect is bereikt. Chiazaad is low FODMAP tot 24 gram per portie. Chiazaad kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. Kies bij een glutenintolerantie of een ernstige lactose-intolerantie voor chiazaad dat gluten- en lactosevrij is, zoals het chiazaad van AH. Als je niet van chia pudding houdt of weinig tijd hebt, dan kun je het ook vervangen door kokosyoghurt. Zorg dan wel dat je echte kokosyoghurt op basis van kokosmelk koopt en geen gewone yoghurt met kokossmaak. Kokosyoghurt is lactosevrij, glutenvrij en low FODMAP tot 125 gram per portie.

Kokosmelk

Kokosmelk is lactosevrij, glutenvrij en low FODMAP tot 60 gram per portie. Ik gebruikte de vette variant met 18% vet omdat deze de meeste smaak heeft en een steviger resultaat geeft aan de chia pudding.

Lactosevrije yoghurt

Om er voor te zorgen dat dit dessert low FODMAP blijft, heb ik de kokosmelk gecombineerd met lactosevrije yoghurt. Tevens zorgt dit ervoor dat het vetgehalte van de chia pudding toch nog redelijk laag blijft, omdat yoghurt veel minder vet bevat dan kokosmelk.

Ahornsiroop

Ik gebruikte nog een klein beetje ahornsiroop om de kokos chia pudding te zoeten. Ahornsiroop is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Ahornsiroop bevat meestal tussen de 60 en 85 gram suiker per 100 gram en is daardoor iets gezonder dan wanneer je dit zou vervangen door dezelfde hoeveelheid kristalsuiker.

Kokos chia pudding met lemon curd, kwark, blauwe bessen en frambozen (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Lemon curd

Voor de tweede laag gebruikte ik lemon curd. Je kunt lemon curd in de winkel kopen, maar zelfgemaakte lemon curd is het lekkerst! Lemon curd uit de winkel bevat vaak erg veel suiker en meestal ook nog een klein beetje lactose. Dit is voor het FODMAP dieet geen probleem. Maar als je een ernstige lactose-intolerantie hebt, dan kun je mijn recept gebruiken voor lactosevrije lemon curd. Heb je echt geen zin of tijd om lemon curd zelf te maken? Dan zou je de lemon curd van Bonne Maman kunnen kopen. Deze komt qua smaak het dichtst in de buurt van zelfgemaakte lemon curd en is glutenvrij en low FODMAP. Wel bevat het een heel klein beetje lactose door de roomboter die erin zit. Dit zal echter voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie geen probleem zijn.

Lactosevrije kwark

Als laatste laag gebruikte ik lactosevrije magere kwark voor een lekker fris effect. Omdat je de kwark in combinatie eet met de zoete lemon curd en de kokos chia pudding is het niet nodig een zoetmiddel te gebruiken in de kwark.

Blauwe bessen en frambozen

Als topping gebruikte ik lekker vers fruit. Blauwe bessen zijn low FODMAP tot 125 gram per portie en frambozen tot 60 gram per portie. Hier heb ik uiteraard rekening mee gehouden in het recept. Je kunt ook ander fruit gebruiken natuurlijk. Kijk bij de variatietips onderaan het recept voor ander fruit dat geschikt is bij het FODMAP dieet.

Meer lekkere desserts

Ben je op zoek naar nog meer lekkere desserts? Kijk dan eens bij deze recepten:

Heb jij deze kokos chia pudding met lemon curd en kwark gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere dessert recepten.

Kokos chia pudding met lemon curd en kwark (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Dessert, OntbijtDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Voorbereidingstijd

5

minuten
Koeltijd

3

uur
Bereidingstijd

10

minuten

Een heerlijk fris dessert met kokos chia pudding, lemon curd, magere kwark, blauwe bessen en frambozen. Kijk ook bij de variatietips als je niet van chia pudding houdt of weinig tijd hebt. Ook lekker als verwenontbijt. Low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij.

Ingrediënten

  • Kokos chia pudding (minimaal 3 uur van te voren maken of zie variatietips voor een snellere optie):
  • 60 gram kokosmelk (zie notities)

  • 80 gram lactosevrije yoghurt (bv. Arla Lactofree)

  • 20 gram chiazaad (zie notities)

  • 1 theelepel of 7 gram ahornsiroop

  • Overige ingrediënten:
  • 70 gram lemon curd (uit de winkel of zelfgemaakt, zie notities)

  • 170 gram lactosevrije kwark (bv. Arla Lactofree)

  • 40 gram blauwe bessen

  • 40 gram frambozen (zie notities)

Bereidingswijze

  • Maak de kokos chia pudding minimaal 3 uur van tevoren zodat deze kan opstijven. Dit kun je ook een dag eerder doen. Doe alle ingrediënten voor de chia pudding in een beker of bakje en meng goed door elkaar. Dek de beker of het bakje af en zet in de koelkast.
  • Als de kokos chia pudding is ingedikt, verdeel je deze over 2 glaasjes en strijk het een beetje glad.
  • Was daarna voorzichtig de blauwe bessen en laat uitlekken op keukenpapier. Frambozen kun je beter niet wassen omdat ze zich dan volzuigen met water. Je kunt ze eventueel met een borsteltje of wat keukenpapier voorzichtig schoon maken.
  • Roer dan de lemon curd los en verdeel ook over de glaasjes. Probeer weer een beetje glad te strijken.
  • Roer tot slot de kwark los en verdeel over de 2 glaasjes. Garneer met de blauwe bessen en de frambozen en geniet!

Notities

  • Variatietips: Als je niet van chia pudding houdt of weinig tijd hebt, kun je de kokosmelk, lactosevrije yoghurt en het chiazaad vervangen door 160 gram kokosyoghurt. Let op dat je echte kokosyoghurt koopt en geen gewone yoghurt met kokossmaak. Bijvoorbeeld Alpro Absolutely Coconut, AH Plantaardige variatie op yoghurt kokos of Abbot Kinney’s Coco start natural. Gebruik de ahornsiroop om te zoeten. Kokosyoghurt is lactosevrij, glutenvrij en low FODMAP tot 125 gram per portie (je gebruikt maar 80 gram per persoon). Het fruit kun je vervangen door aardbeien (l.f. tot 65 gram), ananas (l.f. tot 140 gram p.p.), kiwi, papaya, sinaasappel of mandarijn.
  • FODMAP: Kokosmelk is low FODMAP tot 60 gram en chiazaad tot 24 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Blauwe bessen zijn low FODMAP tot 125 gram en frambozen tot 60 gram per portie. Kijk ook bij de variatietips voor andere opties. Lemon curd is low FODMAP.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Kokosmelk is gluten- en lactosevrij. Chiazaad kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. Chiazaad van bijvoorbeeld AH of Just Chiazaad van Holland & Barrett zijn gluten- en lactosevrij. Lemon curd van Bonne Maman is glutenvrij, maar bevat vanwege de roomboter nog wel een klein beetje lactose. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je ook zelf lactosevrije lemon curd maken. Dit recept is ook glutenvrij.
  • Bewaartips: Je kunt dit dessert maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *