Je kunt weer overal aardbeien van Hollandse bodem krijgen, dus leek het mij leuk om eens een echte strawberry cheesecake te maken. Eigenlijk wel grappig dat er geen Nederlands woord voor cheesecake is. Letterlijk vertaald zou het dan kaastaart heten. Maar een aardbeien kaastaart klinkt nou niet erg aantrekkelijk, of wel? Het doet mij in ieder geval niet denken aan een heerlijke zoete taart. Daarom houd ik het maar bij een strawberry cheesecake, oftewel een aardbeien cheesecake. Aardbeien worden ook wel zomerkoninkjes genoemd. Maar je kunt deze taart ook gewoon in de herfst of winter maken, want aardbeien zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze komen dan wel ergens anders vandaan, meestal uit Spanje.
Aardbeien kunnen zo ontzettend lekker zijn. Vooral aardbeien met slagroom blijft wat mij betreft de perfecte smaakcombinatie. Daarom heb ik behalve de toefjes slagroom bovenop, ook slagroom verwerkt in de vulling van deze cheesecake. De vulling is daardoor lekker romig en ook nog gemengd met heerlijke, zelfgemaakte aardbeiensaus. Zo lekker! Deze strawberry cheesecake moet je eens geproefd hebben! Het is echt niet moeilijk om te maken. Ook de swirls die ik bovenop de taart heb gemaakt, zijn een fluitje van een cent. Scroll naar beneden voor het recept of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.
De ingrediënten
De vulling is gemaakt van lactosevrije roomkaas, kwark en slagroom. Omdat roomkaas redelijk vet is, heb ik een klein gedeelte van de roomkaas vervangen door kwark. Verder heb ik nog een beetje slagroom toegevoegd omdat dit zo goed combineert met de smaak van aardbeien. Cheesecakes worden vaak in een waterbad gebakken zodat de vulling niet te droog wordt en lekker smeuïg blijft. Maar als je een cheesecake gewoon niet te lang en niet te heet bakt, blijft de vulling ook fluweelzacht.
De aardbeiensaus kun je heel eenvoudig zelf maken. De saus wordt zowel in de vulling als voor de ‘swirls’ bovenop gebruikt. Het maken van ‘swirls’ lijkt misschien moeilijk, maar is juist heel makkelijk. Voor de saus kun je zowel diepvries aardbeien als verse aardbeien gebruiken. Verse aardbeien zijn vaak wel het lekkerst. Voor de topping kun je alleen verse aardbeien gebruiken. Je zou de aardbeien bovenop de taart ook weg kunnen laten of in stukjes door de cheesecake vulling kunnen mengen.
De toefjes slagroom bovenop de taart kun je ook weglaten, want de cheesecake is al erg mooi en lekker zonder. De aardbeien swirls blijven dan ook beter zichtbaar. Maar ik vind zelf de combinatie van aardbeien met slagroom gewoon zo lekker! Als je ook toefjes slagroom wilt, zorg er dan voor dat je de slagroom en bijvoorkeur ook de kom en kloppers op tijd in de koelkast zet.
Eigenlijk hoef ik verder weinig te vertellen over de ingrediënten, want alle ingrediënten zijn low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij. En het mooiste is nog dat niemand dat zal proeven! Serveer deze cheesecake dus gerust aan al jouw gasten.
Update: Aardbeien zijn onlangs opnieuw getest en blijken slechts low FODMAP te zijn tot 65 gram per portie. Deze cheesecake bevat maar 28 gram aardbeien per portie als je de taart in 8 stukjes snijdt. Voor de garnering kun je dan maximaal maar liefst 295 gram aardbeien gebruiken, maar ik gebruikte hiervoor slechts 175 gram. Als je de herintroductiefase al achter de rug hebt en altijd zonder klachten aardbeien kon eten, dan kun je dit natuurlijk gewoon blijven doen.
Heb jij deze strawberry cheesecake gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere cheesecake recepten, zoals de koffiecheesecake met chocolade of de After Eight cheesecake.
Strawberry cheesecake (low FODMAP, lactosevrij, glutenvrij)
Course: Taarten, DessertCuisine: AmerikaansDifficulty: Makkelijk8-10
stukjes40
minuten10+75
minuten4
uurEen makkelijk recept voor een strawberry cheesecake met fluweelzachte vulling en swirls van zelfgemaakte aardbeiensaus. Echt zó lekker! Niemand zal proeven dat deze taart low FODMAP, lactosevrij en glutenvrij is.
Ingrediënten
- Voor een springvorm van 20 cm doorsnee*
- Aardbeiensaus:
225 gram (diepvries) aardbeien (zie notities)
25 gram suiker
een paar druppeltjes citroensap
1 theelepel maizena (Duryea is volledig glutenvrij)
- Bodem:
175 gram gluten- en lactosevrije koekjes (bv. Schär Digestive)
65 gram roomboter of lactosevrije margarine (zie notities)
- Vulling:
400 gram lactosevrije roomkaas, op kamertemperatuur
100 gram lactosevrije kwark, op kamertemperatuur
100 gram lactosevrije slagroom (ongeklopt), op kamertemperatuur
125 gram fijne kristalsuiker
30 gram maizena, gezeefd (Duryea is volledig glutenvrij)
rasp en sap van een halve citroen
1 theelepel vanille-extract
3 eieren (M), op kamertemperatuur
- Topping (optioneel):
200 ml lactosevrije slagroom (zet samen met de kom en kloppers bij voorkeur al een nacht van te voren in de koelkast!)
1 zakje Klopfix
1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel poedersuiker
verse aardbeien (maximaal 250 gram, zie notities)
Bereidingswijze
- Aardbeiensaus:
- Was de aardbeien voorzichtig en verwijder de kroontjes, of gebruik ontdooide diepvries aardbeien. Snijd de aardbeien in stukjes en doe ze samen met de suiker en het citroensap in een blender of maal fijn met een staafmixer.
- Doe de aardbeienmoes in een pan op het vuur en breng al roerend aan de kook.
- Los de maizena ondertussen op in een eetlepel koud water en voeg toe aan de aardbeienmoes zodra deze kookt. Laat het nu zachtjes 2 tot 3 minuten doorkoken tot het wat ingedikt is.
- Haal dan van het vuur en giet het in een schaal zodat het kan afkoelen. Als je een hele gladde saus zonder pitjes wilt, kun je het eerst nog door een zeef drukken.
- Bodem:
- Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed de bodem van een springvorm van 20 cm doorsnee met bakpapier.
- Maal de koekjes fijn in een keukenmachine, of doe de koekjes in een grote diepvrieszak en sla ze fijn met een deegroller.
- Smelt de boter of margarine in een pannetje op het vuur of in de magnetron en meng vervolgens met de gemalen koekjes.
- Doe het koekmengsel op de bodem van de springvorm en druk stevig aan met een lepel of met de hand tot het één geheel is. Zet de springvorm nu in de oven en bak de bodem 10 minuten en laat dan afkoelen.
- Vulling:
- Laat de oven aan en verlaag de temperatuur naar 130 °C.
- Roer met een lepel of spatel alle ingrediënten voor de vulling, behalve de eieren, door elkaar. Meng tot het een egaal mengsel is.
- Kluts dan de eieren even los in een schaaltje en spatel het rustig door de cheesecake vulling tot het weer een egaal mengsel is.
- Vet nu de randen van de springvorm licht in met wat boter of margarine.
- Giet dan ongeveer een derde van de cheesecake vulling op de koekbodem en strijk glad. Laat hier met een lepeltje een paar flinke klodders aardbeiensaus op vallen. Giet hier weer voorzichtig een derde van de cheesecake vulling op en verdeel weer een paar flinke klodders aardbeiensaus hierover. Zorg wel dat je nog wat saus overhoudt voor de swirls. Giet nu de rest van de cheesecake vulling in de vorm en strijk glad.
- Gebruik nu de rest van de aardbeiensaus om swirls te maken. Laat met een lepeltje grote druppels saus vallen en ga er vervolgens met een mes of een satéprikker door om swirls te maken. Doe dit niet te wild want dan mengt de saus te veel met de vulling.
- Bak de cheesecake nu in ongeveer 70 tot 75 minuten gaar. De taart is klaar als de bovenkant gestold is. In het midden mag het nog een beetje wiebelig zijn als je de vorm beweegt.
- Laat de taart eerst 1 uur afkoelen in de oven met de ovendeur op een kier. Dit voorkomt dat de cheesecake gaat scheuren. Vervolgens nog 1 uur verder af laten koelen op kamertemperatuur. Laat de cheesecake daarna nog minimaal 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast.
- Topping (optioneel):
- Klop eventueel nog wat lactosevrije slagroom volgens dit recept en laat even opstijven in de koelkast.
- Doe de slagroom in een spuitzak en spuit mooie toefjes slagroom op de cheesecake. Garneer met verse aardbeien en geniet!
Notities
- *Bakvorm: Wil je liever een taart maken in een springvorm van 24 cm doorsnee? Gebruik dan 4 eieren, 30 gram citroensap en de rasp van 1 kleine citroen, en vermenigvuldig de rest van de ingrediënten met 1,4. De baktijd blijft gelijk.
- FODMAP: Roomboter bevat bijna geen lactose en is daarom low FODMAP. Update: Aardbeien zijn onlangs opnieuw getest en blijken slechts low FODMAP te zijn tot 65 gram per portie. Deze cheesecake bevat maar 28 gram aardbeien per portie als je de taart in 8 stukjes snijdt. Voor de garnering kun je dan maximaal maar liefst 295 gram aardbeien gebruiken, maar houd voor de zekerheid een maximum van 250 gram aan. Je zou dan uitkomen op 59 gram aardbeien per portie. Als je de herintroductiefase al achter de rug hebt en altijd zonder klachten aardbeien kon eten, dan kun je dit natuurlijk gewoon blijven doen.
- Glutenvrij/lactosevrij: Maizena kan sporen van gluten bevatten. Maizena van het merk Duryea is glutenvrij. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije margarine in plaats van roomboter gebruiken.
- Bewaartip: Je kunt deze cheesecake ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren.
3 reacties
Pingback:
Esther
Deze wil ik zeker eens gaan maken! Ik vind namelijk bij de gemiddelde bakker maar weinig lactosevrij aanbod
Henriëtte
Wat leuk Esther! Ik vind zelf het aanbod in gluten- en lactosevrije taarten ook zo karig. En voor het FODMAP dieet kan ik al helemaal nooit iets vinden. Daarom maak ik gewoon zelf al mijn taarten. En deze cheesecake is echt heel lekker!