Tegenwoordig zijn pompoenen het hele jaar door verkrijgbaar. Maar vanaf oktober zie je vaak meer verschillende soorten in de supermarkten verschijnen. Pompoenen horen voor mijn gevoel vooral bij de herfst en winter. Misschien komt dat ook wel een beetje door Halloween, dat vooral in Amerika, maar ook steeds vaker in Nederland wordt gevierd op 31 oktober. Het eten van een pompoentaart is ook iets wat we hebben overgenomen van de Amerikanen. Ik was zelf ook wel eens benieuwd naar de echte ‘pumpkin pie’. Vooral nu de winkels weer vol liggen met pompoenen. Ik had al eens eerder een poging gedaan om pompoentaart te maken, maar vond het toen een beetje tegenvallen. De vulling was wat te nat, waardoor de taartbodem zompig werd en ik vond de pompoensmaak te overheersend. Verder vond ik de taart een beetje saai.
De pompoentaart die ik nu bedacht heb, heeft een goede structuur, een lekkere taartkorst en een heerlijke, romige vulling met speculaaskruiden en een vleugje vanille. De pompoensmaak is niet te overheersend. En als extraatje heb ik er nog gekarameliseerde pecannoten op gedaan. De taart heeft daardoor tevens iets weg van een ‘pecan pie’, ook een echte Amerikaanse taart. Ik had de taart daarom ook wel een ‘pecan pumpkin pie’ kunnen noemen! De knapperige, zoete pecannoten combineren heel goed met de zachte, kruidige pompoenvulling. Ik ben er zelf in ieder geval heel tevreden over, en mijn testers ook.
De ingrediënten
Ik heb gekozen voor een koekjesbodem met amandelmeel voor extra smaak en textuur. Amandelmeel is low FODMAP tot 33 gram per portie. Als je de taart in 10 stukjes snijdt, zit er maar 6 gram amandelmeel in 1 stukje taart. Amandelmeel kan sporen van gluten bevatten. Bij coeliakie kun je glutenvrij amandelmeel gebruiken.
De Amerikanen gebruiken bijna altijd blikjes pompoenpuree voor het maken van een pompoentaart. Deze blikjes zijn, voor zover ik weet, helaas nog niet verkrijgbaar in Nederland. Maar verse pompoen is vast lekkerder, en is volop verkrijgbaar! Niet elke soort pompoen is low FODMAP. En lang niet alle pompoensoorten zijn getest. Er is maar 1 pompoen die getest is en helemaal geen FODMAP’s bevat, en dat is de Kabocha pompoen. Dit is een groene pompoen die van binnen een oranje kleur heeft. Deze pompoen is meestal alleen verkrijgbaar van oktober tot en met december bij o.a. Jumbo (onder de naam groene pompoen) en AH.
De flespompoen is meestal het hele jaar door verkrijgbaar, maar is slechts beperkt low FODMAP, tot 45 gram. Als je nog in de eliminatiefase van het dieet zit kun je hem beter niet gebruiken, omdat er ook andere ingrediënten in de taart beperkt low FODMAP zijn. Er kan dan ‘stapeling‘ optreden van FODMAP’s. Daarnaast zie je in Nederland vooral de kleine, oranje Hokkaido pompoenen. Deze pompoen is niet getest op FODMAP’s. Je ziet hem op de foto’s van mijn taart, maar de pompoen die ik voor de taart heb gebruikt is de Kabocha. Vanwege de kleur vond ik de Hokkaido pompoen mooier voor de foto’s, haha! Ik krijg zelf overigens geen klachten na het eten van deze pompoen. Ik heb hem bijvoorbeeld gebruikt voor een pompoenbrood.
Voor de pompoenvulling heb ik verder gekozen voor gezoete gecondenseerde kokosmelk. Ik had al eens eerder pompoentaart gemaakt met melk, maar dan bleef de vulling te nat. Ik zag op internet recepten waarin gebruik werd gemaakt van gezoete gecondenseerde melk. Dit is melk waaraan een deel van het water is onttrokken door middel van indamping. Door deze melk te gebruiken, krijg je een minder natte vulling. De enige lactosevrije (en glutenvrije) variant die verkrijgbaar is, is gezoete gecondenseerde kokosmelk. Wees niet bang, de kokossmaak proef je niet terug in de taart!
UPDATE: Toen ik dit recept bedacht was gezoete gecondenseerde kokosmelk nog niet getest op FODMAP’s. Inmiddels is dit wel getest en blijkt het tot mijn grote vreugde low FODMAP te zijn tot 40 gram per portie! Eén stukje taart bevat 20 gram gezoete gecondenseerde kokosmelk en is dus ruim binnen de low FODMAP portie. Je kunt het eventueel ook vervangen door lactosevrije koffiemelk. Koffiemelk is, net als gecondenseerde (kokos)melk, ingedikte melk. Aan koffiemelk wordt echter geen suiker toegevoegd. Voeg dus ook nog wat lichte basterdsuiker (± 120 gram) toe als je dit wilt gebruiken.
Verder heb ik nog lactosevrije slagroom toegevoegd om ervoor te zorgen dat de taart niet mierzoet wordt. De gezoete gecondenseerde kokosmelk bevat namelijk al heel veel suiker. Daarom hoef je ook geen suiker meer toe te voegen aan de taartvulling.
Tot slot heb ik de taart nog versierd met gekarameliseerde pecannoten. Pecannoten zijn low FODMAP tot 20 gram per portie. Per stukje taart krijg je echter maar 10 gram pecannoten binnen. Ik weet niet of er ook sporen van gluten in sommige merken kunnen zitten, maar de pecannoten van de AH zijn in ieder geval glutenvrij (en lactosevrij).
Dit lijkt een bewerkelijke taart, maar dat valt erg mee. Ik geef veel tips en informatie waardoor het een lang recept lijkt. En er wordt veel in de oven bereid. Maar zodra er iets in de oven staat, kun je ondertussen weer andere dingen klaarmaken. Wel raad ik je aan om de pompoenpuree alvast 1 dag of een paar dagen eerder te maken. Pompoenpuree blijft wel een week goed in de koelkast en dat scheelt weer werk wanneer je de taart wilt maken. Het is echt de moeite waard om deze heerlijke pompoentaart eens te maken. Laat je mij weten wat je er van vond?
Pompoentaart (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: TaartenCuisine: AmerikaansDifficulty: Makkelijk10
stukjes40
minuten85
minuten4
uurEen herfstige pompoentaart (‘pumpkin pie’) met een krokante korst, een smeuïge, kruidige pompoenvulling en knapperige, gekarameliseerde pecannoten. Lekker met een toefje lactosevrije slagroom. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
- Voor een springvorm/quichevorm van 24 à 25 cm doorsnee
- Pompoenpuree :
1 kleine Kabocha pompoen (bv. bij Jumbo of AH, zie notities)
- Bodem:
250 gram gluten- en lactosevrije koekjes (bv. Schär Digestive bij AH, Jumbo, Holland & Barrett)
120 gram roomboter of margarine (zie notities)
60 gram amandelmeel (zie notities)
2 eetlepels lichte basterdsuiker
snufje zout
- Gekarameliseerde pecannoten:
100 gram pecannoten
2 eetlepels ahornsiroop
snufje zout
snufje kaneel
- Vulling:
350 gram pompoenpuree (volgens recept)
200 gram Nature’s Charm gezoete gecondenseerde kokosmelk (de kokos proef je niet!, bij AH en Jumbo)
100 gram lactosevrije slagroom, op kamertemperatuur (bv. MinusL, bij AH en Jumbo)
1 eetlepel maïzena, gezeefd (zie notities)
2 theelepels speculaaskruiden, gezeefd
¼ theelepel zout
1 theelepel vanille-extract
2 geklutste eieren (M), op kamertemperatuur
- Topping (optioneel):
200 ml lactosevrije slagroom, minimaal 4 uur gekoeld! (zie notities)
1 zakje Klopfix
1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel poedersuiker
eventueel wat kaneelpoeder om later over de toefjes slagroom te strooien
Bereidingswijze
- Pompoenpuree kan een paar dagen eerder bereid worden volgens dit recept.
- Bodem:
- Verwarm de oven voor op 175 °C en vet een springvorm/quichevorm van 24 à 25 cm* in met boter of bakspray en bestuif met glutenvrije bloem. Klop overtollige bloem eruit. *Ik heb een quichevorm van 25 cm met losse bodem gebruikt. Bij mij lekte er vet/vocht uit tijdens het bakken. Gebruik dus bij voorkeur een dichte quichevorm, een springvorm met anti-lekrand of leg een stuk aluminiumfolie op de bodem van de oven.
- Maal de koekjes fijn in een foodprocessor of doe de koekjes in een grote diepvrieszak en sla ze fijn met een deegroller.
- Smelt de boter op middellaag vuur. Haal van het vuur en meng dit met de fijngemalen koekjes, amandelmeel, basterdsuiker en zout.
- Druk het koekmengsel op de bodem en tegen de randen (ongeveer 2,5 cm hoog) van de taartvorm en druk goed aan met een lepel of met de hand.
- Doe de taartvorm in de voorverwarmde oven en bak de bodem in ongeveer 15 minuten goudbruin.
- Gekarameliseerde pecannoten:
- Meng ondertussen in een kleine kom de pecannoten, ahornsiroop, zout en kaneel en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Doe de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven, zodra de taartbodem klaar is, en bak ongeveer 10 minuten totdat de noten lekker beginnen te ruiken. Laat de oven aan voor de taart.
- Laat de noten afkoelen zodat ze knapperig zullen worden. Doe ze daarna in een afgesloten bakje totdat de taart geserveerd zal worden.
- Vulling:
- Pak een kom en roer hierin de pompoenpuree, gezoete gecondenseerde kokosmelk en slagroom door elkaar met een pollepel of spatel.
- Zeef dan de maïzena en speculaaskruiden boven het mengsel.
- Doe nu ook het zout en vanille-extract erbij en roer goed door tot een egaal mengsel.
- Spatel tot slot voorzichtig één voor één de geklutste eieren erdoor en probeer hierbij zo weinig mogelijk luchtbelletjes in het mengsel te roeren.
- Schenk de vulling nu in de vorm, bijna tot de rand, en zet heel voorzichtig in de voorverwarmde oven. Of zet de taartvorm alvast op het rooster in de oven en schenk hier de vulling in de vorm.
- Bak de taart eerst 15 minuten op 175 °C en verlaag daarna de oventemperatuur naar 150 °C en bak nog eens ongeveer 45 minuten totdat de vulling net gestold is.
- Laat de taart nu goed afkoelen op kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast.
- Topping (optioneel):
- Kijk hier voor tips voor het stijf kloppen van lactosevrije slagroom.
Notities
- Baktips: De pompoenpuree kan al een paar dagen van te voren worden gemaakt. Deze is maximaal een week te bewaren in de koelkast. Gebruik maatlepels bij het afmeten van ingrediënten. Wil je ook slagroom erbij serveren? Zorg er dan voor dat je op tijd de slagroom, kom en kloppers/gardes in de koelkast zet. Liefst de avond te voren.
- FODMAP: De Kabocha pompoen bevat geen FODMAP’s. Deze pompoen is o.a. verkrijgbaar bij Jumbo (onder de naam groene pompoen) en AH. De flespompoen is slechts beperkt low FODMAP tot 45 gram per portie en kun je beter nog niet in de eliminatiefase gebruiken. Roomboter en margarine zijn gewoon toegestaan tijdens het FODMAP dieet. Amandelmeel is low FODMAP tot 33 gram per portie, en pecannoten tot 20 gram. Hier blijf je ruim onder. UPDATE: Toen ik dit recept bedacht was gezoete gecondenseerde kokosmelk nog niet getest op FODMAP’s. Inmiddels is dit wel getest en blijkt het tot mijn grote vreugde low FODMAP te zijn tot 40 gram per portie! Eén stukje taart bevat 20 gram gezoete gecondenseerde kokosmelk en is dus ruim binnen de low FODMAP portie. Je kunt het eventueel ook vervangen door lactosevrije koffiemelk. Koffiemelk is, net als gecondenseerde (kokos)melk, ingedikte melk. Aan koffiemelk wordt echter geen suiker toegevoegd. Voeg dus ook nog wat lichte basterdsuiker (± 120 gram) toe als je dit wilt gebruiken.
- Lactosevrij: Eet jij volledig lactosevrij? Gebruik dan lactosevrije margarine.
- Glutenvrij: Zowel amandelmeel als maïzena kunnen sporen van gluten bevatten. Gebruik bij coeliakie glutenvrij amandelmeel en glutenvrije maïzena.
- Serveertips: De taart bij voorkeur vlak voor het serveren garneren met de pecannoten en een toefje slagroom. Haal de taart ongeveer een kwartier voor serveren uit de koelkast.
- Bewaartip: Je kunt de taart ongeveer 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren.
Eén reactie
Pingback: