Carrot cake ontbijttaartjes op een bordje met wortels en walnoten (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Ontbijt,  Recepten,  Taarten,  Tussendoortje

Carrot cake ontbijttaartjes (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Met dit koude, gure herfstweer kreeg ik ineens zin in een lekker warm ontbijt. En bij de herfst denk ik dan meteen aan iets met warme, kruidige smaken zoals in een carrot cake. Zo kwam ik al snel uit op deze heerlijke carrot cake ontbijttaartjes. De eerste paar versies waren nog niet helemaal perfect. Maar na een paar pogingen was het me gelukt om een warm havermout ontbijt om te toveren in een carrot cake taartje. Eigenlijk is het een gezonde carrot cake die smaakt naar een echte carrot cake! Echt zó ontzettend lekker!

Ik maakte deze gezonde ontbijttaartjes met havermout, yoghurt, wortel, rozijnen, specerijen en een klein beetje ahornsiroop. De speculaaskruiden en de kaneel geven een warme, kruidige smaak aan dit ontbijt, net zoals in een echte carrot cake. Normaal gesproken wordt carrot cake geserveerd met een roomkaas frosting. Maar voor een ontbijt is dit natuurlijk veel te machtig en een tikkeltje ongezond. Ik verving het door lactosevrije kwark waardoor het bijna net zo lekker wordt als een echte carrot cake! Wil jij deze heerlijke carrot cake ontbijttaartjes ook maken? Klik dan op de knop hierboven en ga direct naar het recept. Of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.

De ingrediënten

Hieronder bespreek ik de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze carrot cake ontbijttaartjes. En ik geef tips over hoe je ze eventueel zou kunnen vervangen.

Havermout/havermeel

Ik gebruik meestal havermeel voor dit ontbijt, zodat ik meteen alle ingrediënten in een schaaltje kan mengen. Maar je kunt ook havermout of havervlokken fijnmalen tot meel. Havermout is van nature glutenvrij maar kan tijdens het productieproces toch in contact zijn gekomen met producten die gluten bevatten. Bij een glutenintolerantie kun je dus het beste gecertificeerde glutenvrije havermout, havervlokken of havermeel gebruiken. Kijk bij de notities onderaan het recept voor geschikte producten. Havermeel, havermout en havervlokken zijn low FODMAP tot 52 gram per portie. Je kunt havermeel meestal ook goed vervangen door boekweitmeel. Ik heb deze versie zelf echter nog niet getest. Boekweitmeel is volledig low FODMAP. Kies bij een glutenintolerantie voor gecertificeerd glutenvrij boekweitmeel.

Wortel

Tsja, in een carrot cake ontbijttaartje kan de wortel natuurlijk niet ontbreken! Gebruik bij voorkeur vers geraspte wortel en geen kant-en-klare geraspte wortel uit de supermarkt. Vers geraspte wortel heeft de meeste smaak en bevat meer vocht. Bij kant-en-klare geraspte wortel kan het resultaat wat droger en minder smaakvol uitpakken. Je hebt al genoeg aan 1 grote wortel of 2 middelgrote wortels. Wortels bevatten geen FODMAP’s en kunnen onbeperkt gegeten worden. Je kunt de wortel ook vervangen door pastinaak. Pastinaken bevatten eveneens geen FODMAP’s.

Carrot cake ontbijttaartjes op een bordje met wortels en walnoten (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Lactosevrije yoghurt

De yoghurt vervangt zowel de boter als de eieren in dit recept. Het zorgt ervoor dat dit ontbijttaartje lekker smeuïg wordt. Net als in een echte carrot cake is de structuur dus wat kleffer/smeuïger dan de structuur van een gewone cake. Ik vind dit zelf heerlijk, vooral omdat glutenvrije baksels vaak juist wat droog kunnen zijn. Ik heb de yoghurt ook al eens vervangen door lactosevrije kwark. Maar omdat kwark dikker is dan yoghurt had ik er meer van nodig om er een goed beslag van te kunnen maken. Het kan dus wel, maar misschien moet je ze dan iets langer bakken. Ik gebruikte hier ongeveer 160 gram kwark voor.

Ahornsiroop of ander zoetmiddel

Als zoetmiddel gebruikte ik ahornsiroop. Je kunt dit ook vervangen door (riet)suiker of basterdsuiker. Gebruik bij het FODMAP dieet geen honing of agavesiroop.

