Brownie baked oats op een bordje met Griekse yoghurt en aardbeien (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij, vegan)
Dessert,  Ontbijt,  Recepten,  Tussendoortje

Brownie baked oats (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij, vegan)

Baked oats, oftewel gebakken havermout, blijft één van mijn favoriete ontbijtjes. En nu het zomerweer nog steeds zo tegenvalt, kreeg ik weer trek in dit lekkere warme havermoutontbijt. Ik zag zo nu en dan al een brownie baked oats voorbij komen op Instagram en dat leek mij super lekker. Want wie wil er nu niet een brownie eten als ontbijt?!

Ik bedacht mijn eigen variant zodat deze brownie baked oats ook past binnen een low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij en veganistisch dieet. Daarnaast wilde ik graag een baked oats bedenken waar je geen ei of banaan voor nodig hebt. Gewoon, omdat niet iedereen van banaan houdt of bananen en eieren in huis heeft. Het resultaat was een heerlijke baked oats met de smaak en de structuur van een brownie. Zó’n lekker ontbijt kom jij vast je bed wel voor uit! Ook lekker als verantwoord tussendoortje of dessert. Serveer er nog wat lactosevrije Griekse yoghurt en verse aardbeien bij en geniet!!

Bereidingstips

Wil je weten welke ingrediënten geschikt zijn voor jouw dieet, of wil je sommige ingrediënten misschien vervangen? Lees dan de bereidingstips nog even door. Als laatste geef ik je nog tips over het formaat bakvorm, de baktijd en de portiegrootte.

Gemalen havermout of havermeel

Voor een baked oats heb je uiteraard havermout nodig. Omdat ik de structuur van een brownie wilde, heb ik de havermout eerst fijngemalen. Dit kun je doen met behulp van een blender, foodprocessor/keukenmachine of het hakmolentje van je staafmixer. Heb je die niet of heb je hier geen zin in? Dan kun je ook gewoon havermeel kopen, al is dat wel wat duurder.

Als je coeliakie hebt, let er dan op dat havermout en havermeel nog sporen van gluten kunnen bevatten. Koop in dat geval glutenvrije havermout of glutenvrij havermeel. Bij het FODMAP dieet zijn sporen van gluten geen probleem.

Brownie baked oats op een bordje met Griekse yoghurt en aardbeien (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij, vegan)

Pindakaas of amandelpasta

Om er een smeuïge brownie van te maken gebruikte ik pindakaas. Dit proef je wel terug in de brownie. Ik vind dat heerlijk smaken in combinatie met de chocolade. Maar als je niet van pindakaas houdt of een pinda-allergie hebt, dan zou je het kunnen vervangen door amandelpasta of amandelboter (tenzij je ook een notenallergie hebt!). Pindakaas is low FODMAP tot 50 gram en amandelboter/-pasta tot 20 gram per portie.

Ik gebruikte 100% pindakaas met stukjes. Je kunt uiteraard ook pindakaas zonder stukjes pinda gebruiken, maar ik vond het een lekkere ‘crunch’ geven aan deze brownie baked oats. Kies bij voorkeur wel 100% pindakaas want die is zonder toevoegingen zoals suiker en zout en staat daarom in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Daarnaast is 100% pindakaas dunner en smeuïger en geeft een ander resultaat dan pindakaas met toevoegingen. Je kunt het wel vervangen door 100% amandelpasta (met stukjes). Deze staat ook in de Schijf van Vijf.

Pure chocolade

Een brownie kan natuurlijk niet zonder chocolade. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram en kan (sporen van) gluten of lactose bevatten. Dit is voor het FODMAP dieet geen probleem. De pure chocolate chips van Dr. Oetker en de pure chocolade druppels van AH zijn allebei glutenvrij maar kunnen nog wel sporen van melk bevatten. Voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie zal dit geen probleem zijn.

Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije chocolade gebruiken zoals van het merk Bonvita. Deze reep is ook glutenvrij en vegan. Je zult de chocola dan nog wel zelf in stukjes moeten hakken. Volgens de webshop van AH is de chocolate chips van Dr. Oetker ook vegan.

Lactosevrije of plantaardige melk

Als je deze baked oats volledig vegan wilt maken gebruik dan naast vegan chocolade ook plantaardige melk zoals rijstdrink of amandeldrink. Deze plantaardige en lactosevrije melkvervangers zijn meestal ook low FODMAP en glutenvrij.

Brownie baked oats in ovenschaal op plank met aardbeien (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij, vegan)

Zoetmiddel

Als zoetmiddel kun je ahornsiroop, rijstsiroop, gewone keukenstroop of (riet)suiker gebruiken. Deze zoetmiddelen zijn allemaal low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij en vegan.

Cacaopoeder

Voor een brownie heb je ook wat cacaopoeder nodig. Cacaopoeder kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. De volgende 3 merken zijn glutenvrij en lactosevrij: BlookerDroste en Fair Trade. Cacaopoeder is low FODMAP tot 8 gram per portie.

Bakvorm, baktijd en portiegrootte

Ik heb deze brownie baked oats in een 1-persoons ovenschaaltje van 13x11x5 cm gemaakt. Dan krijg je een redelijk lage brownie zoals je meestal bij brownies ziet. Je kunt dan een baktijd van ongeveer 20 minuten aanhouden voor een hele smeuïge brownie of ongeveer 25 minuten als je van een meer cake-achtige structuur houdt.

In een kleinere vorm zoals een ramekin van bijvoorbeeld 11 cm doorsnee en 5 cm hoog zal de baktijd iets langer zijn. Houd dan een baktijd van ongeveer 25 minuten aan voor een supersmeuïge baked oats en 30 minuten voor een meer cake-achtige structuur.

De portie in het recept is voor een 1-persoons ontbijt. Maar met yoghurt, kwark en/of fruit erbij kunnen lichte ontbijters er ook met z’n tweëen van genieten. Ook als dessert of tussendoortje kun je ervoor kiezen om het te delen, afhankelijk van je eetlust natuurlijk! Ik eet deze brownie baked oats zelf vaak ‘s avonds (in mijn eentje 😊) met wat lactosevrije Griekse yoghurt en aardbeien als een heerlijk voedend en verantwoord tussendoortje.

Meer ontbijtjes met havermout

Ben je op zoek naar nog meer (warme) havermout ontbijtjes die binnen een low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij of vegan dieet passen? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze brownie baked oats gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere ontbijtrecepten en tussendoortjes.

Brownie baked oats (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij, vegan)

Recipe by HenriëtteCourse: Dessert, Ontbijt, TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Porties

1-2

personen
Bereidingstijd

8

minuten
Baktijd

20-30

minuten

Maak met dit makkelijke recept een heerlijke smeuïge ‘brownie baked oats’, een warm havermoutontbijt met de smaak en structuur van een brownie!! Ook lekker als verantwoord tussendoortje of als dessert. Serveer het met lactosevrije (Griekse) yoghurt en vers fruit en geniet! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Kijk voor vegan opties bij de notities.

Ingrediënten

  • Voor 1 klein ovenschaaltje of bakvormpje/ramekin van ± 13×11 cm of 11 cm doorsnee:
  • 40 gram havermout of havermeel (zie notitites)

  • 75 ml/gram lactosevrije of plantaardige melk (zie notities)

  • 1 eetlepel (of 7 gram) cacaopoeder (zie notities)

  • 1 eetlepel (of 15 gram) 100% pindakaas (met stukjes)

  • 1 eetlepel ahornsiroop, stroop, rijstsiroop of suiker

  • ½ theelepel vanille-extract of vanille-aroma 

  • ¼ theelepel bakpoeder

  • klein snufje zout

  • 15 gram pure chocolate chips of pure chocolade in stukjes gehakt (zie notities)

Bereidingswijze

  • Vet het bakvormpje of ovenschaaltje in met wat olie, boter of bakspray en verwarm de oven voor op 180 °C .
  • Maal havermout of havervlokken eerst nog even fijn in een blender, keukenmachine of in het hakmolentje van een staafmixer.
  • Schenk de melk in een kommetje en doe het havermeel, de cacaopoeder, de pindakaas, het zoetmiddel, de vanille, het bakpoeder en het snufje zout erbij. Roer goed door elkaar tot een egaal mengsel.
  • Roer de helft van de chocolate chips (± 8 gram) er door en giet het mengsel in het bakvormpje. Strooi tot slot de resterende chocolate chips (± 7 gram) er over.
  • Zet het bakvormpje nu 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven. Bij mij duurde het 20 minuten in een ovenschaaltje van 13x11x5 cm voor een hele smeuïge brownie of 25 minuten voor een iets vastere cake-structuur. In een ramekin van 11 cm doorsnee duurde het 25 minuten voor een supersmeuïge brownie of 30 minuten voor een meer cake-structuur.
  • Laat de baked oats even een paar minuten afkoelen en haal dan uit de vorm en serveer direct. De brownie is (lauw)warm het lekkerst en smaakt heerlijk met wat lactosevrije Griekse yoghurt en verse aardbeien (low FODMAP tot 65 gram). Geniet ervan!

    TIP: Heb je weinig tijd? Verwarm de baked oats dan in een magnetronbestendig schaaltje of grote mok gedurende ± 2 tot 2½ minuut op 900 Watt in de magnetron. Uit de oven is echter het allerlekkerst.

Notities

  • FODMAP: Havermout, havervlokken en havermeel zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Je kunt deze baked oats maken met lactosevrije of plantaardige melk. Plantaardige melk die geschikt is voor het FODMAP dieet is bijvoorbeeld rijstdrink of amandeldrink. Sojadrink op basis van de hele sojaboon is niet geschikt. Cacaopoeder is low FODMAP tot 8 gram per portie. Pindakaas is low FODMAP tot 50 gram. Pure chocolade en pure chocolate chips zijn low FODMAP tot 30 gram per portie. Alle genoemde zoetmiddelen en overige ingrediënten zijn ook low FODMAP.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Havermout en havermeel bevatten van nature geen gluten maar kunnen tijdens het productieproces in aanraking komen met gluten van andere producten. Gebruik bij coeliakie daarom glutenvrij gecertificeerde producten, zoals AH Glutenvrij volkoren havermout, Jumbo Lekker Vrij Van Gluten havermout, Peak’s Free From havermeel of glutenvrij havermeel van de glutenvrije webshop. Plantaardige melk kan soms (sporen van) gluten bevatten. Dit is vooral vaak het geval bij haverdrink. Check daarom altijd de allergie-informatie op het etiket. Cacaopoeder kan soms sporen van gluten of lactose bevatten. De volgende 3 merken zijn glutenvrij en lactosevrij: BlookerDroste en Fair Trade. Pindakaas zonder toevoegingen (100%) is glutenvrij en lactosevrij. De pure chocolate chips van Dr. Oetker en de pure chocolade druppels van AH zijn allebei glutenvrij maar kunnen nog wel sporen van melk bevatten. Voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie zal dit geen probleem zijn. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije chocolade gebruiken zoals van het merk Bonvita. Deze reep is ook glutenvrij en vegan.
  • Vegan: Gebruik voor een vegan baked oats plantaardige melk (rijstmelk en amandelmelk zijn naast lactosevrij meestal ook low FODMAP en glutenvrij) en vegan chocolade. De pure chocolade van het merk Bonvita is low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij en vegan. Volgens de webshop van AH is de chocolate chips van Dr. Oetker ook vegan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *