Carrot cake overnight oats in een glazen pot (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Lunch,  Ontbijt,  Recepten

Carrot cake overnight oats (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Ken je dat? Dat je ineens bent uitgekeken op iets wat je bijna dagelijks eet? Zo eet ik doordeweeks meestal elke ochtend yoghurt met muesli en fruit. Maar ineens wilde ik wel eens iets anders. Ik had nog een paar wortels liggen en de lactosevrije melk moest nodig op. Zo kwam ik op het idee van deze carrot cake overnight oats. En ik kan je zeggen dat dit nu mijn nieuwe favoriete ontbijt is. Het is zó lekker, dat ik het ook wel eens als lunch eet! Als je fan bent van carrot cake dan zou je deze carrot cake overnight oats echt eens moeten proberen.

De geraspte wortel, kaneel en speculaaskruiden geven dit ontbijt een heerlijk warme en kruidige smaak. Misschien ideaal voor de herfst zal je nu denken. Maar omdat je bij overnight oats de havermout koud eet, is het tevens een heel geschikt ontbijt voor in de zomer. Daarnaast is het ook nog een snel en voedzaam ontbijt. De avond van te voren meng je de havervlokken met de melk, kwark, geraspte wortel, specerijen en eventueel nog een paar rozijnen. En de volgende ochtend kun je meteen aanvallen! Of je doet er eerst nog wat extra toppings op zoals walnoten en fruit. Heb ik je al lekker gemaakt? Kijk dan bij het recept of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Havervlokken

Als je havervlokken of havermout een nachtje laat weken in een vloeistof zoals melk of yoghurt ontstaat er een soort koude havermoutpap. Door dit ‘weekproces’ zijn de rauwe havervlokken ook beter verteerbaar. Havermout is erg voedzaam en gezond en van nature glutenvrij. Tijdens het productieproces kan het echter toch in contact zijn gekomen met producten die gluten bevatten. Bij een glutenintolerantie kun je dus het beste gecertificeerde glutenvrije havermout of havervlokken gebruiken. Kijk bij de notities onderaan het recept voor geschikte producten. Havermout en havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie.

Carrot cake overnight oats in een glazen pot met lepel (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Lactosevrije kwark/melk

Overnight oats wordt vaak alleen met melk gemaakt. Ik vind zelf dat de overnight oats dan te dun blijft en combineer daarom de melk altijd met kwark of yoghurt. Fijne havermout neemt sneller en beter vocht op dan grove havermout en wordt waarschijnlijk ook wat dikker. Als je dus hele fijne havermout gebruikt, dan kun je misschien wat minder kwark en meer melk gebruiken of de kwark vervangen door yoghurt. Helaas kun je de volgende ochtend pas zien hoe dik het is geworden. Maar als de overnight oats te dun is naar jouw smaak dan kun je er nog een beetje extra kwark of yoghurt doorroeren. Is het juist te dik? Meng er dan nog een beetje melk door.

Wortel

Geen carrot cake zonder wortel! Dus ook in deze carrot cake overnight oats gaat een flinke hoeveelheid geraspte wortel. Sommige mensen zullen dit misschien een vreemde toevoeging vinden aan een ontbijt. Maar echt, het smaakt heerlijk! In combinatie met de andere ingrediënten doet de smaak echt denken aan een carrot cake. Wortels zijn bovendien heel gezond en bevatten geen FODMAP’s. Ik heb de wortel heel fijn geraspt zodat het meer één geheel wordt met de koude havermout’pap’. Houd je van iets meer ‘bite’ dan kun je ook grof geraspte wortel gebruiken.

Kaneel en speculaaskruiden

Bij een carrot cake horen ook specerijen met een warme ondertoon zoals kaneel en speculaaskruiden. Ik ben wel een beetje voorzichtig geweest met de kaneel, omdat ik zelf graag veel kaneel gebruik. Voeg dus naar wens nog wat extra kaneel toe. Kaneel en speculaaskruiden zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Zout

Ook al voeg ik maar een heel klein beetje zout toe in dit recept, ik vond toch dat ik dit even moest benoemen. Want waarschijnlijk zul je het vreemd vinden om zout toe te voegen aan dit ontbijt. Maar geloof me, het zal anders een beetje flauw smaken. Deze overnight oats heeft echt dat vleugje zout nodig.

Carrot cake overnight oats in een glazen pot (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Rozijnen/cranberry’s

Net als in een echte carrot cake vind ik rozijnen of gedroogde cranberry’s ook erg lekker in deze overnight oats. Als je ze direct toevoegt dan zijn ze de volgende ochtend lekker zacht en geven ze een lekkere zoete smaak aan dit ontbijt. Houd er wel rekening mee dat rozijnen maar low FODMAP zijn tot 13 gram per portie. Ook kunnen rozijnen heel soms sporen van gluten of lactose bevatten. Bij Albert Heijn zijn alle rozijnen gluten- en lactosevrij behalve de AH Bio Sultana rozijnen. Ook gedroogde cranberry’s kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten zoals de AH Bio cranberry’s. Deze cranberry’s bevatten zelfs ook nog FODMAP’s in de vorm van appelsapconcentraat. Kijk bij de notities onderaan het recept voor geschikte producten. Gedroogde cranberry’s zijn low FODMAP tot 15 gram. Je kunt het uiteraard ook weglaten.

Ahornsiroop

Ik voegde ook nog een beetje ahornsiroop toe om de overnight oats wat zoeter te maken. Je kunt ook rietsuiker of bruine basterdsuiker gebruiken, maar gebruik dan wel iets minder. De zoetkracht van ahornsiroop is namelijk lager dan die van suiker. Ahornsiroop is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Toppings

Voor sommigen zal dit ontbijt zonder toppings al vullend genoeg zijn, maar voor anderen misschien niet. Je kunt dus naar wens nog wat noten, pitten, zaden of fruit toevoegen in de ochtend. Ik vind vooral walnoten erg goed passen bij deze carrot cake overnight oats. Ik voeg er soms ook nog wat paranoten, extra geraspte wortel en een beetje extra kwark aan toe. Fruit dat er lekker bij smaakt, is bijvoorbeeld banaan, ananas, sinaasappel en mandarijn. Als je het FODMAP dieet volgt, houd er dan rekening mee dat je fructanen kunt gaan ‘stapelen’ als je havervlokken combineert met teveel banaan, rozijnen/cranberry’s en noten. (Lees hier meer over de betekenis van stapelen). Kijk bij de notities onderaan het recept voor de toegestane hoeveelheden.

Meer lekkere ontbijtjes

Kun jij niet genoeg krijgen van dit soort ontbijtjes? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze carrot cake overnight oats gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere ontbijtrecepten.

Carrot cake overnight oats (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Lunch, OntbijtDifficulty: Makkelijk
Porties

1

persoon
Voorbereidingstijd

10

minuten
Koeltijd

1

nachtje

🥕CARROT CAKE OVERNIGHT OATS🥕 Een heerlijk, snel en voedzaam havermout ontbijt dat echt naar carrot cake smaakt! Met geraspte wortel, havervlokken, kaneel en speculaaskruiden. Je maakt het helemaal compleet door er ook nog wat walnoten en rozijnen bij te doen. Of doe er lekker vers fruit bij zoals banaan, ananas, mandarijn of sinaasappel. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Overnight oats:
  • 55 gram (fijn)geraspte wortel

  • 40 gram havervlokken of havermout (zie notities)

  • 100 gram lactosevrije kwark (of l.v. yoghurt voor een iets minder stevige overnight oats)

  • 50 ml lactosevrije of plantaardige melk (geen sojamelk bij het FODMAP dieet)

  • ¼ theelepel kaneel (of iets meer)

  • ¼ theelepel koek- en speculaaskruiden (bv. Verstegen)

  • klein snufje zout (echt!)

  • 2 theelepels ahornsiroop

  • optioneel: 1 kleine eetlepel of 10 gram rozijnen/gedroogde cranberry’s (zie notities)

  • Toppings (optioneel):
  • vers fruit (zie variatietips)

  • klein handje (± 15 gram) noten, pitten, zaden (zie variatietips)

  • extra geraspte wortel

  • extra lactosevrije kwark, yoghurt of melk

Bereidingswijze

  • Schraap en was de wortel schoon en rasp het vervolgens op een fijne rasp (of een grove rasp als je liever wat meer ‘bite’ wilt). Doe dan de wortel in een kom of grote pot en meng met de rest van de ingrediënten voor de overnight oats. Gebruik bij voorkeur maatlepels voor het afmeten van de specerijen en de ahornsiroop.
  • Proef of het op smaak is en voeg zo nodig nog wat extra kaneel, zout of ahornsiroop toe. Zet het dan afgedekt een nachtje in de koelkast.
  • Roer het de volgende ochtend nog even door en voeg zo nodig wat extra melk toe als je het te dik vindt of wat extra kwark of yoghurt als het te dun is. Doe er desgewenst nog wat vers fruit of noten bij en geniet!

Notities

  • FODMAP: Havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Rozijnen zijn low FODMAP tot 13 gram en gedroogde cranberry’s tot 15 gram per portie. Let op: er wordt soms appelsapconcentraat toegevoegd aan gedroogde cranberry’s! AH cranberries en Jumbo gedroogde cranberry’s zijn wel geschikt.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Havervlokken en havermout kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten. Gluten- en lactosevrije havervlokken zijn onder andere AH Glutenvrij volkoren havervlokken, AH Glutenvrij volkoren havermout of Jumbo Lekker Vrij Van Gluten havermout. Rozijnen en gedroogde cranberry’s kunnen soms ook sporen van gluten of lactose bevatten. Bij Albert Heijn zijn alle rozijnen gluten- en lactosevrij behalve de AH Bio Sultana rozijnen. AH cranberries (niet de Bio en niet de bakjes!) zijn gluten- en lactosevrij.
  • Variatietips: Vers fruit dat lekker bij dit ontbijt smaakt, is bijvoorbeeld ananas (l.f. tot 140 gram), mandarijn, sinaasappel, kiwi (l.f. tot 150 gram) of druiven. Banaan smaakt er ook heel goed bij, maar pas dan wel op voor ‘stapeling’ van fructanen. Zowel banaan, als havervlokken, rozijnen, cranberry’s, noten, pitten en zaden bevatten bij te grote hoeveelheden fructanen. Als je toch graag banaan wilt toevoegen, laat dan bijvoorbeeld de rozijnen of cranberry’s weg en voeg evt. maar een paar noten toe. Rijpe banaan is low FODMAP tot 35 gram en onrijpe banaan tot 100 gram per portie. De volgende noten, pitten en zaden zijn low FODMAP: paranoten, macadamianoten, pecannoten, walnoten, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en pompoenpitten. Heb je een glutenintolerantie of ernstige lactose-intolerantie? Check dan altijd de allergie-informatie op het etiket.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *