Overnight oats met pindakaas, chocolate chips, banaan, pinda's en chiazaad in een potje (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Ontbijt,  Recepten,  Tussendoortje

Overnight oats met pindakaas en chocolade (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Eindelijk begint het op zomer te lijken! Tijd voor weer een lekker nieuw recept voor overnight oats. Ben jij een liefhebber van pindakaas en chocolade? Dan is deze overnight oats echt iets voor jou! Dit verkoelende havermout ontbijt kun je de avond tevoren al klaar maken, zodat je de volgende dag een lekker en snel ontbijt hebt. Of maak meteen 2 porties, zodat je 2 dagen vooruit kunt.

Ik maakte deze overnight oats met havermout, chiazaad, lactosevrije volle melk, pindakaas en pure chocolate chips. Een gezond vezelrijk en eiwitrijk ontbijt dat een lang verzadigd gevoel geeft. Serveer het met wat fruit zoals banaan en nog een paar pinda’s, noten en eventueel wat lactosevrije yoghurt of kwark. Zo kom jij de dag wel door! Ook een ideaal verantwoord tussendoortje na het sporten. Kijk voor vegan opties bij de notities onderaan het recept.

Overnight oats met pindakaas, chocolate chips, banaan, pinda's en chiazaad in een potje (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Meer lekkere overnight oats

Ben jij ook zo fan van overnight oats? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze overnight oats met pindakaas en chocolade gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere ontbijtrecepten.

Overnight oats met pindakaas en chocolade (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Ontbijt, TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Porties

1

persoon
Bereidingstijd

5

minuten
Koeltijd

1

nachtje

🥜🍫Overnight oats met pindakaas en chocolade!🍫🥜 Een heerlijk koel havermout ontbijt dat je de avond tevoren al bereidt, zodat je de volgende ochtend een snel en voedzaam ontbijt hebt. Rijk aan vezels en eiwitten. Serveer het met je favoriete toppings en geniet! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Zie de notities voor vegan opties.

Ingrediënten

  • Overnight oats:
  • 40 gram havermout of fijne havervlokken (zie notities)

  • 10 gram chiazaad (zie notities)

  • 10 gram pure chocolate chips of pure chocolade in stukjes gehakt (zie notities)

  • 100 ml/gram lactosevrije (volle) melk

  • 1 theelepel ahornsiroop, stroop of (riet)suiker

  • ½ theelepel vanille-extract of vanille-aroma

  • 1 eetlepel (of 15 gram) 100% pindakaas

  • klein snufje zout

  • 1 flinke eetlepel (of 25 gram) lactosevrije (Griekse) yoghurt of lactosevrije kwark (laat weg als je van hele stevige oats houdt)

  • Toppings (optioneel):
  • beetje lactosevrije kwark/yoghurt

  • nog een beetje pindakaas

  • nog een paar pure chocolate chips / stukjes pure chocolade

  • fruit (bv. banaan, aardbeien, frambozen of blauwe bessen, zie notities voor het FODMAP dieet)

  • 10 tot 15 gram ongezouten pinda’s of noten (zie notities)

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten voor de overnight oats in een kommetje of potje en roer goed door elkaar.
  • Dek af en zet een nachtje in de koelkast.
  • Haal de overnight oats de volgende ochtend uit de koelkast, serveer met je favoriete toppings en geniet!

Notities

  • FODMAP: Havermout en havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Chiazaad is low FODMAP tot 24 gram per portie. Pure chocolade en pure chocolate chips zijn low FODMAP tot 30 gram per portie. Pindakaas is low FODMAP tot 50 gram. Alle genoemde zoetmiddelen zijn ook low FODMAP. Een stevige gele banaan is low FODMAP tot 100 gram per portie en een (over)rijpe banaan met zwarte vlekjes is low FODMAP tot 35 gram per portie. Blauwe bessen blijven low FODMAP tot 500 gram per portie. Frambozen zijn low FODMAP tot 58 gram en aardbeien tot 65 gram per portie. Pinda’s zijn low FODMAP tot 28 gram per portie. Walnoten, paranoten, macadamianoten en pecannoten zijn low FODMAP tot 30 gram. Hazelnoten zijn low FODMAP tot 24 gram en amandelen tot 12 gram. Pistache en cashewnoten zijn niet geschikt voor het FODMAP dieet.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Havermout en havervlokken bevatten van nature geen gluten maar kunnen tijdens het productieproces in aanraking komen met gluten van andere producten. Gebruik bij coeliakie daarom glutenvrij gecertificeerde havermout of havervlokken, zoals AH Glutenvrij volkoren havermout of Jumbo Lekker Vrij Van Gluten havermout. Chiazaad kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. Check de allergie-informatie op het etiket. Alle verpakkingen chiazaad van het huismerk van Albert Heijn zijn glutenvrij en lactosevrij. De pure chocolate chips van Dr. Oetker en de pure chocolade druppels van AH zijn allebei glutenvrij maar kunnen nog wel sporen van melk bevatten. Voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie zal dit geen probleem zijn. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije chocolade gebruiken zoals van het merk Bonvita. Deze reep is ook glutenvrij en vegan. Pindakaas zonder toevoegingen (100%) is glutenvrij en lactosevrij. Ongezouten pinda’s en noten bevatten meestal geen gluten of lactose, maar check voor de zekerheid de allergie-informatie op het etiket.
  • Vegan: Gebruik voor een vegan overnight oats plantaardige melk (rijstmelk en amandelmelk zijn naast lactosevrij meestal ook low FODMAP en glutenvrij) en vegan chocolade. De pure chocolade van het merk Bonvita is low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij en vegan. Volgens de webshop van AH is de chocolate chips van Dr. Oetker ook vegan. Lactosevrije kwark of yoghurt kun je vervangen door plantaardige kwark of yoghurt. Let op: bij het FODMAP dieet geen producten op basis van soja gebruiken! Je kunt dan bijvoorbeeld plantaardige kokosyoghurt (tot 125 gram p.p.) kiezen, zoals de plantaardige kokosyoghurt van AH. Bij coeliakie: let op gluten bij producten op basis van haver!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *