Rabarbertaart met custard (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)
Recepten,  Taarten,  Tussendoortje

Rabarbertaart met custard (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Wanneer rabarber in het seizoen is, kan ik het nooit laten om er weer een lekkere taart of cake mee te bakken. Rabarber is best zuur, maar verwerkt in zoet gebak is het een geweldige combinatie. Deze keer maakte ik een glutenvrije rabarbertaart met een lactosevrije custard vulling en een heerlijke zoete krokante korst. Een taart die je echt een keer geproefd moet hebben! Het recept is voor een grote taart, want iedereen wil hier wel een stukje van!

“Houd je niet van rabarber, of is het niet in het seizoen? Met frambozen is deze custardtaart ook heerlijk!”

Of probeer het eens met verse blauwe bessen of aardbeien, of een combinatie hiervan. Als je geen PDS hebt en niet het FODMAP dieet volgt, kun je de rabarber ook vervangen door appels. Zorg ervoor dat het fruit niet te vochtig is.

Rabarbertaart met custard (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

De romige vulling maakte ik met lactosevrije slagroom, custardpoeder en vanille. Custardpoeder kan sporen van gluten en melk bevatten. Dit is voor het FODMAP dieet geen probleem. Als je coeliakie hebt, kun je het vervangen door glutenvrije maizena en wat extra vanille. Custardpoeder is namelijk niks anders dan maiszetmeel (oftewel maizena) met vanille-aroma en gele kleurstoffen. Met maizena wordt de vulling iets lichter geel van kleur, maar voor de smaak maakt het eigenlijk geen verschil.

Ben je trouwens niet zo’n meesterbakker? Geen probleem, want ik heb het recept heel simpel gehouden! De taart krijgt daardoor wel een wat nonchalant, of liever gezegd rustiek uiterlijk. Sommigen houden daar juist van. Ik vind het zelf niet één van mijn mooiste taarten, maar wel één van mijn lekkerste taarten! Wil jij deze taart ook bakken? Scrol dan snel door naar het recept!

Rabarbertaart met custard (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Meer lekkere rabarber recepten

Wil je nog meer lekkere dingen maken met rabarber die low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij zijn? Kijk dan ook eens bij deze recepten:

Heb jij deze rabarbertaart met custard gemaakt? Ik zou het erg leuk vinden als je in een reactie hieronder laat weten wat je ervan vond. Of maak een foto en deel het via Instagram of via mijn Facebookpagina (vergeet mij niet te taggen @blijebuikrecepten of gebruik de hashtag #blijebuikrecepten!). Wil je het recept graag bewaren? Pin dan de foto hieronder of volg mij op Pinterest. Kijk ook eens bij mijn andere recepten voor taarten en cake.

Rabarbertaart met custard (low FODMAP, glutenvrij, lactosevrij)

Recipe by HenriëtteCourse: Taarten, TussendoortjeDifficulty: Makkelijk
Porties

10-12

stukjes
Bereidingstijd

45

minuten
Baktijd

60-65

minuten

Een makkelijk recept voor een heerlijke rabarbertaart met een romige custardvulling en een lekkere krokante korst. Een taart die je echt een keer geproefd moet hebben! Het recept is voor een grote taart, want iedereen wil hier wel een stukje van! Vervang de rabarber ook eens door verse frambozen, of kijk bij de variatietips onder het recept. Low FODMAP, glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

  • Voor een springvorm van 23 à 24 cm doorsnee
  • Deeg:
  • 250 gram glutenvrij meel (bv. Schär Mix It Universal)

  • 125 gram suiker

  • ¼ theelepel zout

  • 125 gram roomboter of margarine, in blokjes op kamertemperatuur (zie notities)

  • 2 eieren (M), op kamertemperatuur (25 gram voor het deeg, restant voor de vulling)

  • Vulling:
  • 500 gram rabarber (of kijk bij de variatietips)

  • 125 gram lactosevrije slagroom, op kamertemperatuur

  • restant ei (±70 à 75 gram)

  • 125 gram suiker

  • 2 theelepels vanille-extract of vanille-aroma (3 theelepels bij maizena)

  • 20 gram custardpoeder of maizena (zie notities)

Bereidingswijze

  • Kluts de eieren los in een kommetje of beker. Doe het meel, de suiker, het zout en de blokjes boter in een grote kom en roer door elkaar met een vork. Prak de boter nog wat fijner met de vork en voeg met een lepel nog 25 gram ei toe. Roer nog een keer door. Kneed daarna het deeg met de handen tot je er een bal van kunt vormen. Als dit niet lukt, kun je nog een heel klein beetje extra ei toevoegen.
  • Maak een platte schijf van het deeg, verpak het in vershoudfolie en leg in de koelkast.
  • Was de rabarberstelen schoon en dep ze droog. Snijd de rabarber in stukjes.
  • Doe de slagroom met het restje ei, de suiker, 2 theelepels vanille (of 3 bij maizena) en de custard (of maizena) in een kom en kluts het met een garde tot er geen klontjes meer in zitten.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een springvorm van 23 à 24 cm doorsnee in met bakspray of boter en bekleed de bodem met bakpapier. Doe bij voorkeur ook nog strookjes bakpapier op de randen of strooi er wat glutenvrije bloem op.
  • Pak het deeg uit de koelkast en druk iets meer dan de helft van het deeg uit op de bodem van de vorm. Je kunt dit deel van het deeg ook eerst verkruimelen en dan op de bodem aandrukken met de hand tot het weer één geheel is.
  • Verdeel de rest van het deeg in 4 gelijke stukken en draai hier slangetjes van. Leg de slangetjes langs de randen van de vorm en druk ze aan de binnenzijde goed aan op de bodem. Druk de randen naar boven uit tot je een rand van ongeveer 4 à 5 cm hoog hebt. Maak de randen niet te dik.
  • Verdeel de rabarber (of ander fruit) over de taartbodem, ongeveer tot de rand van de taart.
  • Roer de custardvulling nog even door en giet dan gelijkmatig over de rabarber heen. De vulling lijkt heel weinig, maar dit komt tijdens het bakken nog heel erg omhoog.
  • Schuif de taart nu op een rooster net onder het midden van de oven en bak in ongeveer 60 tot 65 minuten gaar. (Bij vochtig fruit kan dit wat langer zijn). De vulling moet aan de bovenkant net gestold zijn.
  • Laat de taart 1 uur afkoelen in de vorm. Verwijder daarna de springvorm (als je geen bakpapier langs de randen hebt, dan eerst even lossnijden met een mes) en laat volledig afkoelen op een rooster. Ik zet de taart daarna altijd eerst in de koelkast omdat ik de taart koud het lekkerst vind. Kijk bij de notities voor bewaar- en serveertips.

Notities

  • FODMAP: Roomboter bevat zeer weinig lactose en is daarom low FODMAP. Ook plantaardige margarine is low FODMAP. Custardpoeder kan sporen van gluten en melk bevatten, maar dit is zo weinig dat dit voor het FODMAP dieet geen probleem is. Maizena is ook geschikt. Rabarber bevat geen FODMAP’s.
  • Glutenvrij/lactosevrij: Roomboter bevat zeer weinig lactose en wordt daarom meestal goed verdragen bij een lactose-intolerantie. Gebruik bij een ernstige lactose-intolerantie lactosevrije margarine of plantaardige margarine. Custardpoeder kan sporen van gluten en melk bevatten. Gebruik bij coeliakie of een ernstige lactose-intolerantie gluten- en lactosevrije maizena zoals Duryea.
  • Baktips: Naast Schär Mix It Universal kun je ook Koopmans Glutenvrij Basismeel of Doves Farm Freee plain white flour gebruiken.
  • Variatietips: Je kunt de rabarber ook vervangen door verse frambozen (low FODMAP tot 58 gram p.p.), blauwe bessen of aardbeien (low FODMAP tot 65 gram p.p.). Als je geen PDS hebt en niet het FODMAP dieet volgt, kun je het ook vervangen door appels. Zorg ervoor dat het fruit niet te vochtig is. Dep het een beetje droog met wat keukenpapier.
  • Bewaartips: Je kunt de taart goed afgedekt 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren.
  • Serveertips: Zeef eventueel nog wat poedersuiker over de taart of serveer de taart met een toefje lactosevrije slagroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *