After Eight cheesecake met een klok op de achtergrond (low fodmap, lactosevrij en glutenvrij)
Dessert,  Recepten,  Taarten

After Eight Cheesecake (low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij)

Ik heb lang nagedacht over hoe ik deze taart zou noemen. In Nederland noemen we een ongebakken (no bake) cheesecake meestal een Monchoutaart. Ik gebruik wel roomkaas in deze taart, maar niet van het merk Monchou. Daarnaast vind ik deze After Eight cheesecake ook meer naar een chocolade truffeltaart smaken dan naar een cheesecake. Maar een truffeltaart wordt weer gemaakt van chocolade en slagroom, soms ook nog met boter, maar nooit met roomkaas. Daarom heb ik het toch maar een After Eight cheesecake genoemd. Ook al klopt die benaming ook niet helemaal, want de echte After Eight bevat lactose, dus heb ik pure chocolade met muntaroma gebruikt!

Maar hoe je deze taart ook wilt noemen. Het is een heerlijke romige taart die heel makkelijk en snel te maken is. Het is een no bake cheesecake, dus je hebt er ook nog eens geen oven voor nodig. Je kunt de taart bij de koffie serveren, maar het is ook zeer geschikt als nagerecht. Neem dan wel maar een klein puntje, want deze cheesecake is wel een beetje machtig!

De ingrediënten

De echte After Eight bevat magere melkpoeder en weipoeder, allebei rijk aan lactose, en is dus niet geschikt tijdens het FODMAP dieet. Gelukkig heb ik 2 alternatieven kunnen vinden, de Lindt Excellence Menthe Intense, en Moser Roth Puur Mint van Aldi. Het zijn allebei pure chocoladerepen waar muntaroma aan is toegevoegd. Aroma’s zijn low FODMAP. Als je niet van de smaak van After Eight houdt, kun je ook voor een andere smaak kiezen of gewone pure chocolade gebruiken. Kijk hier (onder de kop ‘chocolade’) voor andere smaken chocolade die low FODMAP zijn.

Low FODMAP After Eight cheesecake (lactosevrij en glutenvrij)

De pure chocoladerepen van Lindt Excellence zijn volgens Albert Heijn allemaal glutenvrij, ook die met een smaakje. Wel kunnen ze nog sporen van melk bevatten. Dit geldt ook voor de pure chocoladerepen van Moser Roth. Dit is geen probleem voor het FODMAP dieet en voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie ook niet. Heb jij echter een ernstige lactose-intolerantie? Gebruik dan lactosevrije chocolade, zoals van het merk Bonvita. Deze reep is ook glutenvrij. In sommige chocoladerepen zit melkvet of botervet. Er wordt wel eens gedacht dat hier lactose in zit, maar zowel melkvet als botervet bevat géén lactose.

Denk erom dat de lactosevrije slagroom die in het recept wordt gebruikt goed koud moet zijn, om stijf te kunnen kloppen. Leg de kloppers/garde en de kom waarin je gaat kloppen ook een paar uur van te voren in de koelkast. Ben je dit vergeten? Geen paniek, je kunt het ook allemaal 20 minuten in de vriezer zetten.

Heb je al zin gekregen in deze heerlijke no bake After Eight cheesecake? Lees dan snel verder voor het recept. Laat je me weten wat je er van vond? Dat zou ik erg leuk vinden! Houd je wel van cheesecakes, maar niet van After Eight? Gebruik dan gewone pure chocolade, dan wordt het een chocolade cheesecake. Of kijk eens bij mijn recept voor een koffie cheesecake met chocolade.

After Eight Cheesecake (low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Dessert, TaartenDifficulty: Makkelijk
Porties

8-10

stukjes
Bereidingstijd

25

minuten
Koeltijd

4

uur

Een heerlijke no bake After Eight cheesecake met een romige strucuur die lijkt op een chocoladetruffel. Heerlijk bij de koffie of als dessert. Makkelijk en snel gemaakt. Low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij.

Ingrediënten

Bereidingswijze

  • Bodem:
  • Bekleed de bodem van een springvorm van 18 of 20 cm doorsnee met bakpapier.
  • Maal de koekjes fijn in een foodprocessor of hakmolentje, of doe ze in een diepvrieszak en sla ze fijn met bijvoorbeeld een deegroller.
  • Smelt de boter, haal van het vuur en meng dit met de koekkruimels, cacaopoeder, suiker en het snufje zout.
  • Verdeel het koekmengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met een lepel of met de hand en zet dan in de koelkast om op te stijven.
  • Vulling:
  • Breek de chocolade in stukjes en smelt het in een schaaltje in de magnetron. Roer het elke 20 seconden door voor een gelijkmatige verhitting. Zodra er nog maar een paar kleine stukjes chocolade zichtbaar zijn, stop je. Dit is na ongeveer anderhalve minuut tot 2 minuten. Roer daarna door tot alles gesmolten is en zet aan de kant.
  • Pak de kom die je in de koelkast of diepvries hebt gezet en klop hierin de slagroom met de Klopfix en de vanillesuiker luchtig, maar net niet helemaal stijf.
  • Pak een andere kom en klop hierin de roomkaas met de poedersuiker even los op de laagste stand.
  • Spatel dan de chocolade door de roomkaas tot een egaal mengsel.
  • Doe het chocolademengsel vervolgens bij de slagroom en mix het op de laagste stand tot een egaal mengsel.
  • Spatel de vulling op de koekbodem en strijk glad. Zet de cheesecake nu ongeveer 4 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Topping:
  • Bestrooi voor het serveren met cacaopoeder. Gebruik een zeefje voor het mooiste resultaat.

Notities

  • Variatietip: Houd je niet van de smaak van After Eight? Dan kun je ook gewone pure chocolade gebruiken. Of kijk hier (onder het kopje ‘chocolade’) voor andere smaken die ook low fodmap zijn.
  • FODMAP: Cacaopoeder is low fodmap tot 8 gram. Hier blijf je makkelijk onder. Roomboter is low fodmap. Pure chocolade is low fodmap tot 30 gram per portie. Als je de taart in minimaal 8 stukjes snijdt, blijf je hier met gemak onder.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Sommige merken cacaopoeder kunnen sporen van melk of gluten bevatten. De merken die in de webshop van Albert Heijn worden verkocht zijn volgens AH alledrie (Blooker, Droste en Australian) gluten- en lactosevrij. Roomboter bevat zeer weinig lactose en geeft meestal geen problemen bij een lactose-intolerantie. Heb je een ernstige intolerantie, gebruik dan lactosevrije margarine. Pure chocolade kan soms nog sporen van gluten of melk bevatten. Eet jij volledig gluten- of lactosevrij? Gebruik dan bijvoorbeeld de pure chocolade van Bonvita.
  • Bewaartip: Je kunt deze cheesecake minimaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Waarschijnlijk zelfs nog wel iets langer, maar dat haalde de taart bij ons niet!

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *