Tiramisu overnight oats in een schaaltje (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Dessert,  Ontbijt,  Recepten,  Tussendoortje

Tiramisu overnight oats (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Het zal je inmiddels vast niet zijn ontgaan dat ik dol ben op lekkere gezonde ontbijtjes 😊. En overnight oats is daar één van. Overnight oats is niet alleen lekker en gezond, maar het is ook nog eens een heel makkelijk en snel ontbijt. Bovendien kun je er qua smaak alle kanten mee op. Je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt er een overnight oats van maken. Zo leek het mij ontzettend lekker om een tiramisu overnight oats te maken. Een toetje als ontbijt, dat wil je toch?! Natuurlijk kun je deze overnight oats ook als een gezonde tiramisu voor het dessert maken. En als ik ‘s ochtends niet zo’n honger heb, eet ik het zelfs wel eens als lunch. Een lekker en veelzijdig recept dus!

Bereidingstips

Ik maak deze tiramisu overnight oats meestal in een ramekin schaaltje (10 cm doorsnee), of een andere kleine hoge vorm of bakje. Maar het is ook heel mooi om de 2 verschillende lagen om en om in een glas te serveren, zoals je hieronder kunt zien. Dit kost wel wat meer tijd natuurlijk en maakt voor de smaak niks uit. De onderste laag is de overnight oats en is gemaakt van havermout met lactosevrije melk, een beetje zoetmiddel en (oplos)koffie. Dit laat je een nachtje of minimaal 4 uur in de koelkast indikken.

Tiramisu overnight oats in een glas (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

De tweede laag kun je tegelijk met de overnight oats maken, maar dit kan ook pas vlak voor het serveren. De tweede laag maak je van lactosevrije kwark of lactosevrije Griekse yoghurt met vanille en een beetje zoetmiddel. Het fijne van kwark is dat het een mooie stevige laag vormt. Maar Griekse yoghurt is weer wat romiger. Je kunt er ook voor kiezen om de helft kwark en de helft Griekse yoghurt te gebruiken. Zo combineer je het stevige van kwark met het romige van de Griekse yoghurt. Gebruik suiker (in plaats van ahornsiroop of stroop) als je deze laag mooier wit wilt houden. Onderaan het recept staan ook vegan opties.

Tot slot strooi je uiteraard nog wat cacaopoeder over de bovenkant. Dat maakt deze tiramisu overnight oats helemaal compleet. Het mooiste doe je dit met een theezeefje of andere fijne zeef. En doe dit pas vlak voor het serveren, anders trekt de cacaopoeder in de roomlaag. Als je de overnight oats in een glas serveert met om en om 2 laagjes, strooi dan ook wat cacaopoeder tussen de lagen. In het recept staan beide bereidingswijzen.

Tiramisu overnight oats in een schaaltje (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Misschien vind je het raar dat ik de oploskoffie niet eerst meng met gekookt water. Maar ik kan je verzekeren dat het ook oplost in een koude vloeistof. Ik gebruik meestal Nescafé Gold Rijk & Zacht. Dit zijn korrels die niet direct oplossen in de koude melk, maar na een nachtje (of 4 uur) in de koelkast zijn de korrels wel opgelost. Dit is dus geen probleem. Probeer wel zelf uit hoe sterk je de koffiesmaak wilt. Ik gebruik ongeveer een halve theelepel of soms iets meer of minder, afhankelijk van het merk. Ik gebruik altijd maatlepels, die zijn meestal iets groter dan gewone theelepels. Let op: sommige merken oploskoffie bevatten gluten of melk.

Je kunt de oploskoffie ook vervangen door (een restje) afgekoelde koffie. Gebruik dan ongeveer 40 tot 50 ml afgekoelde koffie en vul dit aan met lactosevrije melk tot 100 ml.

Sommige mensen houden van een stevige en dikke overnight oats. Ben jij één van die mensen? Meng dan tegelijk met de andere ingrediënten nog een halve verkruimelde rijstwafel, óf 2 theelepels gebroken lijnzaad, óf 1 theelepel chiazaad door de overnight oats. Houd er rekening mee dat lijnzaad en chiazaad wel zichtbaar zijn in een glas en net als een rijstwafel voor meer volume zorgen. Je hebt dan een groot glas nodig. Wil je een gezonde tiramisu als dessert serveren in een glas? Gebruik dan bij voorkeur alleen havermout voor de overnight oats en gebruik suiker voor de tweede laag om deze mooier wit te houden.

Meer lekkere en gezonde overnight oats

Kan jij ook niet genoeg krijgen van overnight oats als ontbijt? Kijk dan ook eens bij deze lekkere en gezonde varianten:

Heb jij deze tiramisu overnight oats gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere ontbijtrecepten.

Tiramisu overnight oats (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Dessert, Ontbijt, TussendoortjeCuisine: ItaliaansDifficulty: Makkelijk
Porties

1

persoon
Bereidingstijd

10

minuten
Koeltijd

4

uur (minimaal)

Tiramisu als ontbijt! Dat wil je toch? Deze tiramisu overnight oats is een heerlijk en voedzaam havermout ontbijt dat je ‘s avonds al klaar maakt. Zo ben je ‘s ochtends lekker snel klaar! Maar je kunt het ook eten als een gezond dessert of als goed vullend tussendoortje. Een veelzijdig recept dus. Bereid het lekker makkelijk in een schaaltje of presenteer het eens met meerdere lagen in een glas. Low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij. Liever vegan? Kijk bij de notities!

Ingrediënten

  • Overnight oats:
  • 45 gram havermout of havervlokken (zie notities)

  • ± ½ theelepel oploskoffie (bv. Nescafé Gold Rijk & Zacht, zie notities)

  • klein snufje zout

  • 100 ml (of gram) lactosevrije (half)volle melk

  • 1 theelepel ahornsiroop, stroop of suiker (of iets meer naar smaak)

  • optioneel: een halve verkruimelde rijstwafel, óf 2 theelepels gebroken lijnzaad, óf 1 theelepel chiazaad (als je van stevige oats houdt)

  • Roomlaag:
  • 75 gram lactosevrije kwark of lactosevrije Griekse yoghurt (of een combinatie van beide)

  • 1 theelepel ahornsiroop, stroop of suiker (met suiker blijft de laag mooier wit!)

  • ½ theelepel vanille-extract (of ½ theelepel vanillesuiker, gebruik dan maar ½ theelepel zoetmiddel)

  • Topping:
  • cacaopoeder (zie notities)

Bereidingswijze

  • Pak een schaaltje (zoals een ramekin) of bakje en doe hier de ingrediënten voor de overnight oats in. Roer goed door en zet minimaal 4 uur of een nacht afgedekt in de koelkast. (Korrels oploskoffie lossen niet direct op in de koude melk, maar zijn na 4 uur wel opgelost)
  • Meng de ingrediënten voor de roomlaag in een apart bakje of in een beker en zet dit ook afgedekt in de koelkast. Deze laag kun je pas op de overnight oats doen als deze minimaal 4 uur in de koelkast is ingedikt. Omdat de roomlaag zelf niet hoeft in te dikken kun je deze ook pas de volgende ochtend maken als je wilt.
  • Haal na 4 uur of een nachtje de overnight oats uit de koelkast. Verdeel hier de roomlaag over en strijk glad. Bestrooi royaal met cacaopoeder. Doe dit pas vlak voor het serveren. Gebruik een (thee)zeefje voor het mooiste resultaat. Geniet ervan!

    TIP: Wil je de tiramisu overnight oats in een glas serveren? Gebruik voor het mooiste resultaat geen lijnzaad of chiazaad voor de overnight oats. En gebruik suiker voor de roomlaag om deze mooier wit te houden. Meng eerst beide lagen in een apart bakje of in een beker en zet minimaal 4 uur afgedekt in de koelkast. Pak daarna een groot (bij voorkeur breed) glas. Schep de helft van de overnight oats in het glas en strijk glad. Dit wil het beste met een lange sorbetlepel. Schep daarna de helft van het roommengsel in het glas en strijk glad. Strooi hier royaal wat cacaopoeder over. Herhaal deze 2 lagen en strooi ook weer wat cacaopoeder over de bovenkant. Doe dit pas vlak voor het serveren zodat de cacao niet in de roomlaag trekt.

Notities

  • Bereidingstip: Gebruik iets minder dan een halve theelepel oploskoffie voor een subtiele koffiesmaak, of juist iets meer dan een halve theelepel voor een sterkere koffiesmaak. De sterkte hangt ook af van het merk en type oploskoffie. Je kunt de oploskoffie ook vervangen door (een restje) afgekoelde koffie. Gebruik dan ongeveer 40 tot 50 ml afgekoelde koffie en vul dit aan met lactosevrije melk tot 100 ml.
  • FODMAP: Havermout en havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Je kunt de havermout ook vervangen door boekweitvlokken, die zijn low FODMAP tot 120 gram per portie (=gekookt gewicht). Oploskoffie is low FODMAP tot 4 gram (dit is 1 flinke theelepel). Rijstwafels zijn low FODMAP tot 28 gram (4 rijstwafels), lijnzaad tot 15 gram en chiazaad tot 24 gram per portie. Cacaopoeder is low FODMAP tot 8 gram (ongeveer 1 afgestreken eetlepel).
  • Glutenvrij/lactosevrij: Havermout bevat van nature geen gluten maar kan tijdens het productieproces in aanraking komen met gluten van andere producten. Gebruik bij coeliakie daarom glutenvrij gecertificeerde havermout, zoals AH Glutenvrij volkoren havermout of Jumbo Lekker Vrij Van Gluten havermout. Sommige merken oploskoffie kunnen gluten of melk bevatten. Check dus altijd de allergie-informatie op het etiket. Ik gebruikte Nescafé Gold Rijk & Zacht. Deze oploskoffie bevat geen gluten of lactose. Cacaopoeder kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. De volgende 3 merken zijn gluten- en lactosevrij: Blooker, Droste en Australian. Chiazaad en lijnzaad kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten. Check de allergie-informatie op het etiket. Alle verpakkingen chiazaad van het huismerk van Albert Heijn zijn glutenvrij en lactosevrij. Van het gebroken lijnzaad is alleen AH Verrijker Gebroken Lijnzaad glutenvrij en lactosevrij. Naturel rijstwafels zijn voor zover ik weet altijd glutenvrij en lactosevrij.
  • Vegan: Eet jij liever vegan? Gebruik dan plantaardige melk zoals amandelmelk (low FODMAP tot 240 gram p.p.), rijstmelk (low FODMAP tot 200 gram p.p.) of havermelk (liever niet bij het FODMAP dieet i.c.m. havermout). De lactosevrije kwark/Griekse yoghurt kun je vervangen door plantaardige kwark/Griekse yoghurt. Let op: bij het FODMAP dieet: geen producten op basis van soja gebruiken! Je kunt dan bijvoorbeeld plantaardige kokosyoghurt (tot 125 gram p.p.) kiezen, zoals de plantaardige kokosyoghurt van AH. Bij coeliakie: let op gluten bij producten op basis van haver!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *