Al heel wat jaartjes geleden zaten mijn vriend en ik in een restaurant waar ik als dessert een speculaasparfait bestelde. En zodra ik een hap had geproefd, wist ik meteen dat ik dit zelf ook eens wilde maken. Gelukkig is alles te vinden op het internet en had ik al snel een recept voor speculaasparfait gevonden op boodschappen.nl. Inmiddels is het recept hier niet meer te vinden, maar gelukkig had ik het uitgeprint! Omdat ik nu het FODMAP dieet volg heb ik een paar kleine aanpassingen gedaan. Maar de smaak is nog steeds even fantastisch! Het smaakt naar heel romig speculaasijs. Maar het mooie van een parfait is, dat je het zonder ijsmachine maakt. Het wordt daarom ook wel ‘stilstaand ijs’ genoemd.
Door de luchtige opgeklopte slagroom en eidooiers worden er geen ijskristallen gevormd en krijgt de speculaasparfait zijn heerlijke romige smaak. Er gaan ook nog stukjes speculaas door voor een lekkere bite. En een toefje lactosevrije slagroom mag natuurlijk ook niet ontbreken! Deze speculaasparfait is hét perfecte luxe nagerecht voor de feestdagen zoals Sinterklaas en Kerst. Helaas was ik net te laat om dit recept vóór Sinterklaas te plaatsen. Maar het is té lekker om het maar 1 keer per jaar te eten. Dus wij eten het ook nog een keer bij het kerstdiner! En nog een voordeel van dit dessert is dat je het al een paar dagen van te voren kunt maken. Ben je al benieuwd naar het recept? Klik dan op de knop hierboven of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten die ik heb gebruikt.
De ingrediënten
Hieronder bespreek ik de ingrediënten die ik heb gebruikt voor deze speculaasparfait. Ik geef hierbij bereidingstips en tips over hoe je sommige ingrediënten eventueel zou kunnen vervangen.
Lactosevrije melk
Ik gebruik zelf bij voorkeur volle lactosevrije melk voor dit dessert. Maar je kunt ook halfvolle lactosevrije melk gebruiken. Volle melk geeft uiteraard wel een iets vollere smaak. De melk wordt verwarmd en gemengd met de eidooiers tot er een soort vla ontstaat. Dit lijkt wat op de bereiding van banketbakkersroom.
Speculaaskruiden en kaneel
De parfait wordt op smaak gebracht met speculaaskruiden. Er zijn verschillende merken speculaaskruiden te koop, bijvoorbeeld van Verstegen en Euroma Jonnie Boer. Deze merken zijn allebei low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij. Ik gebruik zelf altijd de speculaaskruiden van Verstegen. Je kunt in plaats van speculaaskruiden ook kaneel gebruiken. Als de parfait klaar en bevroren is, strooi ik er altijd nog wat kaneelpoeder over voor een extra mooi en lekker resultaat. Kaneelpoeder is ook low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Eidooiers
De eidooiers worden in dit recept eerst luchtig geklopt met de suiker en daarna gemengd met de verwarmde melk. De eidooiers zorgen voor binding waardoor er een soort banketbakkersroom ontstaat. Je hoeft dus niet bang te zijn voor rauwe eieren, want de eidooiers worden nog verhit. Heb jij moeite met het splitsen van eieren? Bekijk dan deze video eens voor een paar hele handige tips.
Suiker
Suiker heeft behalve als zoetmiddel nog een andere functie in producten zoals ijs. Suiker zorgt er namelijk voor dat het vriespunt wordt verlaagd waardoor er minder kans bestaat op de vorming van grote ijskristallen. Je krijgt hierdoor lekker smeuïg en romig ijs. Daarnaast zorgt suiker voor meer stevigheid in (slag)room. Je kunt dus de suiker in dit recept waarschijnlijk niet vervangen door een ander zoetmiddel.
Lactosevrije slagroom
De slagroom dient voor dit recept eerst stijf geklopt te worden. Lactosevrije slagroom is vaak wat moeilijker stijf te kloppen dan gewone slagroom. Dat heeft enerzijds te maken met het vaak iets lagere vetpercentage. Anderzijds zorgt suiker, zoals je hierboven al kon lezen, voor een stevigere room. Lactose is een melksuiker en die ontbreekt dus in lactosevrije slagroom. Je kunt daarom het beste een beetje suiker toevoegen en eventueel nog een zakje slagroomversteviger (Klopfix). Voeg dit pas toe tijdens het kloppen wanneer de slagroom al wat luchtig en lobbig wordt. Kijk eventueel hier nog voor extra tips.
Glutenvrije speculaasjes
Glutenvrije speculaasjes kunnen soms lupinemeel bevatten, zoals de glutenvrije speculaasjes van Schär. Omdat lupinemeel FODMAP-rijk is, zijn deze speculaasjes niet geschikt voor het FODMAP dieet. De speculaasjes van Schär zijn wel geschikt voor een lactosevrij en glutenvrij dieet. Als je het FODMAP dieet volgt, kun je de glutenvrije speculaasjes van AH gebruiken. Deze speculaasjes kunnen wel sporen van lupine of melk bevatten, maar ‘sporen van’ zijn bij het FODMAP dieet geen probleem. Het is immers geen FODMAP-vrij maar een ‘laag FODMAP dieet’. Wist je bijvoorbeeld dat 1 ‘gewoon’ speculaasje nog low FODMAP is? Je zou in dit recept dus ook gewone speculaasjes kunnen gebruiken bij het FODMAP dieet. Zorg er dan wel voor dat je niet meer dan 1 portie eet. Als je nog glutenvrije kruidnoten over hebt van Sinterklaas, dan kun je die ook gebruiken.
Extra bereidingstips
De volgende tips zorgen ervoor dat de speculaasparfait niet kan mislukken.
- Zet de slagroom, kom en kloppers bij voorkeur een dag of nacht van te voren in de koelkast.
- Voeg een eetlepel suiker en een zakje slagroomversteviger toe om de slagroom goed stijf te kunnen kloppen.
- Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Dit zorgt ervoor dat je de eidooiers beter luchtig kunt kloppen.
- Zet de vriezer vast wat hoger. Hoe sneller de parfait bevriest, hoe beter de kwaliteit van de parfait is.
- Omdat de parfait zo’n 4 tot 6 uur nodig heeft om in te vriezen kun je de parfait het beste een dag van te voren maken. Je kunt het ook al eerder maken. Parfait blijft ongeveer 1 tot 2 weken goed in de diepvries. Het bederft daarna niet, maar door temperatuurwisselingen krijg je op den duur toch vorming van ijskristallen en gaat de kwaliteit achteruit.
- Ik heb de speculaasparfait in een standaard cakevorm van 25 cm gemaakt waardoor de parfait vrij laag blijft. Het voordeel hiervan is dat het snel bevroren is, wat voor een goede kwaliteit ijs zorgt. Ook kun je de parfait makkelijker aansnijden.
- Als je de speculaasparfait voor meer dan 6 personen wilt maken, kan dit in dezelfde vorm tot maximaal de dubbele hoeveelheid. Zorg er dan wel voor dat je de vriezer een paar uur van te voren vast wat hoger zet, omdat een grotere massa minder snel bevriest. Je zou bij een grotere hoeveelheid ook een cakevorm van 30 cm kunnen gebruiken.
- Zet de parfait 20 minuten voor het serveren in de koelkast. Je kunt het daarna beter snijden en de parfait is dan op de perfecte temperatuur om te eten.
Meer lekkere desserts
Wil je nog meer lekkere desserts serveren met de feestdagen? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
- Ananas cheesecake in een glaasje
- Aardbeienmousse
- Kokos chiapudding met lemon curd en kwark
- After Eight cheesecake
- Koffie cheesecake met chocolade
Heb jij deze speculaasparfait gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere recepten voor desserts en de feestdagen.
Speculaasparfait
(low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: Dessert, Feestdagen, IjsDifficulty: Gemiddeld6
personen20
minuten6
uurSpeculaasparfait met brosse stukjes speculaas. Nog romiger dan ijs en je maakt het zonder ijsmachine! Hét perfecte luxe nagerecht voor de feestdagen! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
- Voor een cakevorm van 20 tot 25 cm
3 eieren, op kamertemperatuur (je gebruikt alleen de dooiers)
100 gram fijne kristalsuiker (houd 1 eetlepel apart)
150 ml (half)volle lactosevrije melk
1 flinke theelepel speculaaskruiden (bv. Verstegen)
200 ml lactosevrije slagroom (minimaal 4 uur gekoeld, inclusief kom en kloppers)
optioneel: 1 zakje Klopfix
6 glutenvrije speculaasjes (zie notities voor geschikte merken)
optioneel: kaneelpoeder om mee te bestrooien
optioneel: extra slagroom en/of stukjes fruit voor de garnering
Bereidingswijze
- Breek de eieren één voor één en scheid de eidooiers van het eiwit door het ei heen-en-weer te gieten tussen de twee eierschalen, waarbij je het eiwit er steeds zoveel mogelijk uit laat lopen. En doe de eidooiers in de kom van een keukenmachine of staande mixer (als je die hebt). Als je moeite hebt met het scheiden van eieren, bekijk dan deze video eens.
- Doe vervolgens de suiker erbij, maar houd 1 eetlepel apart voor het stijf kloppen van de slagroom. Klop dan de eidooiers met de suiker in 5 minuten licht en luchtig.
- Als je een keukenmachine of staande mixer hebt, dan kun je nu ondertussen verder met de melk. (Heb je alleen een handmixer dan doe je dit straks). Verwarm de melk met de speculaaskruiden in een pan op laag vuur. Roer zo nu en dan door en laat het niet koken.
- Als de eidooiers luchtig zijn geklopt, giet je al roerend in een dunne straal de warme melk erbij. Giet dan het mengsel weer in de pan en verwarm het op middelhoog vuur, onder goed roeren en weer zonder het te laten koken, tot er een lichtgebonden vla ontstaat. Als het na een paar minuten nog niet dikker wordt, zet het vuur dan iets hoger. Zet de pan daarna in een laagje koud water (bv. in de gootsteen of een grote pan) en laat het afkoelen, maar blijf nog een paar minuten door roeren.
- Als het ei-melkmengsel is afgekoeld (i.i.g. tot lauwwarm), kun je verder gaan met de slagroom. Klop de slagroom eerst op de laagste stand en voer geleidelijk de snelheid op. Zodra het een beetje luchtig en lobbig wordt, doe je de eetlepel suiker en eventueel de Klopfix erbij en klop je op de hoogste stand de slagroom stijf.
- Breek nu de speculaasjes in stukken en bekleed de cakevorm met een groot stuk vershoudfolie. Zorg ervoor dat de vershoudfolie aan de zijkanten flink uitsteekt, zodat je dit straks dicht kan vouwen. Om te voorkomen dat de folie gaat schuiven kun je de vorm eerst lichtjes invetten (ik heb namelijk altijd ruzie met de folie!).
- Spatel nu de slagroom door het afgekoelde ei-melkmengsel tot het een egaal mengsel is en spatel dan de stukjes speculaas erdoor. Schep in de vorm, strijk glad en dek af met de overhangende stukken vershoudfolie. Zet het nu minimaal 6 uur in de vriezer.
- Zet de parfait 20 minuten voordat je het gaat serveren in de koelkast. Vouw daarna de folie open en til zo de parfait uit de vorm. Leg een omgekeerd (serveer)bord of snijplank op de open kant en keer om. Bestrooi nu eventueel de bovenkant met wat kaneelpoeder. Dit lukt het beste met een zeef. Snijd de parfait dan in plakken en serveer eventueel met een toef slagroom en wat vers fruit en geniet!
Notities
- Bereidingstips: Maak de parfait bij voorkeur een dag eerder, zodat je genoeg tijd hebt om het in te vriezen. Je kunt de parfait zelfs al tot maximaal 7 dagen eerder maken. Als je de dubbele hoeveelheid (voor 12 personen) wilt maken, gebruik dan een cakevorm van 25 tot 30 cm. Zorg ervoor dat de slagroom en de kom en de kloppers die je gebruikt om het in te kloppen goed gekoeld zijn. Zo kun je de slagroom goed stijf kloppen. Gebruik eventueel nog een zakje slagroomversteviger (Klopfix). Kijk voor extra bereidingstips in de tekst boven het recept.
- FODMAP: De glutenvrije speculaasjes van AH bevatten geen FODMAP’s (sporen van melk en lupine zijn geen probleem). Je kunt echter ook gewone speculaasjes gebruiken. Gewone speculaasjes zijn low FODMAP tot 1 koekje (7 gram). Eet dan niet meer dan 1 portie speculaasparfait. Alle overige ingrediënten in dit recept zijn low FODMAP.
- Glutenvrij/lactosevrij: De glutenvrije speculaasjes van Schär zijn tevens lactosevrij. Omdat deze speculaasjes lupinemeel bevatten, zijn ze echter niet geschikt voor het FODMAP dieet. Je kunt ook de glutenvrije speculaasjes van AH gebruiken. Hier kunnen wel sporen van melk in zitten, maar dit zal meestal alleen problemen geven bij mensen met een koemelk-allergie. Alle overige ingrediënten in dit recept zijn glutenvrij en lactosevrij.
- Bewaartips: Bewaar de parfait goed afgedekt in de vriezer tot maximaal 2 weken. Daarna gaat de kwaliteit vaak achteruit door de vorming van ijskristallen. Als je de vriezer erg vaak open en dicht doet of er geregeld nog onbevroren voedingsmiddelen in legt, kan dit nog eerder gebeuren.
- Variatietips: Je kunt de speculaaskruiden ook vervangen door kaneel of vanille. De speculaasjes kun je vervangen door andere gluten- en lactosevrije koekjes, kruidnoten of door stukjes gluten- en lactosevrije chocolade (bv. pure chocolade van Delicata, deze reep is glutenvrij maar kan wel sporen van melk bevatten, of Bonvita, of Maître Mathis, alleen de witte chocolade van dit merk is low FODMAP)
3 reacties
Shari Savels
Ziet er super lekker uit en het perfecte dessert voor de feestdagen! Deze probeer ik binnenkort eens uit 🙂
Henriëtte
Dankje Shari! Ik heb het zelf gister ook net weer gemaakt en in de vriezer gezet. Mijn kerstdessert is alvast klaar! Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt.
Greetje meubis
Ooo die ziet er overheerlijk uit! Deze ga ik zeker proberen!