Rozijnen/cranberry’s

Ik voegde nog een paar rozijnen toe voor wat extra zoetheid, en omdat ik dit gewoon erg lekker vind in een carrot cake. Je zou de rozijnen ook kunnen vervangen door gedroogde cranberry’s. Rozijnen zijn low FODMAP tot 13 gram per portie. Rozijnen kunnen heel soms sporen van gluten of lactose bevatten. Bij Albert Heijn zijn alle rozijnen gluten- en lactosevrij behalve de AH Bio Sultana rozijnen. Ook gedroogde cranberry’s kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten zoals de AH Bio cranberry’s. Deze cranberry’s bevatten zelfs ook nog FODMAP’s in de vorm van appelsapconcentraat. Kijk bij de notities onderaan het recept voor geschikte producten. Gedroogde cranberry’s zijn low FODMAP tot 15 gram. Je kunt ze uiteraard ook weglaten.

Specerijen

Om de echte smaak van een carrot cake te creëren, voegde ik ook nog wat speculaaskruiden en kaneel toe. Deze specerijen geven een heerlijke warme smaak en kruidige geur aan dit ontbijttaartje. Kaneel en speculaaskruiden zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Toppings

Een carrot cake ontbijttaartje kan eigenlijk niet zonder frosting. Een echte carrot cake wordt meestal geserveerd met een roomkaas frosting. Maar omdat het nu om een gezond ontbijttaartje gaat, heb ik gekozen voor lactosevrije kwark. Normaal gesproken gaat er ook nog een berg suiker door de frosting. Maar ik heb er helemaal niks door gedaan. Toch vind ik de kwark in combinatie met het taartje zoet genoeg, en dat terwijl ik een echte zoetekauw ben! Ik was eigenlijk verbaasd dat de smaak zo dicht in de buurt komt van een echte carrot cake met roomkaas frosting! Je zou ook lactosevrije yoghurt kunnen gebruiken, maar omdat dit wat dunner is loopt het wel sneller van het taartje af. En qua smaak vind ik kwark ook een betere keuze. Verder is het erg lekker om er nog wat walnoten, pecannoten of vers fruit bij te doen. Kijk ook bij de variatietips onderaan het recept.

Meer carrot cake recepten

Ben jij ook zo gek op de smaak van carrot cake? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze carrot cake ontbijttaartjes gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere ontbijtrecepten.

Carrot cake ontbijttaartjes
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Ontbijt, TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Porties

2

personen
Bereidingstijd

10

minuten
Baktijd

30

minuten

Een simpel recept voor een overheerlijk ontbijttaartje met de smaak van een echte carrot cake! Daar wil jij toch ook de dag mee beginnen? Het is een smeuïg taartje met warme, kruidige smaken. En het is ook nog eens voedzaam en gezond! Eet het bij voorkeur terwijl het nog een beetje warm is. Maak de taartjes helemaal af met een beetje lactosevrije kwark als topping en een paar walnoten erbij. Ook lekker als tussendoortje. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor 2 kleine springvormpjes/ovenschaaltjes van 10-12 cm doorsnee:
  • 100 gram grof geraspte wortel

  • 80 gram havermeel of gemalen havervlokken/havermout (zie notities)

  • 2 theelepels bakpoeder

  • ½ theelepel kaneel

  • ½ theelepel speculaaskruiden (bv. Verstegen)

  • snufje zout

  • 125 gram lactosevrije yoghurt

  • 4 theelepels ahornsiroop, (riet)suiker of (bruine) basterdsuiker

  • optioneel: 20 gram rozijnen of gedroogde cranberry’s (zie notities)

  • Toppings (optioneel):
  • lactosevrije kwark

  • een paar walnoten of pecannoten

  • extra geraspte wortel

  • vers fruit (zie variatietips)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 °C en vet 2 kleine springvormpjes of ovenschaaltjes in. Leg nog een stukje bakpapier op de bodem zodat je de taartjes er straks makkelijker uit kunt tillen. Bij kleine ovenschaaltjes zoals ramekins kun je het taartje het beste zo uit de vorm eten. Het stukje bakpapier is dan ook niet nodig.
  • Schraap en was de wortel schoon en dep droog. Rasp de wortel op een grove rasp. Als je havervlokken of havermout gebruikt, maal deze dan eerst nog fijn in een blender of foodprocessor. Weeg nu alle ingrediënten af in een kom en meng met een lepel goed door elkaar. Meng als laatste eventueel nog de rozijnen of cranberry’s erdoor.
  • Verdeel het beslag over de bakvormpjes en zet ze nu ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven. Als een satéprikker schoon uit het taartje komt, is hij gaar (een paar kruimeltjes zijn niet erg).
  • Laat de taartjes ongeveer 10 tot 15 minuten afkoelen en haal dan uit de vorm (of laat hem erin als je het taartje zo uit de vorm wilt eten). Je kunt de taartjes nu nog verder af laten koelen. Maar ik vind het zelf het lekkerst om het lauwwarm te eten.
  • Verdeel eventueel nog wat lactosevrije kwark en andere toppings over de taartjes en geniet!

Notities

  • FODMAP: Havermeel, havermout en havervlokken zijn low FODMAP tot 52 gram per portie. Gebruik geen agavesiroop of honing als zoetmiddel. Gewone (riet)suiker en basterdsuiker zijn wel low FODMAP. Rozijnen zijn low FODMAP tot 13 gram en gedroogde cranberry’s tot 15 gram per portie. Let op: er wordt soms appelsapconcentraat toegevoegd aan gedroogde cranberry’s! AH cranberries en Jumbo gedroogde cranberry’s zijn wel geschikt.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Havermeel, havermout en havervlokken kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten. Het havermeel van Peak’s Free From en Holland & Barrett zijn gluten- en lactosevrij. Gluten- en lactosevrije havervlokken zijn onder andere AH Glutenvrij volkoren havervlokkenAH Glutenvrij volkoren havermout of Jumbo Lekker Vrij Van Gluten havermout. Rozijnen en gedroogde cranberry’s kunnen soms ook sporen van gluten of lactose bevatten. Bij Albert Heijn zijn alle rozijnen gluten- en lactosevrij behalve de AH Bio Sultana rozijnen. AH cranberries (niet de Bio en niet de bakjes!) zijn gluten- en lactosevrij.
  • Variatietips: Vers fruit dat lekker bij dit ontbijt smaakt, is bijvoorbeeld ananas (l.f. tot 140 gram p.p.), mandarijn, sinaasappel of kiwi (l.f. tot 150 gram p.p.). Banaan smaakt er ook heel goed bij, maar pas dan wel op voor ‘stapeling’ van fructanen. Zowel banaan, als havermout, rozijnen, cranberry’s, en noten bevatten fructanen. Als je toch graag banaan wilt toevoegen, laat dan bijvoorbeeld de rozijnen of cranberry’s weg. Rijpe banaan is low FODMAP tot 35 gram en onrijpe banaan tot 100 gram per portie.

14 reacties

  • Lynn

    Ik heb laatst deze carrotcake gemaakt en hij is echt heerlijk! Ik neem regelmatig een stuk mee naar mijn werk en dan krijg ik altijd reacties van mijn collega’s dat het er zo lekker uit ziet. Wat een verademing om weer eens te genieten van mijn eten na een lange zoektocht naar recepten sinds ik gluten- en lactosevrij eet!

  • Kimberly

    Ik zag de winactie op instagram voorbij gekomen, daar heet ik @kimberlyheeren22. Ik ga vanaf volgend jaar weer starten met ontbijten en laat dit een lekker warme en verantwoorde start van de dag zijn! Ik ga hem snel eens maken.

  • Suus.89x

    Deze ga ik maken voor mijn nieuwe eetschema ! Met een zoontje van 9maanden die nog steeds borstvoeding krijgt ben ik het aan mezelf verplicht goed voor mij te zorgen. Met dit lekkere en gezonde ontbijt/tussendoortje moet dat lukken!

  • Irene

    Ohhh de carrotcakjes zijn sowieso lekker en nu kan ik misschien manlief ook een beetje meekrijgen in het aangepaste eetpatroon 😉 Deze ga ik zeker een keer proberen!

  • Marleen

    Ik heb dit recept twee keer gemaakt, niet als aparte taartjes, maar in een springvorm van 24 cm voor de dubbele hoeveelheid.
    De eerste keer gebruikte ik lactosevrije yoghurt en de cake stond 40 minuten in de oven. Alles prima.
    De tweede keer gebruikte ik kokosyoghurt en dat kwam niet goed. Na een uur bakken was de buitenkant een korst, maar de rest bakte niet. Het bleef deeg en er was ook geen rijzing.

    Ik gebruikte kokosyoghurt omdat ik twijfel of ik geen allergie voor melkeiwitten heb.

    • Henriëtte

      Hallo Marleen,
      Als je ingrediënten in een recept vervangt door iets anders, kan het resultaat inderdaad soms anders uitpakken. In dit geval komt dat denk ik omdat kokosyoghurt meer vet bevat dan gewone (lactosevrije) yoghurt. Je zou het nog eens kunnen proberen met yoghurt op basis van haver. En als je niet het FODMAP dieet volgt, kun je ook nog yoghurt op basis van soja proberen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *