Het recept voor deze kruimelrepen heb ik een aantal keren moeten aanpassen tot het eindelijk was zoals ik wilde. De eerste versie was een beetje te ‘zanderig’ en viel snel uit elkaar. De tweede versie was ook nog steeds niet wat ik ervan verwacht had. Bij de derde versie was het raak. Ik verving een gedeelte van de glutenvrije bloem door havervlokken en voegde iets meer boter toe voor een betere structuur en smaak. Uiteindelijk is het een ideaal basisrecept geworden voor een glutenvrije kruimeltaart. Je kunt namelijk naar hartelust variëren met de vulling, zodat je iedere keer weer iets anders bij de koffie of thee kunt serveren.
Ik maakte er deze keer heerlijke kruimelrepen van met lemon curd en kwark. Maar je kunt het ook in een ronde vorm maken zodat je een kruimeltaart krijgt. De lemon curd en kwark kun je vervangen door jam of fruit, of een combinatie hiervan. Of wees creatief en verzin zelf een lekkere vulling! Kijk ook eens bij de variatietips onderaan het recept. Heb je iets te vieren? Serveer er dan een lekkere toef lactosevrije slagroom bij. Loopt het water je al in de mond? Ga dan snel aan de slag met dit makkelijke en lekkere recept! Of lees eerst nog iets meer over de ingrediënten.
De ingrediënten
Havervlokken geven deze kruimelrepen wat meer ‘bite’ en smaak en zorgen voor een mooie structuur. Havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Havervlokken kunnen sporen van gluten of melk bevatten. Bij een glutenintolerantie kun je bijvoorbeeld de volkoren havervlokken van AH Glutenvrij kopen. Deze zijn ook lactosevrij. Je kunt de havervlokken ook vervangen door extra glutenvrije bloem te gebruiken. Het resultaat is dan wel iets ‘zanderiger’, zoals dat wel vaker het geval is met glutenvrije bloem.
Roomboter is low FODMAP maar bevat nog wel een klein beetje lactose. Bij een ernstige lactose-intolerantie kun je ook lactosevrije margarine gebruiken.
Lemon curd uit de winkel kan soms (sporen van) gluten of lactose bevatten. De lemon curd van Bonne Maman is low FODMAP en glutenvrij, maar bevat vanwege de roomboter wel een klein beetje lactose. Je kunt ook van het merk Chivers kopen, maar die vond ik persoonlijk niet erg lekker. Bonne Maman was wel lekker, maar net als Chivers wel erg zoet. Ik vind zelfgemaakte lemon curd nog het lekkerst, en deze kun je ook lactosevrij maken door lactosevrije margarine in plaats van roomboter te gebruiken. Ik maak het zelf bij voorkeur één of twee dagen eerder, want het is wel een tijdje houdbaar. En het mooiste is, dat je het voor meerdere recepten kunt gebruiken. Maak bijvoorbeeld ook eens deze havermout taartjes met lemon curd en kwark.
Ik heb de lemon curd nog gemengd met wat lactosevrije kwark voor een frisser resultaat. De vulling lijkt daardoor een beetje op cheesecake. Je kunt er ook voor kiezen om alleen lemon curd te gebruiken of een andere verhouding lemon curd en kwark. Gebruik wat meer lemon curd en wat minder kwark bijvoorbeeld voor een zoeter resultaat. Zoals ik al eerder noemde, kun je ook kiezen voor een andere vulling. Kijk bij de notities onderaan het recept voor extra variatietips.
Heb jij deze kruimelrepen met lemon curd en kwark gemaakt? Of ben je creatief geweest en heb je een andere vulling bedacht? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten of het heeft gesmaakt. Of maak een foto en deel het via Instagram (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!) of via mijn Facebookpagina. Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest.
Kruimelrepen met lemon curd en kwark (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Course: Taarten, Tussendoortje, BasisDifficulty: Makkelijk12-16
stukjes25
minuten15+30
minutenKruimelrepen met een heerlijke, frisse vulling van lemon curd en kwark! Tevens een makkelijk basisrecept voor kruimeltaart waar je alle kanten mee op kunt. Maak het bijvoorbeeld ook eens met een vulling van fruit of jam. Of serveer het met een lekkere toef lactosevrije slagroom! Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.
Ingrediënten
- Voor een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm of ronde springvorm van 20 cm doorsnee
- Bodem en kruimels:
150 gram glutenvrije bloem (bv. Schär Mix It Universal)
100 gram havervlokken (zie notities)
125 gram lichte basterdsuiker
¼ theelepel zout
½ theelepel bakpoeder
150 gram gesmolten roomboter of margarine (zie notities)
- Vulling:
175 gram lemon curd, op kamertemperatuur (zelfgemaakt of uit de winkel, zie notities)
225 gram lactosevrije kwark, op kamertemperatuur (bv. Arla Lactofree of AH Vrij van lactose)
optioneel: 1 eetlepel gezeefde maizena (als jouw vulling erg dun of nat is)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een bakvorm van 20 x 20 cm of een ronde springvorm van 20 cm in en bekleed (de bodem) met bakpapier.
- Smelt de boter of margarine in de magnetron en zet aan de kant.
- Meng alle ‘droge’ ingrediënten in een kom door elkaar. Giet dan de gesmolten boter of margarine erbij en meng met een lepel of spatel tot het kruimels worden.
- Doe nu de helft van de kruimels in de bakvorm en zet de kom met de overige kruimels in de koelkast. Druk de kruimels op de bodem van de bakvorm goed aan met een lepel of met de hand tot het één geheel is. Zet de bakvorm in de oven en bak de bodem 15 minuten.
- Meng ondertussen de lemon curd en de kwark. Niet kloppen of te lang mengen, want dan wordt het te dun. Is het mengsel toch iets te dun geworden of gebruik je fruit als vulling, meng er dan nog 1 eetlepel gezeefde maizena door.
- Als de bodem klaar is, haal je de resterende kruimels uit de koelkast. Als de kruimels iets te hard of te groot zijn, kun je ze weer wat losser en kleiner maken door er met een vork in te prikken. Verdeel nu de lemon curd-kwark vulling over de bodem en strooi hier de kruimels over.
- Zet de bakvorm in de oven en laat de kruimelrepen in ongeveer 30 tot 40 minuten licht goudbruin worden.
- Laat volledig afkoelen in de vorm en bewaar het daarna in de koelkast. Als je een vulling met kwark zoals deze hebt gemaakt, laat dan nog even koud worden en opstijven in de koelkast voordat je het aansnijdt.
- Serveer eventueel nog met een toef lactosevrije slagroom en geniet!
Notities
- FODMAP: Havervlokken zijn low FODMAP tot 50 gram per portie. Hier blijf je ruim onder. Roomboter en lemon curd zijn low FODMAP.
- Glutenvrij/lactosevrij: Havervlokken kunnen sporen van gluten of melk bevatten. Bij een glutenintolerantie kun je bijvoorbeeld de volkoren havervlokken van AH Glutenvrij kopen. Deze zijn ook lactosevrij. Roomboter en lemon curd bevatten een klein beetje lactose. Heb je een ernstige lactose-intolerantie? Dan kun je lactosevrije margarine gebruiken en zelf lactosevrije lemon curd maken of kijk bij de variatietips voor andere vullingen. Lemon curd van Bonne Maman en de hierboven genoemde, zelfgemaakte lemon curd zijn glutenvrij. Maizena kan sporen van gluten bevatten. Maizena van het merk Duryea is glutenvrij.
- Baktips: Je kunt de havervlokken ook vervangen door extra glutenvrije bloem te gebruiken, maar de structuur van de kruimelrepen zal dan wel iets ‘zanderiger’ en kruimeliger worden. Als je glutenvrije bloem zonder verdikkingsmiddelen gebruikt, zoals AH Vrij van gluten meelmix, voeg dan nog een halve theelepel xanthaangom toe (of 1 theelepel als je geen havervlokken gebruikt).
- Variatietips: Met de vulling kun je variëren. Gebruik bijvoorbeeld ook eens een combinatie van jam gemengd met kwark of doe een laagje jam op de bodem en leg hier fruit op. Of gebruik een vulling van alleen maar fruit. Bij een erg dunne of vochtige (fruit)vulling kun je er nog een eetlepel maïzena door heen doen om het vocht te binden. Voorbeelden van fruit dat je kunt gebruiken, zijn: aardbeien (l.f. tot 65 gram), ananas (l.f. tot 140 gram), blauwe bessen (l.f. tot 125 gram p.p.) of frambozen (l.f. tot 60 gram p.p.). Let er bij jam op dat er geen fructose of fodmap-rijk fruit aan toegevoegd is.
- Bewaartips: Je kunt de kruimelrepen goed afgedekt in de koelkast zeker 3 dagen bewaren. Misschien nog wel langer, maar dat halen ze bij ons nooit!
13 reacties
Pingback:
Anika Boelhouwer
Ik zou dit recept graag een keer proberen! En doe mee met de winactie van het 1 jarig bestaan 🙂 x Anika Boelhouwer.
Henriëtte
Leuk dat meedoet Anika! En dit is inderdaad een lekker recept!
Rachel
Ik zou dit recept graag een meer maken!! Zoet er heerlijk uit! Ik doe mee met de winactie onder de naam Rachèl Spanjers (via Facebook)
Anja de Putter
Ik heb dit recept al een keer gemaakt. Het was heerlijk. Vooral de lemoncurd maakt het lekker fris. Nooit gedacht dat kwark ook in de oven kon. 😅
Ik ga ze binnenkort zeker nog een keer maken. Zelfs mensen die geen FODMAP volgen vonden ze heel lekker.
Ik doe graag mee met de winactie. 🙂
Henriëtte
Hoi Anja, wat fijn dat ze zo goed gesmaakt hebben! Ik streef er bij mijn recepten altijd naar om geen verschil te proeven met ‘glutenvolle’ producten. En zo te horen is dat bij dit recept gelukt! Leuk dat je meedoet aan de winactie!
Henriëtte
Bedankt! Leuk dat je meedoet Rachèl!
Nynke de Bruin
Het water loopt mij in de mond bij het bekijken en het lezen van alle recepten!
Ik volg je al ruim driekwart jaar, vanwege het Fodmap dieet.
Ik heb deze nog niet gemaakt, maar deze lijkt mij ook heerlijk!! We gaan hem denk ik proberen met de feestdagen 🎄🤩🍰
Ik doe natuurlijk graag mee met de winactie 🥰🍀
Groetjes Nynke de Bruin
Henriëtte
Wat leuk dat je mij al zolang volgt Nynke! En bedankt voor de complimenten!
Marian
Deze lijkt me heerlijk!
Henriëtte
Dankje Marian!
Lydia
Leuk recept!
Heb zelf alleen het deeg wat verrijkt door een gedeelte van de glutenvrije bloem te vervangen door gehakte hazelnoten en amandelmeel. Een over het citroen-kwarkmengsel een handje blauwe bessen
Henriëtte
Dankje Lydia! Leuk om te horen dat je zelf zo creatief bezig bent geweest, klinkt erg lekker! Geniet ervan.