Zou je wel weer eens een lekkere Snickers willen eten, maar dan zonder FODMAP’s zoals lactose? En mag het ook wel iets gezonder? Dan heb ik voor jou het ideale recept voor gezonde Snickers! Ik maakte deze Snickers onder andere met havervlokken, pinda’s, pindakaas en druiven. De druiven vervangen de suiker in de karamellaag. De karamel is daardoor niet heel zoet, maar in combinatie met de chocoladelaag krijg je wel een zoeter geheel. Wil je het toch nog iets zoeter en meer karamelsmaak? Dan kun je de druiven ook vervangen door ahornsiroop.
Ik moet je wel vast waarschuwen, want deze gezonde Snickers zijn gevaarlijk lekker! Je maakt met dit recept maar liefst 12 repen, zodat je ze ook nog kunt delen met anderen. Want ze zijn al op voordat je het weet! Of vries een voorraadje in, zodat je een lekker en verantwoord tussendoortje voorhanden hebt. Het recept is simpel en je hebt er geen oven voor nodig. Ook ideaal dus voor in de zomer! Ben je al nieuwsgierig geworden naar het recept? Klik dan op de knop hierboven of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten die ik heb gebruikt.
De ingrediënten
Druiven of ahornsiroop
Ik wilde bij voorkeur vers fruit gebruiken in dit recept voor gezonde Snickers en ontdekte dat druiven hier heel geschikt voor zijn. Druiven zijn (meestal) lekker zoet, maar wel een stuk minder zoet dan zoetmiddelen zoals suiker. De karamellaag is daardoor niet heel zoet. Maar omdat de chocoladelaag wel lekker zoet is, vond ik dit zelf geen probleem. Je kunt eventueel nog een eetlepel ahornsiroop toevoegen als de druiven niet zo zoet zijn. Ben jij een echte zoetekauw? Dan kun je de druiven ook volledig vervangen door ahornsiroop. Dit geeft tevens wat meer karamelsmaak, maar is natuurlijk wel iets ongezonder dan druiven. Ahornsiroop is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Update: Druiven zijn in 2024 opnieuw getest en blijken nu slechts low FODMAP te zijn tot 10 gram per portie. Snijd de Snickers in minimaal 18 repen (i.p.v. 12) voor het FODMAP dieet of gebruik ahornsiroop in plaats van druiven.
Havervlokken
Voor zowel de bodem als de karamellaag gebruikte ik havervlokken. In de karamellaag zorgt het voor extra stevigheid in verband met de druiven die veel vocht bevatten. Haver is bovendien rijk aan vezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen en is dus heel gezond. Haver is van nature glutenvrij, maar wordt vaak wel in een productie-omgeving verwerkt waar het in contact kan komen met glutenbevattende granen of melkproducten. Kies daarom bij een glutenintolerantie of een ernstige lactose-intolerantie gluten- en lactosevrije havervlokken, havermout of havermeel. Havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie.
Pinda’s
Ook pinda’s worden zowel voor de bodem als de karamellaag gebruikt. Pinda’s zijn rijk aan eiwitten, mineralen en vitamine E. Pinda’s zonder extra toevoegingen zijn low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Kokosolie
Kokosolie zorgt voor extra stevigheid aan zowel de bodem als de karamellaag. Je zou dit ook kunnen vervangen door roomboter of (lactosevrije) margarine, maar omdat dit iets minder ‘harde’ vetten zijn dan kokosolie blijven de bodem en de karamellaag daardoor wel iets zachter. Ik heb het alledrie uitgetest en geef zelf de voorkeur aan kokosolie omdat dit voor meer stevigheid zorgt. Kokosolie is low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Pindakaas
Om de structuur van karamel na te bootsen, gebruikte ik pindakaas. Om het wat meer naar karamel te laten smaken, voegde ik nog wat vanille-extract toe. In plaats daarvan kun je ook AH Toffee pindakaas, Mister Kitchen’s zeezout karamel pindakaas of Duyvis peanut butter sweet & salty gebruiken. Deze varianten pindakaas zijn alledrie low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij, maar zijn wel iets ongezonder dan 100% pindakaas. Als je 100% pindakaas gebruikt, dus zonder extra toevoegingen, dan heeft dit dezelfde gezondheidsaspecten als ongezouten pinda’s. Daarom staat 100% pindakaas zelfs in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Pure chocolade
Omdat ik zowel in de bodem als de karamellaag geen suiker gebruik, vond ik dat een beetje pure chocolade nog wel moet kunnen in een gezonde Snickers. De knapperige laag pure chocolade zorgt voor wat zoetheid en geeft in combinatie met de pinda’s en de ‘karamel’ een echte Snickers ‘beleving’. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram en kan (sporen van) gluten of lactose bevatten. Pure chocolade van Delicata en AH Bio is glutenvrij, maar kan nog wel sporen van lactose bevatten. Dit is voor het FODMAP dieet en voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie geen probleem. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije chocolade gebruiken zoals van het merk Bonvita. Deze reep is ook glutenvrij.
Meer gezonde tussendoortjes
Ben jij ook zo dol op tussendoortjes die behalve lekker ook nog grotendeels gezond zijn? Kijk dan ook eens bij deze recepten:
- Gezonde blondies
- Gezonde brownies
- Havermout taartjes met lemon curd en kwark
- Bananenbrood met chocolade en walnoten
- Pompoenbrood
Heb jij deze gezonde Snickers gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere recepten voor tussendoortjes.
Gezonde Snickers (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: TussendoortjeDifficulty: Makkelijk12
stuks25
minuten65
minutenHeerlijke gezonde Snickers met havermout, pindakaas, pinda’s, druiven en een knapperige laag pure chocolade. De druiven kun je (bij het FODMAP dieet) ook vervangen door ahornsiroop voor meer zoetheid en karamelsmaak. Wat je ook kiest, beide varianten zijn gevaarlijk lekker! Het recept is simpel en je hebt er geen oven voor nodig! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
- Voor een vierkante (bak)vorm van 18 x 18 cm
- Bodem:
150 gram havervlokken of havermout (zie notities)
85 gram ongezouten pinda’s
3 eetlepels (40 gram) kokosolie
optioneel: 1 à 2 eetlepel(s) ahornsiroop (voor de zoetekauw)
- Karamellaag:
175 gram pitloze druiven (zie notities) óf 4 eetlepels (75 gram) ahornsiroop en 5 à 6 eetlepels water
75 gram havervlokken of havermout
1 flinke eetlepel (15 gram) kokosolie
100 gram pindakaas 100% (of met karamelsmaak, zie notities voor geschikte varianten)
2 theelepels vanille-extract (kun je weglaten bij pindakaas met karamelsmaak)
snufje zout (weglaten als er al zout is toegevoegd aan de pindakaas)
optioneel: 1 eetlepel ahornsiroop (bij wat minder zoete druiven)
50 gram ongezouten pinda’s
- Topping:
125 gram pure chocolade (zie notities)
Bereidingswijze
- Bodem:
- Bekleed een vierkante bakvorm of schaal van zo’n 18 x 18 cm met aluminiumfolie of bakpapier. Zorg ervoor dat het uitsteekt aan de randen zodat je straks de Snickers er makkelijk uit kan tillen. Bakpapier gaat vaak verschuiven bij het aandrukken van de bodem. Om dit te voorkomen, kun je de bakvorm eerst invetten.
- Doe de ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine of krachtige blender en maal fijn tot het een samenhangend en plakkerig geheel wordt.
- Schep het mengsel dan in de bakvorm of schaal en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel tot het een platte en compacte koek is. Zet het nu ongeveer 15 tot 20 minuten in de diepvries. Ga ondertussen verder met de karamel.
- Karamellaag:
- Je kunt de keukenmachine of blender eventueel nog schoonmaken met een stuk keukenpapier. Maar omdat je bijna dezelfde ingrediënten gebruikt, hoeft het niet brandschoon te zijn.
- Gebruik je druiven? Was deze dan eerst en dep ze daarna goed droog met keukenpapier. Maal dan alle ingrediënten, behalve de pinda’s, fijn tot het een smeuïge ‘karamel’ is. Proef of je het zoet genoeg vindt en voeg zo nodig nog een eetlepel ahornsiroop toe. Ik heb de karamellaag bewust niet heel zoet gemaakt, omdat het in combinatie met de chocolade al een zoeter geheel wordt. Gebruik je ahornsiroop? Maal dan alle ingrediënten fijn, behalve de pinda’s en het water. Voeg tijdens het draaien van de machine geleidelijk de eetlepels water toe. De benodigde hoeveelheid hangt soms af van het merk pindakaas dat je gebruikt. De karamel moet niet te dik, maar ook weer niet te dun zijn. Houd er rekening mee dat het nog wat opstijft in de koelkast.
- Haal nu de bakvorm/schaal uit de diepvries en verdeel de karamel over de bodem. Doe dit eventueel met een vochtige lepel als de karamel erg plakkerig is. Verdeel dan de pinda’s over de karamellaag en druk ze met de platte hand erin. Zet het nu ongeveer 30 minuten in de diepvries en ga daarna pas verder met de topping.
- Topping:
- Breek de chocolade in kleine stukjes. Doe dit in een kleine hoge kom en verwarm het in de magnetron. Roer het elke 20 seconden om en stop zodra er nog maar een paar stukjes chocolade te zien zijn. Blijf dan nog even roeren tot alles gesmolten is. Bij mijn magnetron duurde dit in totaal 1 minuut en 40 seconden.
- Haal dan de bakvorm/schaal weer uit de diepvries en verdeel snel (het stolt gauw) de gesmolten chocolade over de karamel. Zet de gezonde Snickers nu ongeveer 5 minuten in de koelkast tot de chocolade net gestold is en snijd dan met een scherp mes in 12 repen. Wacht niet tot de chocolade helemaal is uitgehard, omdat het dan kan breken bij het aansnijden. Is de chocolade toch iets te hard? Houd dan het mes steeds tussendoor onder de hete kraan, dep droog en snijd de Snickers in repen. Zet nu weer even terug in de koelkast om de chocolade volledig uit te laten harden. Dit duurt ongeveer 15 tot 30 minuten. En dan kun je eindelijk aanvallen!
Notities
- FODMAP: Havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Pinda’s zonder toevoegingen zijn volledig low FODMAP. Pindakaas zonder toevoegingen (100%) is low FODMAP tot 50 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. De volgende varianten pindakaas zijn ook geschikt bij het FODMAP dieet: AH Toffee pindakaas, Mister Kitchen’s zeezout karamel pindakaas en Duyvis peanut butter sweet & salty. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram. Hier blijf je ruim onder. Ahornsiroop en kokosolie bevatten geen FODMAP’s. Update: Druiven zijn in 2024 opnieuw getest en blijken nu slechts low FODMAP te zijn tot 10 gram per portie. Snijd de Snickers in minimaal 18 repen (i.p.v. 12) voor een low FODMAP portie. Of vervang de druiven door ahornsiroop met water zoals staat vermeld bij de ingrediënten.
- Glutenvrij/lactosevrij: Havervlokken en havermout kunnen soms sporen van gluten of lactose bevatten. Gluten- en lactosevrije havervlokken zijn onder andere AH Glutenvrij volkoren havervlokken, AH Glutenvrij volkoren havermout of Jumbo Lekker Vrij Van Gluten havermout. Pinda’s en pindakaas zonder toevoegingen (100%) zijn gluten- en lactosevrij. De volgende varianten pindakaas zijn ook gluten- en lactosevrij: AH Toffee pindakaas, Mister Kitchen’s zeezout karamel pindakaas en Duyvis peanut butter sweet & salty. Pure chocolade kan (sporen van) gluten of lactose bevatten. Pure chocolade van Delicata en AH Bio is glutenvrij, maar kan nog wel sporen van lactose bevatten. Dit zal echter voor de meeste mensen met een lactose-intolerantie geen probleem zijn. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je lactosevrije chocolade gebruiken zoals van het merk Bonvita. Deze reep is ook glutenvrij. Ahornsiroop en kokosolie zijn gluten- en lactosevrij.
- Bewaartips: Bewaar de Snickers goed afgedekt in de koelkast. Ze blijven dan ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Je kunt ze ook (per stuk) invriezen.
5 reacties
Alice
Deze en tijdje geleden gemaakt en een aantal ingevroren. Zo nu en dan haal ik er één uit de vriezer, heerlijk zijn ze!
Henriëtte
Bedankt Alice! Ik ben zelf ook dol op deze Snickers! Ik moet ze van mezelf ook altijd invriezen, want anders kan ik er niet van afblijven, haha!
Ruth
Wat een heerlijk recept, al voor de 3e keer gemaakt! Ik doe alleen wat extra kokosolie in de bodem, anders valt die uit elkaar;-)
Henriëtte
Wat fijn dat ze zo goed in de smaak vallen Ruth! Gebruik je maatlepels? Zo niet, dan kun je de kokosolie beter afwegen.
Ruth
Ik weeg het idd af…50gr ipv 40gr gaat goed….ik neem 1 klein blokje per dag, echt een feestje!